A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
Keresés a számítógépes katalógusokban
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Könyvtárhasználat.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Tájékozódás a könyvtárakban
A gyűjtemény rendezése
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
BLK:OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK1 OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Készítette: Gyugel Dina Dalma.  Manapság a könyvtárakban, számítógép nélkül nem tudnának a könyvtárosok semmit sem használni, mivel a legtöbb könyvtárban.
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Az iskolai könyvtár telepítés, térszervezése és felszerelése.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Tájékozódás a könyvtárban
Könyvtári informatika II.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A dokumentumrögzítés története:
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Könyvtárak.
Oktatóprogram Szakrend, betűrend
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár Kézdivásárhely Olvasási és kölcsönzési szokások 2006, 2014 Vántsa Judit Szentendre,
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Dokumentumok, ismerethordozók … (20. tétel) Takács Barbara.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtárhasználati ismeretek BSC A TF könyvtárának bemutatása Tájékoztatási segédletek Weboldal használata Salamin Krisztina
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Könyvtárhasználati ismeretek az informatika érettségihez
Tájékozódás a könyvtárakban
A könyvtárak állományának tagolódása
Tárolás, raktározás, állományelrendezés
Gyűjtemény mint rendszer
A SEAS Library bemutatása
Használd jól a könyvtári katalógust!
Elektronikus szótárhasználat
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár
Készítette: Juhász Judit
Készítette: Juhász Judit
A SEAS Library bemutatása
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a könyvtárosok férhetnek hozzá, az olvasók nem. Itt tárolják a különleges értékkel bíró és a bizalmas dokumentumokat illetve a ritkábban keresett könyvek duplumait (másodpéldányait). Ennek a tárolásnak az az előnye, hogy jó a térkihasználása. (Például az ún. tömör raktározási módnál a polcok sűrűn helyezkednek el és mozgathatók.)

A szabadpolcos tárolás esetén az olvasók is hozzáférnek a dokumentumokhoz, közvetlenül válogathatnak közöttük. A szabadpolcos tér további övezetekre tagolódik, például olvasóteremre, multimédia övezetre. Az elrendezés nem véletlenszerű: a szépirodalmi műveket a szerzők betűrendjében, szerző hiányában vagy sok szerző esetén a cím kezdőbetűje alapján tárolja. A szakirodalom az ETO osztályai szerint. (Egyetemes Tizedes Osztályozás)

A könyvtári szakrend: az ETO: Egyetemes Tizedes Osztályozás, a 20. sz A könyvtári szakrend: az ETO: Egyetemes Tizedes Osztályozás, a 20. sz. elejétől tartalom szerinti csoportosítás 10 főosztály, 10 osztály, 10 alosztály

A könyvtárak az állományok egy részét (például a tájékozódáshoz legfontosabb műveket tartalmazó kézikönyvtárat) nem kölcsönzik, csak a helyben használhatóságot biztosítják. Nem kölcsönzik a különlegesen értékes, beszerezhetetlensége miatt védeni kívánt állományt sem. Az állomány helybeni használatára az olvasóterem szolgál.

A könyvtári katalógus két kérdésre ad választ A könyvtári katalógus két kérdésre ad választ. Adott dokumentum meg van-e a könyvtárban, és ha igen, akkor azon belül hol? A katalógus teszi lehetővé, hogy a dokumentumot több szempont alapján visszakeressük. A katalóguscédulán találjuk a: a könyv címét, alcímét, a szerzőt, fordítót, illusztrátort, a kiadás évét, helyét, a kiadó nevét, hány oldalas. A raktári jelzet mutatja a könyvtárban a könyv helyét.( Pl. A képen látható katalóguscédulán azt olvashatjuk, hogy a könyv a 720-as polcon a V betűnél található)

Elektronikus katalógus Elektronikus katalógus. Ma már szinte minden könyvtár könyvei között kereshetünk internetes, online katalógusokkal. Pl. www.mokka.hu Kereshetünk cím, szerző, kiadó, stb alapján