A folyóvízi erózió matematikai leírása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
A gázok sűrítése és szállítása
A folyóvizek.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Folyószabályozás a Reformkorban
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
A PARTOK FEJLŐDÉSE A Davis-i abráziós ciklus juvenilis maturus
A SZAKASZJELLEG VÁLTOZÁSAI
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
A földfelszín domborzata
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
A természeti környezet változásának térképezése Pécsen és környékén Gyenizse Péter – Ronczyk Levente (PTE TTK Földrajzi Intézet) M e c s e k B a r a n.
Talpon maradni.
A folyók földrajza.
Tározók Hidrobiológia áramló vizek folyó vizek, mint ökoszisztéma? folyó-kontinuitás koncepció.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Változó földfelszín.
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
Földrajzi burok: az egymással kölcsönhatásban álló
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Alföld A Kárpát-medence központi tája Területe ~ km2
A MOZGÓ JÉG FELSZÍNALAKÍTÓ
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
FELSZÍNI VIZEK I. 4. előadás vízválasztó, vízgyűjtő terület
FELSZÍNI VIZEK IV. 7. előadás vízfolyások jégviszonyai
Gábris Gyula: Gondolatok a folyóteraszokról
Készítette: Süveges Dorottya ELTE TTK geográfus, III.évfolyam
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
A földrészek szerkezete és domborzata
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
A folyók, a tenger és a jég felszínformálása
Felszíni vizek: vízfolyások, tavak. Vízszennyezés
A Tisza.
Az Eger-patak rejtőző világa Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Rejtőzködő vízi lények Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Állandóság és változás környezetünkben
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
Folyók felszínformálása
Hazánk nagy folyói.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
Gábris Gyula-Mari László: A Zala-folyó lefejezése Földrajzi Értesítő LVI. Évf füzet, pp Készítette: Szabó Katalin
Волга Farkas Máté Bence, II. évf. Földrajz BSc.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
Folyóvíz felszínformálása Csak eljegesedett és sivatagos területen nincs A munkavégző képesség függ: a, meder esésétől (áramlás sebessége) b, vízhozamtól.
A folyó élete.
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
KAPRUN.
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Folyóvíz felszínformálása
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Név: Szlovén Karszt hegységről
13. FOLYAMI ERÓZIÓ.
Afrika domborzata.
32. FOLYÓK.
KAPRUN.
Folyóvíz felszínformálása
Cuha-völgy Készítette: Szabó Lilla
Előadás másolata:

A folyóvízi erózió matematikai leírása Péntek Kálmán Sopron 2008. 12. 10.

Bevezetés A folyóvizek a Föld felszínének leg- fontosabb és leg-jellegzetesebb formálói. E folyóvízi tevékeny-ségnek köszönheti a Föld rendkívül válto-zatos arculatát.

A vízfolyások forrásokból indulnak és torkolatukig tartanak. Jellemzői: vízgyűjtő terület a vízválasztókkal vízhálózat alaktana meder völgy

A vízfolyások méretük szerint lehetnek: csermely patak folyó folyam

Cholnoky Jenő (1870-1950) nyomán a vízfolyások mentén a folyóvölgyek morfológiája az erózió mértéke a vízmozgás energiamérlege alapján három szakaszt különít- hetünk el: felsőszakasz jellegű vízfolyás középszakasz jellegű vízfolyás alsószakasz jellegű vízfolyás

1. Felsőszakasz jellegű vízfolyások jellemzői Munkavégző képességük nagyobb, mint ami a hordalék elszállításához szükséges.

Medrüket lineáris erózióval folyamatosan mélyítik. Medrükben gyakran fordulnak elő zuhatagok, sziklák, forgók, vízhengerek. Irányváltozásaiknak száma viszonylag kevés, többnyire hosszú, egyenes szakaszokból állnak. Esésük nagy (20-1000 cm/km). V alakú vagy közel függőleges oldalfalakkal határolt szurdok, ill. kanyonszerű völgyeket hoznak létre.

Példák A Grand Canyon a Colorado-folyó által kivájt meredek oldalfalakkal határolt szurdoka

A Grand Canyon, a Colorado-folyó és kényszermeanderező mellékvölgye

Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína

2. Középszakasz jellegű vízfolyások jellemzői Munkavégző képességük megegyezik a hordalék elszállításához szükséges munkával. Medrük számottevően nem mélyül.

Völgyük széles, lapos, medrük a völgyük által megszabott határok között laterális erózió miatt oldalazó mozgással vándorol. A folyó arculatát zátonyok, szigetek határozzák meg. A sodorvonal kilendülése miatt a folyó meanderezik. A meanderek növekednek, fejlődnek és lefűződhetnek. Esésük közepes (5-20 cm/km).

Tisza - tipikus középszakaszjellegű folyó Példák Tisza - tipikus középszakaszjellegű folyó az Alföldön

A meanderező Tisza

A kanyargó Tisza

3. Alsószakasz jellegű vízfolyások jellemzői Esésük kicsi (<5 cm/km), ezért az általuk szállított hordalék egy része leülepszik.

Medrük vándorol, mivel a folyó által lerakott hordalékkal folyamatosan töltődik. Medrüket magasítják. Kanyarulataik túlfejlettek, önmagukat átvágó meanderek, amelyek lefűződ-hetnek, morotva tavak alakulhatnak ki. Sok ágra szakadnak, szigeteket képeznek. E szakasz a vízfolyás erózióbázisánál (tó, tenger) ér véget, ahová a folyó torkollik.

Példák A Gangesz folyó deltája az űrből

A meanderező Amazonas folyó Brazíliában

A Volga folyó delta torkolata az űrből fényképezve

Megjegyzések: Egy folyón nem feltétlenül fejlődik ki mindhárom szakaszjelleg. Előfordulhat, hogy valamely folyón egy-egy szakaszjelleg többször is megismétlődik. A szakaszjelleg a vízhozamtól függően időben is megváltozhat. Ennek eredményeként folyóteraszok alakulnak ki.

A folyók idealizált modellje Gondolatban emeljük ki a folyómeder egy viszonylag rövid szakaszát és a valóságot közelítsük meg az alábbi idealizáló feltételekkel:

Tekintsük a folyómedret állandó esésűnek (amelynek vízszintesen alkotott hajlásszöge legyen α). A folyómedret sík felületekkel határolt tégla-lap keresztmetszetű csatornának tekintjük, amelynek szélessége B, mélysége legyen H. A meder minden pontjában legyen ugyan-akkora az áramló víz sebessége, amelyet jelöljön v. Az áramló víz sűrűsége legyen ρv .

A térfogat egységnyi folyóvíz által szállí-tott hordalék tömegét, azaz a szállított hordalék átlagsűrűségét jelölje ρh . Az erózió során a folyó által elvégzett Wer munka egyenesen arányos az erodált kőzet tömegével. A hordalék mozgatásának Wsz munka-igénye egyenesen arányos a szállított hordalék Gh súlyával, illetve a szállítás során megtett ∆s úttal.

Ismert mennyiségeknek tekintjük a fajlagos eróziós munkát (σ) és a fajlagos szállítási munkát (μ). Feladatunk az alábbi mennyiségek meghatározása: A folyóvíz mozgása során felszabaduló ∆Ep potenciális energia. A folyóvíz mozgása során a Wsz hordalék-szállítási munka. A folyóvíz mozgása során a Wer eróziós munka. A meder ∆b/∆t mélyülési sebessége.

Felhasználandó fizikai ismeretek Helyzeti energia: a helyzeti vagy potenciális energia a munkavégző képesség azon fajtája, amely a testek gravitációs erőtér-ben való süllyedése során szabadul fel. Egy m tömegű test homogén gravitációs erőtérben való ∆h mértékű süllyedés esetén helyzeti energiájának csökkenése: ∆Ep= m·g·∆h

Munkatétel: Egy test mechanikai energiájának megvál-tozása egyenlő a ráható külső erők mun-kájával: E2 - E1 = W12 . Ha az energia változása negatív (a test energiája csökken), akkor a külső erők munkája is negatív, vagyis a vizsgált test végez munkát a környezetén.

A folyóvízi erózió során is ez az eset áll fenn, a folyóvíz mozgása során fel-szabaduló helyzeti energia részben a hordalék szállításához szükséges, részben az erózióhoz szükséges mun-kára fordítódik: W = Wsz + Wer .

A folyóvízi erózió matematikai vizsgálata Tekintsünk az idealizált folyómederben egy L hosszúságú, téglatest alakú materiális térfogatot! Vizsgáljuk ennek kicsiny ∆t idő alatti mozgását, energiaváltozását és munkavégzését!

A) A felszabaduló potenciális energia A folyadéktest által ∆t idő alatt megtett út: A folyadéktest süllyedése ∆t idő alatt: A folyadéktest tömege: A felszabaduló potenciális energia: (1)

Wsz ~ Gh , Wsz ~ ∆s  Wsz ~ Gh · ∆s  B) A hordalékszállítási munka Az idealizálási feltételek szerint, ha Wsz = a hordalékszállítási munka Gh = a materiális térfogatban található hordalék súlya ∆s = a szállítási út, akkor Wsz ~ Gh , Wsz ~ ∆s  Wsz ~ Gh · ∆s  Wsz = μ · Gh · ∆s ahol μ = a fajlagos hordalékszállítási munka (μ ≈ 0,1 – 0,2)

Ha ρh = a folyóvíz átlagos hordaléksűrűsége mh = a materiális térfogatban szállított hordalék tömege Gh = a materiális térfogatban szállított hordalék súlya akkor A hordalékszállítási munka: (2)

C) Az erózió során végzett munka A materiális térfogatban található hordalék a mederfenékből ∆t idő alatt egy ∆b vastagságú ferde hasábot vés ki. A kivésett hasáb térfogata.

Az idealizálási feltételek szerint, ha Wer = az erózió során végzett munka, akkor Wer ~ Ver  Wer = σ · Ver ahol σ = a fajlagos eróziós munka (σ ≈ 1010 – 1012 J/m3) ekkor az erózió során végzett munka: (3)

D) Az erózió energiamérlege a munkatétel alapján Az (1), (2) és (3) szerint ∆t értékkel történő osztással: erózió sebessége: (4)

Földrajzi következtetések A) Legyen L és ∆t egységnyi (1) ∆Ep ~ B, H, v, α (2) Wsz ~ μ, ρh, B, H, v (de Wsz független: α) (3) Wer ~ σ, Ver (de Wer független: H, α)

(4) ∆b/∆t ~ H, v, 1/σ Ha , akkor B) Gyakorlat számítások ρv = 103 kg/m3, g = 10 m/s2, ρh = 0,5 kg/m3, μ = 0,2 J/Nm, σ = 1012 J/m3, H = 5 m, B = 3·102 m, v = 1 m/s, α = 5·10-4 °, L = 103 m, ∆t = 1 s

∆Ep = 103·103 ·3 ·102 ·5 ·10 ·1 ·1 ·sin 5 ·10-4° = = 7,5 ·106 J = 7,5 MJ P = 7,5 MW a folyó folyamkilométernyi szakaszának teljesítménye. Wsz = 0,2 ·0,5 ·103 ·3 ·102 ·5 ·10 ·1 ·1 = = 1,5 ·106 J = 1,5 MJ így Wer = ∆Ep – Wsz = 7,5 MJ – 1,5 MJ = 6 MJ az erózióra fordítható munka a folyó évi bevágódása

C) A folyók szakaszjellege ∆Ep = Wsz + Wer  Wer =∆Ep – Wsz Ha ∆Ep > Wsz  Wer > 0, felsőszakaszjellegű a folyó Ha ∆Ep = Wsz  Wer = 0, középszakaszjellegű a folyó Ha ∆Ep < Wsz  Wer < 0 lenne, ilyen nem létezik, helyette a hordalék egy része leülepszik és ρh értéke úgy csökken, hogy a maradék hordalékot már el tudja szállítani a folyó  alsószakaszjellegű a folyó

Irodalom Lóczy Dénes – Veress Márton: Geomorfológia I. Földfelszíni folyamatok és formák. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2005. Szunyogh Gábor: Fejezetek a dinamikus földrajz tárgyköréből. Oskar Kiadó, Szombathely, 1999. Veress Márton: Általános természeti földrajz. Savaria University Press, Szombathely, 1998.

Köszönöm a figyelmüket!