MOKKA - ODR adattartalmak : tapasztalatok, lehetőségek MOKKA-ODR fórum MKE 41. vándorgyűlés Debrecen, 2009. július. 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Koltay Klára MOKKA –ODR fórum Szombathely, július 25.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Közös katalogizálás Magyarországon
Könyvtárhasználat.
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
1 „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének eredményei.
A projekt könyvtári fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatai, különös tekintettel az ALEPH-re.
Az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP pályázatának záró rendezvénye június 27. A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért. Országos és intézményi.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A VOCAL Egyesület szerepe Néhány megjegyzés Bakonyi Géza.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje NETWORKSHOP 2015 Konferencia Eszterházy.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Angol u. 34. ▪ Tel.: (1) ▪ Fax: (1) ▪ A vállalati.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
MACS szakmai nap november 15.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

MOKKA - ODR adattartalmak : tapasztalatok, lehetőségek MOKKA-ODR fórum MKE 41. vándorgyűlés Debrecen, július. 10.

Miről lesz szó? MOKKA = rekordok betöltése és letöltése MOKKA/ODR országos rendszerré bővítése = minél több könyvtár rekordjainak begyűjtése De: MOKKA – ODR rendszerben tárolt információk szintje  más-más elvárások, más-más kezelés, más-más forrás

Bibliográfiai leíró információk  1 dokumentum =1 leírás;elég egyszer begyűjteni a leírást; mindegy ki adja a rekordot  A leírás elég jó legyen ahhoz, hogy  A dokumentum azonosítható legyen  A duplumellenőrzés elvégezhető legyen  FRBR megjelenítés kialakítható legyen

Cél, elvárások Minden magyar könyvtárakban elérhető dokumentum leírása szerepeljen a MOKKA- ODR rendszerben Minden leírt dokumentum minél hamarabb legyen átvehető rekord más könyvtárak számára

Tapasztalatok Azonosíthatóság nem mindig egyértelmű –Előzetes, nem teljes rekordok bekerülése a MOKKÁ-ba –Neuralgikus pontok a leírásban  eltérő könyvtári gyakorlat  szigorúbb szabályzatalkotás Kiadói nevek Többszerzős vagy csak szerkesztővel rendelkező művek Ha a kiadási dátum nem szerepel a könyvön

Tapasztalatok Nem a leghamarabb bekerülő dokumentum minősége a legjobb: –kurrens dokumentumok esetében is –retrospektív dokumentumok esetében is Rövidített rekord (Cédulakatalógusból), (régi katalógusból) megjegyzés az egységesített alakok mögött Jelenlegi MOKKA szabályozások ezeket a hibákat, hiányosságokat nem nagyon tudják javítani: –Rekordot csak a rekordgazda javíthat vagy az OSZK –OSZK általi javítás a duplumellenőrzésre van bízva.

Meggondolandó módosítások 1. Meg kellene határozni azoknak a könyvtáraknak/intézményeknek a körét, amelyeknek fő felelőssége a rendszeren belül a minőségi bibliográfiai rekordok gyors szolgáltatása: –MNB –Legfrissebb kurrens magyar dokumentumok –Jelentős régi magyar állománnyal rendelkező és azt fokozatosan feltáró könyvtárak. –Jelentős külföldi anyaggal rendelkező könyvtárak –Speciális dokumentumokkal foglalkozó könyvtárak –(folyóiratok) Ez a kör nem feltétlenül esik egybe a MOKKA jelenlegi könyvtáraival.

Meggondolandó módosítások 2. A bibliográfiai rekordszolgáltatókon belüli szűkebb kör: a MOKKA adatbázist „karbantartók köre” -- rekordjaikkal hasonlóan a rekordgazdához és az OSZK-hoz javíthatják a MOKKA rekordok bibliográfiai tartalmát -- a jelenlegi mechanizmus átállítható erre a működésre, de: -- az ezt vállaló könyvtárnak nagyobb fegyelmet és figyelmet is kell vállalnia katalogizálásában -- további szabályzatpontosításra van szükség -- elsősorban annak van értelme, hogy a MOKKA rekordokat letöltő és azokat maguk számára kijavító könyvtárak vegyenek ebben részt

2. Hozzáadott információ = hozzáadott érték  Analitikus információk (tanulmánykötetek, szerzői gyűjtemények stb.)  Együttműködés egy munkaigényes szolgáltatás létrehozásában  Adatszolgáltató nem feltétlenül azonos az alap leíró adatok szolgáltatóival  Analitikus feltárás eltérő mélysége, eltérő formái  Possessorok, dedikált kötetek, bejegyzések  Közös adatbázisban egymás mellé kerülve igazán izgalmas adatok  Példánymegjelölés  Minden könyvtár új adatokkal szolgálhat  Dokumentum elérhető kapcsolatai a weben  Munkamegosztás  Karbantarthatóság

Tapasztalatok Jelenlegi MOKKA mechanizmusok képesek ezeknek az információknak a bibliográfiai információktól leválasztott kezelésére –Több forrásból való összegyűjtésére egy-egy rekordban Sok könyvtárban keletkeznek ilyen jellegű információk, de nem mindig azonos eljárások szerint

Célok, elvárások Az ilyen jellegű információkat rendszeresen előállító és szolgáltatni tudó/akaró könyvtárak körének összegyűjtése, szokásaik összehangolása Bár itt csak a „kiegészítő információ” fontos a MOKKA számára – a bibliográfiai leíró információk minőségétől függ, hogy az megfelelő rekordhoz találjon

3. Authority információk: nevek, tárgyszavak besorolási rekordjai  Kevés könyvtár az adatszolgáltató  Változáskövetés  Besorolási rekordok és bibliográfiai rekordok kapcsolataira építő rekordkarbantartás  Különböző forrásból érkező nevek egységesítése (FRBR követelmények)  Tárgyszórendszerek, tezauruszok egymástól megkülönböztett kezelése  Besorolási adatok „szolgáltatása”:  Kereséstámogatás  Bibliográfiai rekordokban pontos névalakok, azonosítható tárgyszavak  MARC authority rekordok szolgáltatása

Források kiválasztásának szempontjai MOKKA adatbázis jellemzője indulása óta: kötelező bib. rekord -- authority rekord kapcsolat de: authority rekordok begyűjtése esetleges  helyette automatikusan generált „skeleton” auth. rekordok. Gyűjteni azokat a besorolási adatokat érdemes, amelyek több információt tartalmaznak a besorolási adatnál: utalók, kapcsolatok, kiegészítő információkat.

Jelenlegi források Jelenlegi források megállapításánál is már tartalmi szempontok kerültek előtérbe – ki tud új tartalmat adni Személy- és testületi név rekordok: OSZK FSZEK DEENK SZTE A tárgyszórendszerek közül a Köztaurusz ( i verzió), a szegedi tárgyszavak a MeSH és Library of Congress angol és magyarra fordított tárgyszavainak az a szegmense, amelyet a debreceni katalógus használ.

4. Lelőhely és példányinformációk  Legszélesebb szolgáltató kör; minden könyvtár lelőhely- információja fontos lehet  Tárolandó információk vs. aktuálisan lekérdezendő információk  Eltérő begyűjtési módok:  Közvetlen szolgáltatás  Közvetítő adatbázisok rekordjaihoz csatlakozva  ISBN alapú gyűjtés  …  A lelőhelyinformációnak kapcsolódnia kell a megfelelő MOKKA bibliográfiai rekordhoz – elég jónak kell lennie a bibliográfiai információknak az azonosításhoz!!!!  Állandó változás  a központilag tárolt információk javíthatósága  Kapcsolat kölcsönzési rendszerekkel  ODR szolgáltatások

Tapasztalatok, jelenlegi helyzet MOKKÁ-ba több helyről érkeznek helyi lelőhelyek Lehetőség van bizonyos mértékig már a MOKKÁ-ban a helyi lelőhelyek aktualizálására, de a könyvtárak egyelőre nem nagyon használják A már kurrensen feltöltő könyvtárak esetében érdemes lenne ezzel a lehetőséggel is élni, figyelni hiányosságait  gyűljenek a tapasztalatok, a továbbfejlesztési igények

Tapasztalatok, jelenlegi helyzet Sok megyei könyvtár adatbázisában már vannak regionálisan gyűjtött lelőhelyek, ezeket be is küldik a MOKKÁ-ba  észrevétlenül elindult/elindulhatna a MOKKA lelőhelyek országos körűvé válása; de: ezek legtöbbször nem szabványosak !!! OSZK lelőhelykódok kellenének -- ODR is ezeket használja

Összegzés A MOKKA-ODR rendszer országos szintűvé bővítésének igénye fontossá teszi az adatszolgáltatási szinteknek és szerepeknek megfelelő átgondolását esetleges átstruktúrálását, működésének optimalizálását. De – nem ad felmentést a bibliográfiai hitelesség alól semmilyen szinten: minimum követelmény = a dokumentumok azonosíthatósága