„Versenyelőnyök, fenntarthatóság: elmélet és gyakorlat” c. Tudományos konferencia, Eger, 2009. Előadó: Máté Domicián Ph.D hallgató (Debreceni Egyetem)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
A gazdasági fejlettség mutatói
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A makrgazdasági munkakínálat:
A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ATIPIKUS FORMÁI ATYPICAL FORMS OF EMPLOYMENT EXPANSION Experience of the Visegrad Countries International Conference Pécs, March.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Munkanélküliség.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Adósságdinamika és fenntarthatóság
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
A gazdasági élet problémái
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Innováció az oktatásban – innováció a gazdaságban Készítette: Szabó Gábor Szeged, szeptember 21.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Magyar versenyképesség 2017
Cseres-Gergely Zsombor
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
A munkaerőpiac áttekintése
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Erdei Ferenc Konferencia 2009
Kereseti egyenlőtlenségek
Előadás másolata:

„Versenyelőnyök, fenntarthatóság: elmélet és gyakorlat” c. Tudományos konferencia, Eger, Előadó: Máté Domicián Ph.D hallgató (Debreceni Egyetem) A „munkahelytelen” növekedés (jobless growth) módszertani megközelítései

Kutatási téma rövid felvázolása Empirikus „bizonyítékok” keresése Releváns elméleti magyarázatok, ill. teóriák Lehetséges jövőbeni kutatási irányok Tartalom

Kutatási téma A munkapiac A munkapiaci tökéletlenségek A munkapiaci tökéletlenségek szerepe az ún. „munkahelytelen” növekedésben

Az Okun-i posztulátum (1962),ahol u t a (a t-eik időpontban vett) munkanélküliségi ráta, és y t a GDP logaritmusa, u t *-al jelezte a egyensúlyi értékeit és y t *-al a potenciális kibocsátást, valamint β-al az ún. okun-i koefficienst. minden egyes százalék, amennyivel a munkanélküliségi ráta növekszik az egyensúlyi szintjéhez képest, a reál GDP két százalékos csökkenésével jár együtt (Mankiw 2002).

Az okuni posztulátum tesztelése az EU-27 országokban, a as időszakban.

Rövid távú „jobless recoveries”

Empirikus „bizonyítékok” keresése

Hipotézis I. Az utóbbi években úgy tűnik, hogy a növekvő kibocsátás hatására keletkező megnövekedett munkapiaci kereslet igényeihez a foglalkoztatás egyre kevésbé képes alkalmazkodni, valamint a munkanélküliség, illetve az inaktivitás sem annyira érzékeny a változásokhoz.

A gazdasági fejlődés (GDP %-ában) multiplikatív tényezőkre való bontása GDP = (GDP/Munkaórák száma) * (Munkaórák száma/Foglalkoztatottak) * (Foglalkoztatottak/Aktív korúak) * (Aktív korúak/Népesség)* (Népesség) ln(GDP/Népesség) = ln(GDP/Munkaórák száma) + ln(Munkaórák száma/Foglalkoztatottak) + ln(Foglalkoztatottak/Aktív korúak) + ln(Aktív korúak/Népesség) A kibocsátás (egy főre jutó %-os) változása = a termelékenység + a munkaórák számának + a foglalkoztatási és aktivitási ráták (%-os) változásával.

A kibocsátás részekre bontása (growth accounting)

A kibocsátás részekre bontása az közötti időszakban az átlagos rátákkal számolva OECD (16) országokban

Folytatás következik… Vizsgálandó(k): kointegráltság, egységgyök tesztek, hibakorrekció (alkalmazkodási sebesség), endogenitás, Granger (okság) tesztek.

Elméletek teóriák I. A munkahelytelen növekedés okai hosszabb távon Az állami túlfoglalkoztatás torzító hatása a munkaerőpiacon A szektorális változások (sectoral shifts) szerepe a foglalkoztatásban Termelékenység elmozdulásai: [Fagerberg, 2000], [Timmer–Szirmai, 2000] Fiskális tényezők szerepe: [Loo, 1998], [Onaran, 2008] Schumpeteri kreatív rombolás: [Li et all., 2007]

Az aggregált munkapiaci termelékenység dekomponálása* *[Peneder, 2oo2] ahol, LP: a munkapiac termelékenysége, T: az i-edik iparág összesítése, by: a bázis időpont, fy: a végső időpont, Si: az i-edik szektor foglalkoztatási megoszlása. Termelékenység = (GVA: Bruttó Hozzáadott Érték / foglalkoztatottak száma

A strukturális veszteség és nyereség hipotézisei A strukturális nyereség hipotézisének képlete:, (6) A strukturális veszteség hipotézisének képlete:, Ha az adott ágazat nem képes a gyors munkapiaci termelékenységet fenntartani a teljes foglalkoztatásból való részesedésben, így a munkaerő áramlása az alacsonyabb felé megfordulhat. Az általában erőteljesen tőke-intenzív, és magas termelékenységű iparágak több munkapiaci erőforrást vonzanak. A foglalkoztatás az alacsonyabból a magasabb termelékenységű iparágak felé tolódik.

Forrás: [O’Mahoney– van Ark, 2oo3]

A termelékenység részekre bontása az (EU-15) országokban a klasszikus módszerrel

Az átlagos éves (hagyományos szektorális) termelékenység (r ij ) és foglalkoztatás trendszerű változásai a vizsgált időszakban ( oo3) az EU-15 országokban

Az átlagos éves (képzettségek szerinti szektorális) termelékenység dinamikus változásai

Elméletek teóriák II. A munkahelytelen növekedés okai hosszabb távon A fiskális expanzió beruházási és munkaerőt kiszorító hatásai A fiskális politika meglazulásának beruházási következményei: [Boeri–Garibaldi, 2004]. A kamatlábak emelkedése A befektetői bizalom megrendülése A közszféra kiszorító hatása a magánszektorban: [Algan et al., 2002]. A termékek és a munkatényező helyettesíthetősége A munkavállalói „hozadékok” közötti különbségek (bérdifferencia, munkahelyi körülmények, transzparencia és visszaélések) A közkiadások megnövekedése (Wagner törvény)

Hipotézis II. Az állam piactorzító hatásai megnyilvánulhatnak : a foglalkoztatásban állandósult szektorális változásokban, a fiskális expanzió következtében létrejövő befektetői bizalmatlanságban, a köz- és magánszféra közötti kiszorító hatásban, illetve az aránytalan bérnövekedési különbségeiben, amelyek külön-külön a munkatényező és a kibocsátás meglazult kapcsolatában releváns szerepet játszhatnak.

Elméletek teóriák III. A munkahelytelen növekedés okai hosszabb távon A munkapiaci intézmények szerepe Piaci tökéletlenségek és az intézmények [North, 1991]. Országok közötti eltérések [Nickell, 1997]. Endogén növekedéselmélet [Baro–Sala-i-Martin, 1999]. Eltérő intézményi környezet hatásai [Blanchard–Wolfers, 2000]. Koherens intézmények: munkanélküli támogatások, szakszervezeti lefedettség, a béralku, aktív munkaerő piaci politikák stb. szerepe.

Hipotézis III. Bizonyos munkapiaci intézmények és az interakcióik hatására a gazdasági növekedés közvetett hatásaiból a munkapiaci szereplők nem részesedhetnek a fejlődéssel indokolható mértékben.

Jövőbeni kutatási irányok További elméleti megalapozás Empirikus vizsgálatok Az intézmények szerepének vizsgálata Módszertani „dilemmák”

Felhasznált irodalom ALGAN, Y. – Pierre CAHUC, P. – ZYBERBERG, A. [2002]: Public Employment and Labor Market Performances, Economic Policy, pp BARRO, R. J. – SALA-i-MARTIN, X. [2003]: Economic Growth, The MIT Press, 2nd Edition London. BLANCHARD, O. – WOLFERS, J. [2000]: The Role of Shocks and Institutions in the Rise of the European Unemployment: The Aggregate Evidence, NBER (National Bureau of Economic Research) Working Papers BOERI, T. – GARIBALDI, P. [2004]: Labour Market Performance in Transition Economies: A Macroeconomic Perspective, Background Paper for Enhancing Job Opportunities: Eastern Europe and the Former Soviet Union, World Bank, Washington, DC. FAGERBERG, J. [2000]: Technological Progress, Structural Change and Productivity Growth: a Comparative Study. Structural Change and Economic Dynamics, Vol. 4., pp. 393–412.

Felhasznált irodalom LI, Q, – WALSH, P. P. – WHELAN, C. [2007]: Jobless Growth through Creative Destruction: Ireland’s Industrial Development Path 1972–2003, IZA LOO. I. D. [1998]: Fables of Faubus?, Testing the Sectoral Shift Hypothesis in the Netherlands, Using a Simplified Kalman Filter Model1, MERIT, NICKELL, S. – LAYARD, R. [1999]: Labor Market Institutions and Economic Performance. Handbook of Labour Economics, 3: pp. 3029–3081, NORTH, D. C. [1991]: Institutions. Journal of Economic Perspectives, Vol. 5., pp. 97–112. OKUN, A.M. [1962]: Potential GNP: It’s Measurement and Significance. American Statistical Association. Proceedings of the Business and Economics Statistics Section. pp. 98–104. ONARAN, Ö [2008]: Jobless Growth in the Central and Eastern European Countries, Political Economic Research Institute, Working Paper 165, Amherst.

Felhasznált irodalom PENEDER, M. [2002]: Structural Change and Aggregate Growth. WIFO Working Papers, Vol. 182., Vienna. SAKATA, K. [2002]: Sectoral Shifts and Cyclical Unemployment in Japan, Journal of the Japanese and International Economies, Vol. 16, pp. 227–252. TIMMER, M. – SZIRMAI, A. [2000]: Productivity Growth in Asian Manufacturing: the structural bonus hypothesis examined. Structural Change and Economic Dynamics, Vol, 4. pp. 371–392.

Köszönöm a figyelmet.