EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb munkába segítésért szakmai fórum A munkába segítés eszközei a munkaügyi szervezetben EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Készítette: Tatosné Takács Andrea
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
A Budapest-Közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóság 2009 évi tevékenysége. MagyarországBudapest-Közép-Dunavidék április 20. Domonyvölgy.
általános főig. helyettes
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
UTAZÁS Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár Futár Veronika február 21.
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
A potenciál-modell.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A törvényességi főosztály bemutatkozása
PEST MEGYE FOGLALKOZTATÁSI HELYZETKÉPE KÖZFOGLALKOZTATÁS PEST MEGYÉBEN ÁPRILIS 10.
Munkanélküliség.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Utazás 33. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás Futár Veronika Monor, február 15.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Új arculati javaslatok Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ A kereslet-kínálat alakulása az autószerelő szakmában Hajdúnánás 2009 Veressné dr. Kiss.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tájékoztató a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről, a térség munkaerő-piaci helyzetének alakulásáról.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Pest megyei és térségi munkaerő-piaci helyzetkép
A munkaügyi szervezet felépítése, feladatai A munkanélküliség helyzete
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Együttműködéssel a foglalkoztatási helyzet javításáért
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Közfoglalkoztatás a közép- magyarországi régióban 2010 Vass István főigazgató Tel: Fax: Közép-magyarországi Regionális.
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A térség munkaerő piaci helyzete, a évi munkaerő piaci terv, támogatási lehetőségek Tápiószentmárton, június 5. Lovasné Szemők Ildikó Kirendeltség-vezető.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, munkába helyezés Kovács Ibolya igazgató Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Társadalmi tudatformálás
Ráckevei kirendeltség, Ráckeve április 24.
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Velünk élő középkor Forrás:
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Előadás másolata:

EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb munkába segítésért szakmai fórum A munkába segítés eszközei a munkaügyi szervezetben EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb munkába segítésért szakmai fórum A munkába segítés eszközei a munkaügyi szervezetben

A közép-magyarországi régió munkaerő-piaci helyzete, a fejlesztést segítő lehetőségek

A nyilvántartott álláskeresők számának változása január október között a közép-magyarországi régióban

Be/Kilépési arány 136,7% Regisztrációba be-/kilépők száma a közép-magyarországi régióban január - október

A munkanélküliség regionális különbségeinek alakulása a közép-magyarországi régióban A regisztrált álláskeresők száma október fő Régiós munkanélküliségi ráta 6,07 % Dabas 8,9 Nagykáta 9,9 Monor 7,8 G ödöllő 6,8 Vác 6,2 Szentendre 6,6,2 Zsámbék 8,8 Budaörs 4,7 É rd 7,1 Ráckeve 7,2 Budapest 5,2 Cegléd 9,4 0-4,4- 4,1-6,0 6,1-8,0 >8,1 Dabas 3697 Nagykáta 2851 Monor 4306 G ödöllő 4937 Vác 4629 Szentendre 2050 Zsámbék 733 Budaörs 2233 É rd 2889 Ráckeve 4055 Budapest Cegléd 5923 < <

A férfiak és nők érintett létszáma január-október között, a közép-magyarországi régióban  = fő  = fő

KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE Azok a tartós - 16 hónapon belül legalább 12 hónapig nyilvántartott – álláskeresők jogosultak a kártya kiváltására, akik 50. életévüket betöltötték, vagy alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek. Járulékkedvezmény: tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség, a foglalkoztatás 1. évében munkaadói és tb-járulékfizetés alóli mentesség, a foglalkoztatás 2. évében a bruttó munkabér 15%-nak megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli. A kártya érvényességi idejéig, amely max. 2 év, de legfeljebb a nyugdíjkorhatár eléréséig. A kártyát a munkavállaló igényelheti az APEH lakóhelye szerinti illetékes kirendeltségen. START-EXTRA KÁRTYA

START-PLUSZ KÁRTYA KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE Tartós hónapon belül legalább 12 hónapig nyilvántartott -- álláskeresők, vagy akik GYES, GYET, GYED, ápolási díj megszűnése után 365 napon belül akarnak munkaviszonyt létesíteni, vagy GYES mellett a gyermek 1 éves kora után kívánnak munkát vállalni, feltéve, hogy nincs munkaviszonyuk. Járulékkedvezmény: tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség, a foglalkoztatás 1. évében a bruttó munkabér 15%-nak, a foglalkoztatás 2. évében a bruttó munkabér 25%-nak megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli. A kártya érvényességi idejéig, amely maximum 2 év. A kártyát a munkavállaló igényelheti az APEH lakó- helye szerinti illetékes kirendeltségen.

FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTÉSÉT ELŐSEGÍTŐ BÉRTÁMOGATÁS KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE Hátrányos helyzetű személyek: munkahelyének elvesztése fenyegeti, 50. Életévét betöltötte, Legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű Vissza nem térítendő támogatás nyújtható a támogatással érintett hátrányos helyzetű munkavállaló munkaviszony keretében történő foglalkoztatásához a munkabér és járulékainak legfeljebb 50%- ának megfelelő összegben legfeljebb egy év időtartamra Munkáltató igényelheti a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen

KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE A munkaügyi kirendeltség által kiközvetített álláskeresők. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a foglalkoztatásból eredő közvetlen költségek 70%- ig, a 45. életévét betöltött álláskereső foglalkoztatása esetén a közvetlen bérköltségek 90%-áig terjedhet. Legfeljebb 1 év. 45 év felettiek foglalkoztatása esetén legfeljebb 1,5 év, 50 év felettiek esetén legfeljebb 2 év. A munkáltató székhelye vagy telephelye szerinti munkaügyi kirendeltség. KÖZHASZNÚ MUNKAVÉGZÉS

KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE Azon személyek képzésének támogatása, akik munkaviszonyban állnak, és foglalkoztatásuk képzés nélkül nem biztosítható. Kereset-kiegészítő támogatás és részben vagy egészben képzési költségtérítés képzési költség közvetlen költségei és közvetett költségei (utazási, étkezési, szállás költségtérítés) Támogatható minden olyan képzés, mely a szakképzési törvény hatálya alá tartozik, a szakképzés megkezdéséhez szükséges alapoktatás, pályaorientáló és álláskeresési ismeretek oktatása, szakképzettséggel rendelkezőknek államilag elismert nyelvvizsga megszerzésére irányuló képzés, hatósági előírások által szabályozott képzés A kérelmet a munkaadónak kell benyújtania a telephely szerint illetékes regionális munkaügyi központban. MUNKAHELY- MEGTARTÓ KÉPZÉS TÁMOGATÁSA

KIKNEK A FOGLALKOZTATÁSÁT SEGÍTI ELŐ? TÁMOGATÁS MÓDJA, MÉRTÉKE TÁMOGATÁS IDŐTARTAMA, ÉRVÉNYESSÉGE IGÉNYLÉS HELYE, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK KÉRÉSE Regisztrált álláskeresők, GYES, GYET, GYED-ben, ápolási díjban részesülők munkanélküliséggel fenyegetett munkaviszonyban állók, közhasznú munkát végzők, rokkantsági nyugdíjban, vagy járadékban részesülők, rehabilitációs járadékban részesülők. Megtéríthetők a képzés közvetlen (képzés, vizsga) és közvetett (utazás, szállás, étkezés) költségei. Adható kereset-kiegészítés, keresetpótló juttatás. A támogatás mértéke az adott kirendeltség vonzáskörzeté- nek munkaerő- piaci helyzetétől függően eltérhet. Lakóhely szerinti illetékes munkaügyi kirendeltség, munkaviszonyban állók esetén a regionális munkaügyi központ. MUNKAERŐPIACI KÉPZÉS-TÁMOGATÁSA

TÁMOP Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése A program célja a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése, új szolgáltatásokkal és támogatási formákkal. A projekt azon megváltozott munkaképességű személyek támogatására irányul, akik esetében több személyre szóló szolgáltatás és támogatás nyújtása szükséges a foglalkoztathatóságuk javításához, illetve a nyílt munkaerő-piaci beilleszkedésükhöz. A program humánszolgáltatásokon, a képzéseken valamint a támogatott foglalkoztatásokon (munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzés, munkakipróbálás), továbbá a vállalkozást indítóknak az önfoglalkoztatás támogatásán keresztül segíti az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

TÁMOP – Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért A program célja a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiacra való belépésének segítése, komplex, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. Célcsoportjai: a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, a programba történő bevonás időpontjában az ötvenedik életévüket betöltött személyek, akik a programba való belépést megelőző 12 hónapon belül Gyes-ben,Gyet-ben, terhességi- gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesültek. a regionális munkaügyi központok által kiválasztott, a régiójukban hátrányos helyzetűnek ítélt egy-egy célcsoport, akiknek munkaviszonyát a munkáltató a működési körében felmerülő okból rendes felmondással, felmentéssel, vagy közös megegyezéssel szeptember 1. napját követően szüntette meg, vagy akinek határozott idejű munkaviszonya – a határozott idő lejárta miatt – szeptember 1. napját követően szűnt meg. A program humánszolgáltatásokon, a képzéseken valamint a támogatott foglalkoztatásokon (munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzés), továbbá a vállalkozást indítóknak az önfoglalkoztatás támogatásán keresztül segíti az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

TÁMOP – „Út a munkához” A leghátrányosabb helyzetűek foglalkoztatásának elősegítésére A program célja a Rendelkezésre Állási Támogatásra jogosult álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése. A projekt azon rendelkezésre állási támogatásban részesülő személyek támogatására irányul, akik esetében több személyre szóló szolgáltatás és támogatás nyújtása szükséges a foglalkoztathatóságuk javításához, illetve a nyílt munkaerő-piaci beilleszkedésükhöz. A program humánszolgáltatásokon, a képzéseken valamint a támogatott foglalkoztatásokon (munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzés), továbbá a vállalkozást indítóknak az önfoglalkoztatás támogatásán keresztül segíti az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

„Út a munkához”programról Cél: a munka világába visszavezethető, hátrányos helyzetű munkavállalók részére a reintegrációt szolgáló, hasznos, értékteremtő munkalehetőséget biztosítani az állam és az önkormányzatok támogatásával. Eszköze: a közfoglalkoztatás Kerete: az „Út a munkához” program Kulcsindikátorok: a munkaerőpiacra visszahelyezettek, képzésbe vontak száma

Az RSZS-en lévők iskolai végzettség szerinti megoszlása Forrás: KMRMK nyilvántartási adatok évi záró-létszám  7521 fő

Az RSZS-en lévő kevesebb, mint 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők megoszlása korcsoport szerint Humánszolgáltatások  mobilizálható-e az ügyfél? Képzés Eszközök: Köz-, közcélú-, közhasznú munka, támogatott foglalkoztatás Segélyezettek – munkára nem kötelezhetők  718 fő Forrás: KMRMK nyilvántartási adatok

Közfoglalkoztatási tervek adatai Közfoglalkoztatási tervek száma209 db Foglalkozás-egészségügyi megállapodások száma168 db A célcsoport tervezett létszáma fő Ebből 35 év alatti ügyfelek létszáma fő Munkáltatók száma458 db Foglalkoztatni kívánt létszám9.427 fő Átlagos foglalkoztatási időtartam8,9 hónap Várható költség e Ft

A közfoglalkoztatás fontosabb adatai októberében RÁT-osok közül az adott hónapban közfoglalkoztatásba vont személyek száma 838fő Jelenleg közfoglalkoztatásban résztvevők létszáma5 225fő A foglalkoztatás átlagos időtartama5,92hónap A foglalkoztatás átlagos napi munkaideje7,78óra Az adatközlés napjáig közcélú foglalkoztatásra felhasznált keret eFt A közfoglalkoztatásra tervezett keret összege a hátra lévő időszakra? eFt Az adott hónapban egyéb keresőtevékenység miatt megszűnt Rendelkezésre Állási Támogatás 220fő

A közfoglalkoztatás fontosabb adatai októberében 2. MegnevezésLétszám Adatközlés napján az RSZS-ek létszáma Adatközlés napján az RÁT-osok létszáma Az adott hónapban az együttműködést nem vállaló ügyfelek száma munkavégzést nem vállalta 76 képzést nem vállalta 2 egyéb ok 75 Összesen: 151

A program egyik legfontosabb eredménye, hogy - válság idején – a saját megélhetéséért és családjáért dolgozni tudó és akaró hátrányos helyzetű emberek ezreinek biztosít munkát és jövedelmet, a munka világába való visszatérés növekvő esélyével együtt. A program egyik legfontosabb eredménye, hogy - válság idején – a saját megélhetéséért és családjáért dolgozni tudó és akaró hátrányos helyzetű emberek ezreinek biztosít munkát és jövedelmet, a munka világába való visszatérés növekvő esélyével együtt.

Köszönöm a figyelmet Vass István főigazgató Tel: Fax: Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ