Adatbázis adminisztrátori ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Ablak módszer Rózsa Győző
Analitikus függvények
Analitikus, statisztikai és szélsőérték fv-k Rózsa Győző
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Az SQL nyelv elemei.
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
2012. március 6. Rózsa Győző Interaktív környezet március Rózsa Győző
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
Triggerek II. ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.  Az Oracle kifinomult módon támogatja a sorszámozások generálását  Szekvencia: olyan adatbázis-objektum, amely.
Adatbázis alapú rendszerek
Adatbázis rendszerek II.
Kovács Tibor Krisztián. Tartalom  A felhasználói biztonságról  Felhasználói fiókok létrehozása  Felhasználói fiókok módosítása  Felhasználói erőforrások.
Kovács Tibor Krisztián. Tartalom  Az útmutatókról  Útmutatók A felhasználói fiókok és jogosultságaik biztonságossá tételéről Szerepkörök biztonságossá.
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
Részletező csoportosítások Rózsa Győző
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DML – Adat manipuláló nyelv.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Jogosultság és szerepkör kezelés Oracle 11gR2 alatt
Nézettáblák, felső-N analízis Március 20. Rózsa Győző.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Részletező csoportosítások Hári Veronika
Részletező csoportosítások Rózsa Győző
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázisok használata 2. gyakorlat Rózsa Győző
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
SQL.
ORACLE ORDBMS adminisztrációs feladatok 3. rész dr. Kovács László 2004.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
Adatbázis-kezelés Tarcsi Ádám január. 15. MySQL és PHP.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis rendszerek I
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.
Adatbázis alapú rendszerek
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
SQL jogosultság-kezelés
Előadás másolata:

Adatbázis adminisztrátori ismeretek 2012. 04.24. Rózsa Győző raver@raver.myip.hu

A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!

Privilégiumok Különböző felhasználói jogok léteznek egy korszerű adatbázis-kezelő rendszerben DCL (Data Control Language), mely része a szabvány SQL nyelvnek Célja: Adatbázisok védelme és a beavatkozások korlátozása

Jogosultságok csoportosítása Rendszerszintű védelmet biztosító Ezek az egyes rendszerkomponensek elérését korlátozzák Adatbázis védelmét biztosító AB-hez való hozzáférést korlátozzák Objektumkezelési jogosultságok Objektumok tartalmához való hozzáférés Továbbadási jogosultságok

Jogosultságok csoportosítása SQL utasítások elvégzése szerint Rendszerjogosultságok Objektumkezelési jogosultságok A legáltalánosabb tulajdonos: DBA (Data Base Administrator) Tőle kapják a felhasználók a jogokat Oracle rendszerben System/Sys

Rendszerjogosultságok A CREATE/ALTER/DROP utasításokat érinti Pl: CREATE SESSION CREATE TABLE ALTER ANY TABLE DROP ANY TABLE CREATE USER DROP USER

Jogosultságok adása GRANT kulcsszóval történi GRANT [jogosultság/szerepkör] TO [felhasználó/szerepkör/public] [WITH ADMIN OPTION] Public!!! WITH ADMIN OPTION!!!

Objektumkezelési jogosultságok Egy objektum tulajdonosa a saját objektumaihoz minden jogosultsággal rendelkezik, és tovább is adhatja! Pl: SELECT INSERT UPDATE DELETE ALTER Megszorítások létrehozása

Objektumkezelési jogosultság adása GRANT [objektumkezelési jog/ALL] [oszlopok] ON [objektum] TO [felhasználó/szerepkör/public] WITH GRANT OPTION

Visszavonások REVOKE [objektumkezelési jog/ALL] ON [objektum] FROM [felhasználó/szerepkör/public] Illetve: REVOKE [rendszerjogosultság/szerepkör]

Táblaterület Az Oracle objektumai itt tárolódnak Ezek fizikai fájlok, melyek szerkezetét az adatbázis-kezelő rendszer alakítja ki A rendszeradatok a SYSTEM táblaterületen tárolódnak

Felhasználó Mi definiál pontosan egy felhasználót? (Figyelem kisötös/kisplusz szerezhető!!!) CREATE USER utasítás Jogosultságainak összessége

Felhasználó létrehozása/törlése CREATE USER felhasználó IDENTIFIED BY jelszó DROP USER felhasználó [CASCADE] Cascade esetén törlődnek a felhasználó által létrehozott objektumok

Kapcsolódás az adatbázishoz CONNECT felh/jelszó DISCONNECT

SZEREPKÖR Jogosultságok halmaza Csak jogosultságokkal rendelkezik, objektumokkal nem! Létrehozása: CREATE ROLE név IDENTIFIED BY jelszó Törlése: DROP ROLE név

Gyakorlás Kapcsolódjon az adatbázishoz sys felhasználóként (jelszó rendszergazda), és változtassa meg a system felhasználó jelszavát Oracle-re AS SYSDBA!!! Ha adminisztrátorként szeretnénk csatlakozni, ezt kell a végére írni!!! CONNECT sys/rendszergazda as SYSDBA ALTER USER system IDENTIFIED BY Oracle

Gyakorlás 2 Hozzon létre egy új felhasználót nebulo néven asdfasdf jelszóval, majd lássa el a szükséges jogosultságokkal, hogy létrehozhasson új táblákat. Ezután hozzon létre egy táblát és próbálja meg lekérdezni scott/tiger-el, majd miután látjuk, hogy nem megy, adjunk scottnak jogosultságot hozzá.

Megoldás connect system/Oracle as sysdba create user nebulo identified by asdfasdf; GRANT ALL PRIVILEGES TO nebulo; connect nebulo/asdfasdf; create table teszt (nev varchar2(20), szam number(5)); INSERT INTO teszt VALUES('jozsi',20); select * from teszt; connect scott/tiger select * from nebulo.teszt; connect nebulo/asdfasdf grant select on teszt to scott;

Köszönöm a figyelmeteket!