1024 Budapest, Fillér u. 10/b. www.agrar-europa.hu Budapest, 2013. november 6. www.agrar-europa.hu A különadók és a minimálbér hatásai az élelmiszeripar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
TDM Szakmai Nap november 21.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Versenytársból partner
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs jelentés, december Elemzői fórum Pellényi Gábor december 20.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Az értékkategóriák.
A szanálás finanszírozása
A magyar mezőgazdaság szerkezete
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

1024 Budapest, Fillér u. 10/b. Budapest, november 6. A különadók és a minimálbér hatásai az élelmiszeripar költségeire és foglalkoztatására FÓRIÁN ZOLTÁN Üzletág igazgató Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanácsadási Üzletág Agrár Európa Kft.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember 6. Milyen mértékben érintett az iparág és hogyan hat a foglalkoztatásra? 2010, 2011, 2012 Tartalom 1.Vizsgált adók 2.Módszertan, eredmények 2.1. Bankadó 2.2. Ágazati különadók 2.3. NETA 3. Minimálbér 4. Következtetések Az élelmiszeripar helyzetének legrövidebb összegzése az, hogy nem tesz lehetővé fenntartható fejlődési pályán maradást. Az erőforrások felélése folyik Az erőforrások felélése folyik. (2012: 5%, 2013 jan-aug -3%)

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember A vizsgálat köre Energiaadó; Energiaadó; Kiskereskedelmi adó; Kiskereskedelmi adó; Távközlési adó; Távközlési adó; Bankadó; Bankadó; Népegészségügyi termékadó Népegészségügyi termékadó Ágazati különadók évi XCIV. tv. Sávosan progresszív (2010, 2011, 2012)

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Módszertan, eredmények Szükségszerűen leegyszerűsítésekkel kell élnünk.Szükségszerűen leegyszerűsítésekkel kell élnünk. Számításainkat alapját egyik oldalról a különadók költségvetési bevételei,Számításainkat alapját egyik oldalról a különadók költségvetési bevételei, másik oldalról az élelmiszeripar vállalkozások pénzügyi adatai képezik. másik oldalról az élelmiszeripar vállalkozások pénzügyi adatai képezik. Alapvető feltételezésünk, hogy a különadók továbbhárítása igen magas arányú.Alapvető feltételezésünk, hogy a különadók továbbhárítása igen magas arányú.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Bankadó 1.Az élelmiszeripar hitelek aránya az összes vállalati hitelben jól meghatározható; 2.MNB: A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra százalékban hárították át a tranzakciós illetéket; a vállalatokra százalékban hárították át a tranzakciós illetéket; 3. A betéti oldallal az élelmiszeripar alacsony érintettsége miatt nem foglalkoztunk ; 4. Az élelmiszeripar hitelállományának aránya az elmúlt három évben 2,3-2,4 % volt az összes hitelekből; 5. A bankok által befizetett különadókból ezek alapján 10,6 Mrd Ft. hárult át az élelmiszeriparra. Az élelmiszeriparra hárult összeg, millió Ft Forrás: Agrár Európa Kft. kalkuláció Ebből a kötelezettségállományok alapján képeztünk 6. Ebből a kötelezettségállományok alapján képeztünk szakágazati szintű számokat szakágazati szintű számokat húsipar, növényolajgyártás az élen húsipar, növényolajgyártás az élen 2011: adózott eredmény 15,6%-a 2011: adózott eredmény 15,6%-a Az élelmiszeripar másik finanszírozója, a szállító kevésbé tudja áthárítani bankadóból adódó költségeit, 7. Az élelmiszeripar másik finanszírozója, a szállító kevésbé tudja áthárítani bankadóból adódó költségeit, de nem kétséges, hogy a vevői oldallal együtt, onnan voltak terhek.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Ágazati különadók I. Kiskereskedelmi: Kiskereskedelmi: két irányú áthárítás, arányukra az árviszonyból következtettünk: 70-30; 40-60; A számítás alapja az élelmiszer aránya a kiskereskedelmi forgalomban (35,4-38,4%) További két korrekciós tényező: feldolgozott élelmiszerek aránya (fogyasztói kosár: 66:33), import (30) Forrás: Agrár Európa Kft. számítás Az élelmiszerekre jutó adó, millió Ft Szakágazati bontás forgalom alapján: hús, baromfi, tej

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Ágazati különadók II. Távközlési: áthárítás a mobiloknál 100 % feletti Kalkuláció a GDP-hez való hozzájárulás (1,9-2,1%) és a távközlési piac szerkezete alapján (a lakossági: üzleti: köz+nonprofit szféra aránya: 62:35:3 %) Forrás: Agrár Európa Kft. számítás A távközlési különadó élelmiszeriparra áthárított értéke (millió Ft) 1478,5 mFt

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Ágazati különadók III. Energiaellátók: Energiaellátók: az ipar az összes energia-felhasználásból %-kal részesedik Az iparon belül az élelmiszeriparra termelési érték alapján osztottuk le (10% KSH). Forrás: Agrár Európa Kft. számítás Az energiaellátók adójának hatása az élelmiszeriparra, millió Ft 5926,1 mFt Szakágazati bontás anyag-jellegű ráfordítások alapján Állati termékek ismét a dobogón

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember NETA Csak az élelmiszeriparból származó bevételek Érintettek: édesipar, alkoholmentes italgyártók, ételízesítők gyártói, ízesített sör, valamint alkoholos frissítők forgalmazói, gyümölcsízgyártók évtől e termékadóból származó bevétel az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezi. Forrás: NAV A NETA-bevételek alakulása, millió Ft Forrás. KSH, Költségevetési Felelősségi Intézet

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember 6. - „ 2010 és 2013 között Magyarországon nőttek a legjobban a bruttó minimálbérek az OECD 34 tagországa közül, összesen 9,89 százalékkal.” NGM tól kompenzáció (10 MFt utólag) - legtöbb elemében azonos a többi EU tagéval (ahol van!) óta garantált szakmai bérminimumok - Német példa: jogi kiskapuk az órabérminimum nélküli ágazatokban - rabszolgaság -Módszertani problémák az emelés hatásánál, ellentétes nemzetközi vizsgálati eredmények -2001: 57%- os emelés: 3-4 %-os foglalkoztatás-csökkenés 3. Minimálbér I.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Minimálbér II. -A nem teljesítmény alapú bérezés foglalkoztatás és versenyképesség torzító; -Az élelmiszeriparban jelentős a minimálbéren foglalkoztatottak aránya, annak emelése közvetlenül hat a bérköltségek növekedésére. - A minimálbér és annak évről-évre történő emelése nem önmagában oka az élelmiszeripari foglalkoztatottak száma csökkenésének, de erősíti azokat a hatásokat, amelyek a termelési költségek racionalizálása irányában hatnak. - Azok a körülmények, amelyek az élelmiszeripari vállalkozásokat tevékenységük folyamatos racionalizálására kényszerítik, az emelkedő minimálbér nélkül is csökkenő foglalkoztatotti számot eredményeztek volna. -A minimálbér-emelés nem is elsősorban a létszámra hat, hanem a minimálbér feletti bérekkel rendelkező rétegek keresetére.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Következtetések I. - Az élelmiszeriparra háruló különadók költséghatásai erősítették a többi költség- és gazdálkodást nehezítő tényező hatását. a többi költség- és gazdálkodást nehezítő tényező hatását. -Gyenge láncszem: Érdekérvényesítő képességének gyengesége miatt az élelmiszeripar e költségemelkedéseit nem tudja továbbhárítani sem a vevőire, sem a beszállítóira. Forrás: Agrár Európa Kft. A különadók számított hatása az élelmiszeriparban, millió Ft %

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Következtetések II. A vizsgált különadók élelmiszeripari költséghatása 2011, millió Ft

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember Következtetések III. Az elmúlt három évben az alkalmazottak létszáma az élelmiszeriparban újabb 2,3 %-kal csökkent. Ebben a különadók hatása kézzel fogható, hiszen 2009 után még növekedett is a létszám. Az újbóli csökkenést szorosan összekapcsolhatjuk a különadók negatív hatásokat erősítő jellegével. Ennek a 3200 alkalmazottnak a leépítésében kulcsszerepet játszottak a különadók.

Agrár Európa Tanácsadó Kft szeptember 6. 20/