2012. tavaszi félév Véső Tamás. Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét és a részlegében dolgozók legkisebb és legnagyobb jövedelmét,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Advertisements

10. gyakorlat SQL SELECT.
Tananyag: konzultáció
2012. tavaszi félév Véső Tamás. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
Ablak módszer Rózsa Győző
Analitikus függvények
Analitikus, statisztikai és szélsőérték fv-k Hári Veronika
Analitikus, statisztikai és szélsőérték fv-k Rózsa Győző
2006. december 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 15. Hangolás.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
Adatbázisok használata 1 (1. gyakorlat)
Delphi programozás alapjai
2012. tavaszi félév Véső Tamás. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
Adatbázisok használata
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
2012. március 6. Rózsa Győző Interaktív környezet március Rózsa Győző
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
Adatbázis-kezelés.
Adatbáziskezelés Horváth Ernő.
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 4. Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
2005. december 12.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 11. Elemzések támogatása.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
Részletező csoportosítások Rózsa Győző
ADATBÁZIS HASZNÁLAT I. 2. gyakorlat. Figyelem!!! A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
SQL.
Az SQL nyelv alapjai.
Nézettáblák, felső-N analízis Március 20. Rózsa Győző.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
ADATBÁZIS HASZNÁLAT I. 4. gyakorlat. Figyelem!!! A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem.
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 18.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 29.
Részletező csoportosítások Hári Veronika
Részletező csoportosítások Rózsa Győző
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis használat I. 2. gyakorlat.
ADATBÁZIS HASZNÁLAT I. 3. gyakorlat. Figyelem!!! A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem.
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 10. gyakorlat SQL SELECT, Összekapcsolás, Nézettáblák.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
SQL SELECT parancsok Kottyán László. A bemutató mintatáblái.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DQL – Adatlekérdező nyelv.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
2. AB gyakorlat Egytáblás csoportosító lekérdezések.
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Haladó Programozás Adatbázis-elérési módszerek összehasonlítása
SQL Több táblás lekérdezések. Halmazműveletek. Alkérdések
Előadás másolata:

2012. tavaszi félév Véső Tamás

Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét és a részlegében dolgozók legkisebb és legnagyobb jövedelmét, végül pedig a dolgozó jövedelembeállási értékét (vagyis a jövedelmének és az iménti legkisebb értéknek különbségét). A lista legyen a jövedelembeállás alapján rendezve, és használjon másodlagos oszlopneveket.

Keressük meg a lekérdezéseket (általában valamilyen kötőszóval vannak összekapcsolva a feladatban is) Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét (dept táblában a dname) és a részlegében dolgozók legkisebb jövedelmét, végül pedig a dolgozó jövedelembeállási értékét (jövedelmének és a legkisebb jövedelem különbségét). A lista legyen a név alapján rendezve, és használjon másodlagos oszlopneveket.

allekérdezéssel  A kidolgozás során mindig az allekérdezéssel kezdjünk. ◦ A részlegében dolgozók legkisebb és legnagyobb jövedelmét SELECT MIN(sal+NVL(comm,0)) AS minimumfizetés, deptno AS részleg FROM emp GROUP BY deptno;

 Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét és a részlegében dolgozók legkisebb jövedelmét végül pedig a dolgozó jövedelembeállási értékét.  Vegyük észre, hogy bele kell vennünk az allekérdezést a külső lekérdezésbe.

 Mi kell a külső lekérdezésünkbe ◦ Dolgozó neve ◦ Jövedelme ◦ Részlegének neve ◦ A vele egy csoportban dolgozók legkisebb jövedelme ◦ A jövedelembeállás

SELECT dolgozó.ename, dolgozó.sal + NVL(dolgozó.comm,0) as fizu, telephely.dname, allek.minimumfizetés, /* elhagyható az allek, ha egyedi */ /*az allekérdezésben a másodlagos oszlpnév*/ dolgozó.sal + NVL(dolgozó.comm,0) - minimumfizetés as beáll FROM emp dolgozó, dept telephely, (SELECT MIN(sal+NVL(comm,0)) AS minimumfizetés, deptno AS részleg FROM emp GROUP BY deptno) allek /* itt nem hagyjuk el sose a másodlagos */ WHERE telephely.deptno = allek.részleg AND /*táblanevet*/ telephely.deptno = dolgozó.deptno ORDER BY dolgozó.ename;

 Az allekérdezést mindig zárójelbe kell, hogy tegyük a másodlagos táblanév adása miatt.  PL.: (SELECT MIN(sal+NVL(comm,0)) AS minimumfizetés, deptno AS részleg FROM emp GROUP BY deptno) allek NEM  Megjegyzés: Másodlagos táblanévadáskor NEM használunk AS kulcsszót!!!

 Az allekérdezésben használt másodlagos oszlopneveket használjuk a külső SELECT- ben, mintha csak az emp táblából kérdeznénk oszlopokat.  Ha nem egyedi az oszlopnevünk akkor a táblanév.oszlop hivatkozással pontosan meg kell adjuk melyik tábláról van szó. Pl.: telephely.deptno = dolgozó.deptno

 A táblák felsorolásánál is,-t használunk kivéve az utolsó táblát (allekérdezést). Pl.: … emp dolgozó, dept telephely, (SELECT MIN(sal+NVL(comm,0)) AS minimumfizetés, deptno AS részleg FROM emp GROUP BY deptno) allek … Itt már nincs vessző

 A WHERE-ben ne felejtsük összekapcsolni a táblákat. ◦ Ki lehet próbálni mi történik, ha elhagyjuk a WHERE részt.  A WHERE-ben az a fontos, hogy minden tábla össze legyen kapcsolva a megfelelő oszlop(okk)al. ◦ WHERE telephely.deptno = allek.részleg AND telephely.deptno = dolgozó.deptno ◦ WHERE dolgozó.deptno = allek.részleg AND telephely.deptno = dolgozó.deptno ◦ Ugyanazt az eredményt adja

Írja ki minden dolgozó nevét, jövedelmét, munkakörének nevét, továbbá a munkakörében dolgozók összjövedelmét, végül pedig a dolgozó jövedelembeállási értékét (mekkora az összjövedelem és a dolgozó jövedelmének különbsége), úgy hogy a jövedelem szerint rendezzünk növekvően.

SELECT ename AS "Dolgozó neve", sal+NVL(comm,0) AS jövedelem, dolgozó.job AS munkakör, összjövedelem, összjövedelem - sal+NVL(comm,0) AS jövbeáll FROM emp dolgozó, (SELECT SUM(sal+NVL(comm,0)) AS összjövedelem, job FROM emp GROUP BY job) allek WHERE dolgozó.job = allek.job ORDER BY jövedelem;