A dokumentumellátás hazai rendszeréről 1 Dávid Boglárka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Orvosi könyvtárak közös katalógusa
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Koltay Klára MOKKA –ODR fórum Szombathely, július 25.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Közös katalogizálás Magyarországon
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP pályázatának záró rendezvénye június 27. A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért. Országos és intézményi.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A GYŰJTŐKÖR JELLEMZŐI SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLL A KÖNYVTÁR FUNKCIÓJÁVAL TÖRTÉNETI HAGYOMÁNYA VAN FOLYTONOS, DE EGYBEN VÁLTOZÓ IS 4. 4.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A VOCAL Egyesület szerepe Néhány megjegyzés Bakonyi Géza.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az ODR szolgáltató felület építése: igények és tervek Koltay Klára Tatabánya, 2010.október 11.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Hagyományok és kihívások V
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
HunTéka – több mint könyvtári rendszer
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Előadás másolata:

A dokumentumellátás hazai rendszeréről 1 Dávid Boglárka

Miről lesz szó? Fogalmak, meghatározások Törvényi, rendeleti szabályozás Közös katalogizálás, lelőhely-nyilvántartás: MOKKA – ODR ODR-kereső Az ODR a könyvtárközi dokumentumellátásban (felépítése, könyvtárnyilvántartó, kérésadminisztráció, olvasói funkciók) 2

Fogalmak (CXL. törvény 1. sz. melléklete) Könyvtárközi dokumentumellátás: - a dokumentumok lelőhelyének nyilvántartása és adatszolgáltatás a nyilvántartásból az igénylők részére, - a könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatása függetlenül attól, hogy a dokumentum milyen formában és módon kerül az igénylőhöz, - a könyvtárak gyűjteményéből kivont dokumentumok hasznosítása a könyvtári rendszer számára. Könyvtárközi kölcsönzés: valamely dokumentum szolgáltatása egyik könyvtárból a másikba, beleértve az eredeti dokumentum kölcsönzését, a másolatok szolgáltatását, valamint a könyvtárközi dokumentumszolgáltatásra vonatkozó kérések közvetítését is. 3

Elméleti kérdések A megnövekedett dokumentumtermés és a csökkenő anyagi keret miatt a könyvtárközi együttműködés szerepe felértékelődött. Komoly mérlegelést igényel a beszerzés: a dokumentumok szolgáltatásánál a „just-in-case” elvet felváltja a „just-in-time” nézet; szemléletváltás. Modellek (Ferenczy Endréné, Sonnevend Péter In Könyvtárosok kézikönyve, 3.):  Centralizált dokumentumszolgáltatás, tárolókönyvtár (BLDSC),  Közvetítő központok, szakkönyvtárak, koordinált decentralizált ellátás (skandináv, német modell),  Nem koordinált decentralizált modell (OCLC, PICA),  Profitorientált vállalatok 4

Törvényi, rendeleti szabályozás évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről „Az információs társadalom és a demokratikus jogállam működésének alapfeltétele a könyvtári rendszer, amelyen keresztül az információk szabadon, bárki számára hozzáférhetők. A könyvtári ellátás fenntartása és fejlesztése az állampolgárok és a társadalom egésze szempontjából szükséges, a könyvtári és információs szolgáltatás állami fenntartása stratégiai jelentőségű. A könyvtári rendszernek az állampolgárok érdekeit kell szolgálnia.” „59. § (1) A miniszter a nyilvános könyvtári ellátás érdekében országos dokumentumellátási rendszert alakít ki, amely magában foglalja:  a) a könyvtárközi dokumentumellátást,  b) a könyvtári dokumentumok lelőhelynyilvántartását,  c) a könyvtárak gyűjteményéből kivont dokumentumok hasznosítását a könyvtári rendszer számára.” 5

Finanszírozás: „71. § (1) A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium fejezetéből kell támogatni a nyilvános könyvtári ellátási rendszer működtetésének alábbi feladatait: […]  b) a könyvtári dokumentumok vásárlása,  c) a kulturális örökség részét képező könyvtári dokumentumok állományvédelme,  d) a könyvtárközi dokumentumellátás postaköltsége […] 72. § A Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium fejezetében kell gondoskodni az országos dokumentumellátási rendszer létrehozásának és fenntartásának feltételeiről.” 6

73/2003. (V. 28.) Kormányrendelet az Országos Dokumentumellátási Rendszerről „1. § Az Országos Dokumentumellátási Rendszer (a továbbiakban: ODR) a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (a továbbiakban: minisztérium) által kialakított olyan szolgáltatási rendszer, amely az országos lelőhely- nyilvántartás segítségével a könyvtárakon keresztül biztosítja könyvtárhasználók számára a könyvtári dokumentumok (a továbbiakban: dokumentumok) hozzáférhetőségét.” A „kérés gazdája” a kérő könyvtár A szolgáltató könyvtár –elsősorban az illetékes megyei könyvtár – haladéktalanul szolgáltatja a kért dokumentumot eredetiben, másolatban, elektronikus vagy más egyéb formátumban, illetve értesíti a kérés teljesítésének akadályáról. 7

„A kérő könyvtár felelőssége a szolgáltató könyvtárral szemben az eredetiben megkapott dokumentumért az átvételtől a szolgáltató könyvtárba való visszaérkezéséig terjed. A kérő könyvtár haladéktalanul a könyvtárhasználó rendelkezésére bocsátja a megérkezett dokumentumot, és felhívja a könyvtárhasználó figyelmét a szolgáltató könyvtár által az adott dokumentum használatára meghatározott különleges, egyedi előírások betartására. 4. § (1) A szolgáltató könyvtár a gyűjteményében lévő dokumentumokat - a szolgáltatásukra vonatkozó előírásokkal együtt - bejelenti az országos lelőhely-nyilvántartásba.” „A szolgáltató könyvtár az eredetiben nyújtott dokumentumszolgáltatásért díjat nem számíthat föl.” „6. § (1) A minisztérium fejezeti kezelésű előirányzata terhére évente támogatja a szolgáltató könyvtárak ODR-ben nyújtott szolgáltatásait, továbbá az országos lelőhely-nyilvántartás fejlesztését és működtetését.” 8

MOKKA (Magyar Országos Közös Katalógus) „Célja az volt, hogy létrehozza a magyar országos közös katalogizálás alapjául szolgáló közös katalógust és a funkcionális eszközöket.” MOKKA Egyesület 1996, a 15 legnagyobb könyvtár tagsága. Dynix -- Dataware OSZK-ban, március: nyilvános átadás 2012: TÁMOP pályázat MOKKA-ODR 9

TÁMOP - nyertesek: e-Corvina Kft. - Monguz Kft., +ODR-kereső WebLib Kft. MOKKA és az ODR fejlesztés végrehajtói is, ez biztosítja a folyamatos együttdolgozást, integrációt, a duplán elvégzett fejlesztés elkerülését (pl. könyvtárnyilvántartó), párhuzamos feladatokat a két rendszer megosztva illetve közös eljárásokat használva közösen végzi; egypontos betöltés Partnerek: Országos Széchényi Könyvtár, Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum, SZTE Könyvtára, Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár 10

MOKKA-fejlesztések Feldolgozott adatok ( ) A bibliográfiai rekordok száma: db A feldolgozott rekordok száma: db A példányok száma: db Bővült a könyvtárak köre (MOKKA+ODR+TÁMOP) Többféle feltöltési mód Kb NPA-rekord áttöltése (magyarok is!) Példányadatok fogadása Tájékoztatás a feltöltésekről Új eszközök: rekordellenőrzéshez, duplumszűréshez, átalakításokhoz, törléshez Újdonságok a keresésnél: autocomplete funkció, facetták, keresési lehetőségek bővítése, találatok szűkítése, kereséstörténet, előző keresés visszatöltése, keresési felhő, lelőhelyek, link a rekordhoz Megjelenítés: lépegetés a találatokon, többféle megjelenítési forma, letölthetőség, dokumentumtípusonként változó, közvetlenül áttöltés RIS formátumba Web 2.0 funkciók: kedvencek, megjegyzés, címkézés, megosztás 11

12

ODR (Országos Dokumentumellátási Rendszer) , CXL. törvény, ODR-rendelet Vocal-tagkönyvtárak (Voyager/Corvina)+ rekordfeltöltés (KELLÓ, ISBN) április rekord 2001 végén: 198, 2002: 299, 2007: 967, 2012: 1240 regisztrált könyvtár október 1. új felület TIOP és TÁMOP megújult felület 13

Az ODR és a könyvtárközi nyilvántartás kapcsolata ODR webes felület Kéréstovábbítás Könyvtárnyilvántartás Bibliográfiai adatbázis ISBN, KELLO Vocal Könyvtárközi kölcsönzés Kérő Olvasó Könyvtár Könyvtáros Kölcsönzés ODR DEENK

Könyvtár- és gyűjtemény-nyilvántartás: saját adatok karbantartása Bibliográfiai adatbázis: Vocal, KELLO, ISBN-feltöltés Statisztika készítése: Ki milyen kérést kapott? Ki milyen kérést küldött? Könyvtárközi kérések továbbítása címre Könyvtárközi programba (DEENK) Csak a kérést továbbítja, annak teljesüléséről nem tud – korlátozott statisztika 15 ODR

Kérésszámok alakulása - ODR 16

Az ODR fejlesztése az országos fejlesztésekhez hozzáférés, ezekre épít (OSZK, ME, SZTE, PE, DEENK) olvasói szolgáltatásokat is nyújt, egy kezdőpont ezek eléréséhez, átlépési lehetőség pl. antikváriumokhoz, saját könyvtárhoz integráció a MOKKA rendszerrel illetve más kapcsolódó adatbázisokkal (pl. Cikkarchívum), biztosítva a továbbfejleszthetőséget, amely egyrészt további külső adatszolgáltató rendszerbe integrálását, másrészt újabb szolgáltatások fejlesztését jelenti integráció az ODR és az egyes integrált könyvtári rendszerek között is, hogy a könyvtárosok a saját helyi rendszerükből is elérhessék az ODR funkciókat részletes statisztikák szolgáltatása a résztvevő könyvtárak nagyobb fokú bevonása és felelőssége az igényfelmérés eredményeinek figyelembe vételével 17

Felépítés Építve a MOKKA által biztosított bibliográfiai adatbázisra és adatfeltöltő mechanizmusokra a rendszer az alábbi csomópontok köré szerveződik: példánytár és lelőhely-adatbázis könyvtárakat és szolgáltatásaikat nyilvántartó adatbázis könyvtárközi kérésadminisztrációs rendszer felhasználó-azonosítás és nyilvántartás mindezeket átfogó portál 18

Az ODR struktúrája ODR-kereső 19 Kérésadminisztráció Könyvtárnyilvántartó MOKKA bibliográfiai adatbázis+példánytár Online, batch betöltések, OAI Helyi kölcsönzés Webes felület Cikkarchívum, WorldCat, repozitóriumok, NDA, + jövőben pl. antikvárium, könyvkereskedés

Példánytár és lelőhely-adatbázis a bibliográfiai és példányadatok gyűjtését és fogadását a MOKKA végzi, a példány- és lelőhelytárhoz szükséges adatokat, folyóirat információkat továbbítja az ODR felé „nekem is megvan” funkció egységes, egypontos adatkapcsolat épül ki az IKR-ek és a központi rendszer között feltöltés, illetve központilag szervezett aratás révén. a MOKKA felületén indított keresésekből át lehet lépni az ODR szolgáltatásokhoz, az ODR felületén pedig a MOKKA katalógus részletezettségének megfelelő keresésre nyílik lehetőség. Folyóiratok esetén részletes állományadatok: év, teljesség példánytípus megadása: megmutatja, hogy az adott típusú példányokra a tulajdonos könyvtár milyen szolgáltatásokat vállal 20

Könyvtárakat és szolgáltatásaikat nyilvántartó adatbázis könyvtárak, szolgáltatási pontok és gyűjteményeik adatainak (elérhetőségek, tájékoztató információk) nyilvántartása könyvtárközi kérések leadásához és menedzseléséhez szükséges adatok nyilvántartása (pl. tarifák, szolgáltatások) a központi katalógushoz kapcsolódó példánytárban tárolt adatok beviteléhez és szolgáltatásához (pl. kódfeloldás) törzsadatlisták nyilvántartása jogosultságkezelési szolgáltatás: funkciók, szerepkörök más nyilvántartások számára is tud adatot átadni 21

Könyvtárközi kérésadminisztrációs rendszer kérések továbbítása az olvasótól annak „saját könyvtára” felé, a rendszerben megtalált, illetve meg nem talált dokumentumokra (Üres kérőlapos kérés), a korábbi funkciók (könyvtáros által indított kérések) megőrzése mellett a kérések útjának folyamatos végigkövetése státuszváltozásokkal az olvasó és a könyvtáros számára egyaránt, kommunikáció a rendszeren belül teljes értékű saját könyvtárközi nyilvántartásként funkcionál (saját kérésszámozás, sablonok, statisztikák) testreszabhatóság a használat teljességét illetően 22

Felhasználó- azonosítás és nyilvántartás az olvasók hiteles azonosítása – mely könyvtárba van beiratkozva olvasói profil létrehozásának lehetősége – az olvasó „saját könyvtára/i”, kedvenc könyvtára/i, kérései és azok státusza, statisztika, alert szolgáltatás, saját megjelenítési formátum 23

24

25

Kérésindítás MOKKA-ODR-ből 26

27

Üres űrlapos kérés 28

Olvasói kérés 29

ODR-kereső 30 Elektronikus dokumentumok, egyéb adatbázisok bevonása a szolgáltatásba

31 Illeszthető keresőbe, honlapba

További lelőhelyforrások, kérésirányítás könyvtár.hu, Unitas, Szikla, HUNKAT, múzeumi könyvtárak… Idegennyelvű könyvek, 1952 előtti magyar nyelvűek: OSZK Könyvek Központi Katalógusa folyamatban részleges online feldolgozása), folyamatos retrospektív konverzió: : megyei könyvtárak + kötelespéldány-rendeletek alapján (volt KLTE, KSH, OSZK) + országos szakkönyvtárak :SZO1, P1, M2, SZ1, D1 + megyei könyvtárak + országos szakkönyvtárak Pontosítás: RMK, könyvészetek, szakbibliográfiák 32

33 Köszönöm a figyelmet! Dávid Boglárka