Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Advertisements

Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
ADATBÁZISOK.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszereda 8. Előadás tartalma Funkcionális függőségek 8.1 Funkcionális függőségek és kulcsok 8.2 Relációk.
E-R modell, reláció-séma
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
1 Sapientia - Erdelyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda 5. Előadás tartalma Magas szintű adatbázismodellek Adatmodellezés Az Egyed-kapcsolat (E/K)
4. gyakorlat Normalizálás.
Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE)
Programozás III STRING-XML.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Leképzési szabályok.
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
Dominók és kombinatorika
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Adatbázis rendszerek I
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
© Kozsik Tamás Csomagok. © Kozsik Tamás A program tagolása Típusdefiníciók (osztályok, interfészek) Metódusok Blokk utasítások Csomagok.
Bevezetés a C++ programozási nyelvbe
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Sapientia - Erdelyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda 6. Előadás tartalma Adatmodellezés 2 1. Tervezési alapelvek 2. Alosztályok 3. Megszorítások.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
Adatbázisok gyakorlat
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis alapfogalmak
Apache Ant 2. gyakorlat Alkalmazásfejlesztés /2 Gyakorlat Zalatnai Csongor.
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Relációs adatbázissémák
Relációs algebra Relációs sémák tervezése
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
1 Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda ABR ( Adatbázisrendszerek) 2. Előadás : Műveletek a relációs modellben 2.2 Műveletek a.
Adatbázisok használata
Programozás I. 3. gyakorlat.
Adatbázisszintű adatmodellek
Programozás III JPA.
Egyed/kapcsolat modell
Adatbázisok 1. SQL (alkérdések). Az IN használata Emlékezzünk vissza: Az IN után szereplő multihalmaz elemei lekérdezéssel is megadhatók SELECT nev FROM.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés.
Szemantikai adatmodellek
ABR ( Adatbázisrendszerek)
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Adatbáziskezelés.
Osztály diagrammok.
Adatbáziskezelés 12. alkalom.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Előadás 02 A 3 szintű ANSI/SPARC architektúra
Sapientia - Erdelyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda
3. osztályban.
Funkcionális függőségek
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Előadás másolata:

Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül Az Egyed/Kapcsolat modell és az UML összehasonlítása (J. Ullman-J. Widom: Adatbázisrendszerek - Alapvetés)

A terminológiák összehasonlítása UML E/K- modell Osztály Egyedhalmaz Objektum Egyedhalmaz eleme Társítás Bináris kapcsolat Társításosztály A kapcsolat attribútumai Alosztály Osztályhierarhia Aggregáció (összesítés) Sok-egy kapcsolat Kompozíció (összeállítás) Sok-egy kapcsolat hivatkozásépségi megszorítással

UML osztályok Az UML-ben az osztály az E/K-modell egyedhalmazához hasonló fogalom. A jelölése eltér nagyban. Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj <a metódusok helye> Az osztály doboza három részre van osztva. A felső az osztály nevét tartalmazza. A középsőben vannak az attribútumok. Az alsó rész a metódusoké. Sem az E/K modellben, sem a relációs modellben nincsenek metódusok. A párhuzamban nem használunk metódusokat.

Az UML osztályok kulcsai. Társítások Ahogy az egyedhalmazokhoz, úgy az UML-osztályokhoz is meg kell adnunk egy kulcsot. A kulcsot képező attribútum neve után a PK. Az UML-ben az osztályok közötti bináris kapcsolatot társításnak nevezzük. A többszörös kapcsolatnak az UML-ben nincs megfelelője. Megszorítás az objektumok számát tekintve: m..* - jelentése korlátlan 0..* - jelentése nincs megkötés az objektumok számára nézve 1..1 - jelentése pontosan egy Stúdiók név PK cím Gyártó 0..* 0..1 Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 0..* 0..* Színészek név PK cím SzerepelBenne

Hivatkozási épség kifejezése UML-ben A Gyártó társítás Filmek végénél az 1..* azt jelenti, hogy minden stúdiónak legalább egy filmet kell gyártania. A Gyártó társítás Stúdió végénél 1 címke van. Ez azt jelenti, hogy a filmet egy és csakis egy stúdió készíti. Az Irányít társítás Stúdiók végén 1 címke van. Ez azt jelenti, hogy az elnök egy és csakis egy stúdiónak az elnöke lehet. Az Irányít társítás Elnökök végén 0..1 címke van. Ez azt jelenti, hogy egy stúdiónak legfeljebb egy elnöke lehet, de nem kell, hogy minden pillanatban legyen elnöke.

Társítások önmagával Eredeti 0..1 Folytatás 0..* Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 0..1 Folytatás 0..* Egy olyan társítás, amelyik mindkét végén a Filmek osztály van. A társítás az Eredeti szerepben lévő vége a film eredetijére mutat, címkéje 0..1, ami azt jelenti, hogy a folytatásos filmnek pontosan 1 eredetije van, viszont vannak nem folytatásos filmek is. A Folytatás szerep címkéje 0..*, ami azt jelenti, hogy a folytatásos filmek eredetijének tetszőleges számú folytatása lehet. (Az a nézőpont érvényesül, hogy a Rocky II és Rocky V. is a Rocky folytatása)

Társításokból képzett osztályok Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj Színészek név PK cím SzerepelBenne 0..* 0..* Javadalmazás fizetés juttatások Az UML-ben társításosztálynak nevezett új osztályt hozunk létre, és ezt a társítás közepéhez kapcsoljuk. A társításosztálynak saját neve lesz, de attribútumai annak a társításnak az attribútumaiként tekintendők, melyhez a társításosztály kapcsolódik. A Javadalmazás osztálynak nincs elsődleges kulcsa.

Osztályhierarhia az UML-ben Minden UML-osztályhoz alosztályokból felépülő osztályhierarchia tartozhat. Az elsődleges kulcs a hierarchia gyökércsúcsán lévő osztály kulcsa. UML-ben a C osztályhoz 4 különböző típusú osztályhierarhia tartozhat, az alábbi kérdésekre adott válaszok alapján: Teljes vagy részleges. A C osztály minden objektuma valamely alosztály eleme? Ha igen, akkor az alosztályok rendszere teljes. Diszjunkt vagy átlapolt. Az alosztályok diszjunktak (egy objektum nem tartozhat több osztályhoz)? Ha egy objektum kettő, vagy több alosztályhoz is tartozhat, akkor az alosztályok átlapoltak. Objektumorientált rendszerben Diszjunkt. E/K átlapolt. Mindkettő megengedi a teljes vagy részleges hierarchiát.

Aggregáció és kompozíció A sok-egy kapcsolat két speciális jelölés. Aggregáció. Üres rombusz van a kapcsolat egyik végén. A kapcsolat ezen végét 0..1 címkével kellene ellátni. Kompzíció. A rombusz feketével kitöltött és a rombuszos végén 1..1 kapcsolatot feltételez. Gyártás-irányítók azonosító PK név cím nettóBevétel Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 1..* 0..1 Elnökök Stúdiók név PK cím