Előzmények Rugalmas gyártó rendszerek kb. 20 éve fejlődnek –elosztott, intelligens, és holonikus vagy fraktál Önállló gyártó egységek kialakítása és integrálása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A Pannon Autóipari Klaszter integrációs szerepe
Magyarországi jármű- és járműalkatrész-ipar, ezek szerveződései
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Objektumkutatáson alapuló térinformatikai modell kialakítása MiniComp Kft. Pécsi Tudomány Egyetem – PMMFK-MIT.
Új klasszikus makroökonómia
Urbanizáció a fejlődő országokban
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Településmarketing Értékaudit.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Gyár a lakásban IT3 BT Rátai Balázs -
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Abas 360˚ Workshop április 11. Győr. Cégtörténet Vállalkozásunkat 1999-ben magyar magánszemélyek alapították. A kezdetektől fogva szállítási csomagolással,
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A PLC és használatának előnyei
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
H-2310 Szigetszentmiklós, Gyári út 70. Tel./Fax:
Europapier Hungária A logisztika szerepe a versenyképességben Laskai István - Kócsó Tamás
AquaTerr Kft. Készítette: Tóth Péter. Profil: Az AquaTerr Kft. elsődleges célja olyan terráriumok és akváriumok készítése, amely mind működésbélileg,
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
Esélyek a piramis alján
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Nemzeti Technológiai Platform a
Szegmentáció & pozicionálás.
Rólunk részletesen… Bemutatkozás Tevékenységeink Technológia
Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Rendszeresítés, üzembehelyezás Elosztás, tárolás Leselejtezés, kivonás, megsemmisítés.
3D Nyomtató Lindner Péter.
Dr. Göndöcs István Pécs Mj. V. Hosszú és Középtávú Stratégia végrehajtása Javaslat a Pólus program fejlesztési irányainak kiegészítésére.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
A Lear Corporation a Fortune 500-as listában felsorolt vállalat, amelynél tehetséges alkalmazottak sokszínű csapatai világszínvonalú termékeket terveznek.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A feldolgozóipar jövője a fejlett országokban Szalavetz Andrea KRTK vándorgyűlés Győr, június 15.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Az alábbi pozícióba keresünk munkatársat:
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Előzmények Rugalmas gyártó rendszerek kb. 20 éve fejlődnek –elosztott, intelligens, és holonikus vagy fraktál Önállló gyártó egységek kialakítása és integrálása az irány, amelyek akár lehetnek külön jogi entitások is, de nem feltétlenül –autóipar: motor- és karosszériatervezés specializált cégeknél A jövőt tekintve (10 év) tanulságos áttekinteni, hogy –a könyvnyomtatást (nagyipari könyvgyártás) miért nem váltotta még fel az otthoni nyomtatási lehetőség (lézer- és tintasugaras nyomtató minden háztartásban)? –a zeneiparban a bakelit- és CD-készítést miért váltja fel fokozatosan az mp3-letöltés? –miért nem váltja fel az atomi szintű aranykészítés lehetősége az aranybányászatot?

Holonok két legfontosabb tulajdonsága

Hierarchia és kooperáció

Holonikus gyártórendszer struktúrája

2. tézis Az újszerű gyártási technológiák nem hagyják érintet-lenül a nagyipari gyártást sem, hanem felerősítik, ill. megújítják azt, és beintegrálódva a rugalmas gyártórendszerek- be jelentős mértékben átalakítják a gyártó és kapcsolódó szolgáltató iparágak (pl. szállítás) gazdasági struktú-ráit, és elmozdítják azokat a szállítás szerepét radikálisan csökkentő „globális tervezés – lokális gyártás” irányába.

Várható változások / 1 Az új gyártási technológiáknak nagyobb hatá- sa lesz a gyártó iparra, mint a háztartásokra A beszállítói kör mindenütt kiterjed, és könnyebbé válik a belépés a gyártó láncokba hangsúlyossá válik a gyártás alapját képező (digitális) tervek készítése és forgalmazása tervezés és marketing globális méretekben gyártás és karbantartás lokálisan –globális irányítás mellett

Várható változások / 2 A fejlődő országok előnye az olcsó munka-erő tekintetében elveszhet –társadalmi hatás: a gyártás visszaszervezése a fejlett országokba (foglalkoztatottság nő, nyugdíjrendszer fenyegetettsége csökken) A szállítás és csomagolás egyre növekvő mértékben kiküszöbölhető ill. csökkenthető –környezeti hatás: környezetterhelés csökkenése –gazdasági hatás: hatékonyságnövelés Az innovatív tervező és rugalmas gyártó- karbantartó vállalkozások esélye a globális integrálódásra megnövekedik –gazdasági hatás: KKV-knak újabb esély hosszú távon