Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle 2007. júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
A tehetetlenség törvénye
Mozgások I Newton - törvényei
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
I S A A C N E W T O N.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Pontrendszerek mechanikája
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
KINEMATIKAI FELADATOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
Vektorok © Vidra Gábor,
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
3.3 Forgatónyomaték.
Kör és forgó mozgás.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
A perdület megjelenése mindennapjainkban
A tehetetlenségi nyomaték
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Pontszerű test – kiterjedt test
CENTRIFUGÁLIS ERŐ.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
A forgómozgás dinamikája
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A forgómozgás és a haladómozgás dinamikája
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
A tehetetlenségi nyomaték
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Dinamika alapegyenlete
Előadás másolata:

Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című cikke. Gondolatok a cikk elolvasása után, fizika szakköri feldolgozásra

Két gyermek fekszik egy-egy gumimatracon, egymással szemben a vízen. Egyikük meglöki a másik matracát. Mi történik ezután, ha a víz fékező hatásától és egyéb zavaró körülményektől eltekintünk? Tételezzük fel, hogy az erő merőleges a matracok hossztengelyére!

Valami ilyet láthatnánk. Nézzük meg néhányszor!

Tekintsük meg az egyenlő időközönként készült pillanatfelvételeket! Kezdetben mindkét test nyugalomban volt, most pedig mindkettő forog és ellentétes irányban mozognak. Figyeljük meg a matracok forgásának irányát! Mit mondhatunk a két test perdületének összegéről? elmozdulásokerőhatások A rendszer tömegközéppontjaA téglatestek tömegközéppontja

Fel fogjuk használni, hogy erőpár forgatónyomatéka független a forgás tengelyétől. Az ábrán piros nyilak jelölik a tényleges kölcsönhatást. A továbbiakban szükségünk lesz egy gyakran hasznos trükkre. Lényege az, hogy a tömegközéppontokban olyan erőket vettünk fel, melyek eredője külön-külön zérus. Az erők nagysága a kölcsönhatáskor fellépő erő nagyságával azonos.

Figyeljük meg a perdületek irányát, mely azonos az erőpárok forgatónyomatékainak irányával! Az ábrán most a matracokra ható erőpárokat emeltük ki. Zárt a rendszer és belső erő hozza létre ezeket a perdületeket? Tehetetlenségi nyomaték:A testek tömegétől, geometriai adataitól és a forgás tengelyétől is függ. Perdület: A tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzata.

Figyeljük meg a rendszer tömegközéppontjához viszonyított elmozdulásokat és a haladó mozgást létrehozó erőket! Ezeknek az erőknek a rendszer tömegközéppontjára vonatkozóan van forgatónyomatéka. Ez az erőpár milyen irányú perdületet hoz létre?

Nézzük meg az előző két ábrát együtt! Így már lehet zérus a perdületek összege! A paradoxont feloldottuk. EMLÉKEZTETŐ: Zárt rendszer perdülete állandó.

Mennyire reális a bevezetőben látott animáció? Érdemes kiszámítani, hogy egy adott erőlökés esetén milyen a haladó mozgás és a forgó mozgás viszonya. Vizsgáljunk most egyetlen m tömegű téglatestet! (Majdnem olyan, mint a gyerek a matracon.) Ennek tehetetlenségi nyomatéka a tömegközépponton áthaladó, a és b élre merőleges tengelyre vonatkozóan:

A haladó mozgás v S sebességének és a forgó mozgás ω szögsebességének a kapcsolatát szeretnénk megvizsgálni. Az erőhatás rövid időtartama miatt célszerű a mozgásegyenleteket a következő alakban felírni:

Az alkalmazott jelölések: A mozgásegyenletek ismét: Itt, és ha A második egyenletet az elsővel osztva: és P Q S a r d α F b

Mivel homogén téglatestet vizsgálunk és b=2r, Tovább alakítva az összefüggést Itt v k a P és Q pontok tömegközépponthoz viszonyított kerületi sebességét jelöli, és v k =rω, mert PS=QS=r P Q S a r d α b F

Láthatjuk, hogy a arány csak a téglatest két élének arányától függ. A nevezőben felismerhetjük a téglalap d átlójának négyzetét. Ha α az a oldal és az átló hajlásszöge, akkor Ennek akkor van minimuma, ha α = 0, vagyis akkor, ha egy homogén tömegeloszlású pálcát hosszirányban lökünk meg. (b = r = 0) Maximuma van a függvénynek, ha α = 90°, vagyis ha ha egy homogén pálcát hosszirányára merőlegesen lökünk meg.

Egy pálcánál, ha  ≈ 0, sinα ≈ 1, a vizsgált pontok sebességére: Ha indításkor az erő merőleges a matrac hossztengelyére és a P pont az erő támadáspontja, Az ellentett Q pontra pedig A mozgásegyenletből a sebességek nagyságát is kiszámíthatjuk, ha az erőlökés, a tömeg és a geometriai méretek ismertek.

Házi feladat! Ismételjük meg az előző gondolatmenetet elhanyagolható tömegű pálcával összekötött m 1 és m 2 tömegpontokra, azaz egy súlyzóra! A következő ábrákon a tömegpontok és a súlyzó S tömegközéppontjának mozgását megtekinthetjük.

A bal oldali táblázat második oszlopába beírt adatok alapján készült az ábra. Induló adatokSzámított adatok( SI egységekben ) 1. tömegre ható erő (N) (x irányú) 25 Súlypont helye, ha t=0 (x) 0 Erőhatás ideje (s) 0,4 Súlypont helye ha t=0 (y) 0,8 1. tömeg P pont (kg) 2 Súlypont sebessége 5 2. tömeg Q pont (kg) 3 Q pont helye, ha t=0 (x) 0 tömegpontok távolsága (m) 1 Q pont helye, ha t=0 (y) 1,2 A képpontok száma T idő alatt 50 Tehetetlenségi nyomaték 0,7 A súlypontra vonatkozó forgatónyomaték 20,00 Szögsebesség 5,5 Periódusidő 1,1 Időintervallum az ábránál Δt 0,0 P pont kerületi sebessége 4,4 Q pont kerületi sebessége 2,2 Itt játszhatunk az adatokkal (EXCEL)

Visszatérve egy korábbi ábrára: Hiba az, hogy a kölcsönhatáskor az erők nem esnek egy egyenesbe? Kérdés: Választ címre várok

Összeállította: Zagyva Tiborné Baja2007.