Vissza a szülőföldre! III. rész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Gazdaság és technika II. - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika II. Film, mozi Tóth Attiláné dr.
A muzsika hangja Maria Augusta Trapp.
Vizuális képességek fejlődése
Realista építészet EKLEKTIKA
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
Reformkori színjátszások
Rész HALÁSZ JÁNOS JOHN HALAS.
Molnár András bemutatja. WAWEL-DOMBON: WAWEL KIRÁLYI PALOTA, VÁRFAL ÉS KATEDRÁLIS.
Molnár András bemutatja FÉNYKÉPALBUMÁT.
Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, április 9. – ) francia filmszínész. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard.
Molnár András bemutatja. SANTA MARIA DELLE GRAZIE TEMPLOM - A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE. EBBEN A TEMPLOMBAN TALÁLHATÓ LEONARDO DA VINCI AZ UTOLSÓ VACSORA.
PYRAMIDENKOGEL WÖRTHERSEE
Molnár András bemutatja.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Matematika a tudományban és a művészetekben
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Liszt Ferenc 26/C.
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
GRAZ - MURASZIGET ÉS KÖRNYÉKE
Molnár András bemutatja.
Nemes Nagy Ágnes.
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Patrick Wayne Swayze (Houston, augusztus 18. – Los Angeles, 2009
Pálfi Szabolcs filmes „Alapvetően animációs filmekkel akartam foglalkozni, hamar rájöttem, hogy az animáció kreatív eszköz ahhoz, hogy egyedül vagy kevés.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Leonyid Utyeszov Odessza Moszkva Énekes ◦ Dzsessz ◦ Sanzon Zenész ◦ zenekarvezető Színész.
Molnár András bemutatja BERLIN FÉNYKÉPALBUMÁT.
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
A Hollywoodi Reneszánsztól az új Hollywoodig
, ( New York, Bronx, június 3. – Las Vegas, szeptember 29.) kétszeres Golden Globe-díjas magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda,
William Bradley „Brad” Pitt (született december 18-án) amerikai színész és filmproducer. Filmes szerepeivel ezidáig két Oscar-jelölést és négy jelölésből.
4. csoport.
, ( New York, Bronx, június 3. – Las Vegas, szeptember 29.) kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda, aki.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Molnár András bemutatja. EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB VÁROSHÁZÁJA.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
11863 február 27-én született Valenciában, SSzülei korán meghaltak, ezért nagybátyja nevelte. 111 éves korában beiratkozott a School.
Molnár András bemutatja. FRAUENKIRCHE – A NEUMARKT TÉR ÉKESSÉGE.
Molnár András bemutatja. A KASTÉLYBAN A SZÖVETSÉGI GYŰLÉ S (LANDTAG) ÜLÉSEZIK ÓTA.
Michael Bay. Magánélete Michael Bay február 17-én született Los Angeles-ben. Bay örökbe fogadott gyermek volt Nagyapja orosz nemzetiségű. A diplomáját.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Molnár András bemutatja. MARKTPLATZ - A PIACTÉR HÁTTÉRBEN A GEORGENKIRCHE - SZT. GYÖRGY TEMPLOM, AHOL KERESZTELTÉK MEG JOHANN SEBASTIAN BACHOT,
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
PREZENTÁCIÓ A PREZENTÁLÁSRÓL
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Molnár András bemutatja BERCHTESGADEN SASFÉSZEK FÉNYKÉPALBUMÁT.
Molnár András bemutatja BADACSONY FÉNYKÉPALBUMÁT.
DAVOS JAKOBSHORN HEGY 2. RÉSZ
Molnár András bemutatja SZERENCS FÉNYKÉPALBUMÁT.
Bródy Imre Készítette: Ambruzs Liliána, Sinka Borbála, Sinka Regina Felkészítő tanár: Simon Tibor, Szabó Anita.
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Molnár András bemutatja VELENCE 3. RÉSZ FÉNYKÉPALBUMÁT.
Molnár András bemutatja LILLAFÜRED VIRÁGOK TERASZA FÉNYKÉPALBUMÁT.
Tömegfilm és szerzői film
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Molnár András bemutatja GRAAL-MÜRITZ FÉNYKÉPALBUMÁT.
Németh Antal Az ember tragédiája.
Rendezte: Dr. Németh Antal
A VILÁG HÉT CSODÁJA. OROSZ LAKTANYA[KATONAI TÁMASZPONT] Kik épiteték-oroszok mikor-1960 évek elején épült. Hol- szentkirályszabadjai repülőtér mögött.
Alfons Mucha
Előadás másolata:

Vissza a szülőföldre! III. rész Orosz Márton Vissza a szülőföldre! III. rész George Pal, azaz Pál György

Pál György (eredeti nevén Marczin-csák Pál György, később George Pal) vándorszínészek gyermekeként szüle-tett Cegléden. A mai napig a science fiction műfaj atyjaként tisztelik. Animációs filmes munkásságát már 1943-ban Oscar-díjjal jutalmazták. Budapesten nőtt fel nagyszüleinél, akik egykor a Nemzeti Színház alkalmazásában álltak. Pál 1924 és 1928 között az Iparművészeti Iskola bútortervező szakát látogatta Kaesz Gyula osztályában. Majd a budapesti Hunniában helyezkedett el, Halász János munkatársaként. A Hollywoodból akkoriban visszatért vágó, Feld György tanácsra kezdett el egy saját maga által barkácsolt stiftes-táblán rajzfilmkészítéssel kísérletezni.

A beszűkült lehetőségek miatt Berlinbe költözött, ahol a babelsbergi UFA (Universum Film Aktiengesellschaft) filmvállalatnál helyezkedett el. Néhány hónapon belül az újonnan induló trükkrajzoló műterem vezetője, ún. „Chef-Trickzeichner” lett. Itt alkotta meg az 1930-as évek első éveiben Miki egér európai vetélytársaként emlegetett két rajzfilmfigurát, Habakukot és Kollegát.

1932-ben a berlini Nürnberghausban saját stúdiót alapított 1932-ben a berlini Nürnberghausban saját stúdiót alapított. Itt szabadalmaztatta azt a cserél-hető, festett faalkatrészekből álló Pál-Dollnak (majd „puppetoons”-nak) nevezett eljárását, amely forradalmasította a bábanimáció készítését. Mitternacht (Éjfél) című, a kölni Oberst dohánygyár számár készült stop motion reklámfilmjében a zene ritmusára katonákként masíroznak a cigaretták. Ezzel a szellemes képi toposszal új iskolát indított el az animáció történetében. 4

Pál György Németországban ismerte meg a Budapesten született reklámfilm-producert, Grósz Dezsőt (Desider Gross). Grósz már akkoriban alkalmazta az első teljes színspektrumot lefedő színes film eljárást, az ún. Gaspar-colort, amelyet a szintén magyar vegyészmérnök, Gáspár Béla dogozott ki. Grósz Dezső Gáspár Béla

Grósz Dezső a náci hatalomátvételt követően Prágában rendezte be új székhelyét. Desider Gross néven innen kezdte el irányítani az egész kontinens-re kiterjedő, skandináv, holland, de olykor svájci vagy osztrák meg-rendeléseket is ellátó reklámfilm-hálózatát. Grósz hívására Pál 1933 nyarától a prágai Barrandov műteremhez szerződött. A cseh iparkamara előírásait külföldön készült reklámfilmek importjával akarta megtéveszteni Grósz, ezért azt javasolta Pálnak, hogy a következő évtől Párizsban dolgozzon tovább. Pál a francia fővárosban egy hotel-szobában kialakított műteremben (a „Pal-studio”-ban) készített trükkfilme-ket megrendelésre.

Egy holland producer, Sies Numann ismerte fel a magyar művész által készített újszerű reklámokban rejlő lehetőségeket és szerződést kötött vele. A magyar animátor végül Eindhovenben rendezte be következő otthonát. Bábanimációval foglalkozó stúdióját Dollywoodnak nevezte el. Unokatestvérével, Szabó Bandival, illetve Misik Józseffel, és két tucat emberből álló stábjával „babafilmeket” rendezett, egészen 1939-ig.

Elsőszámú megrendelőjük a Philips-cég volt Elsőszámú megrendelőjük a Philips-cég volt. Ezekben a színes, máig lenyűgöző formai és technikai repertoárral megszerkesztett „trükkflm vígjátékokban” gyakran találunk Magyarországra utaló, vagy a hazai folklór stílusában fogant motívumokat.

Az Ali Baba en de veertig roovers (Ali baba és a negyven rabló, 1935) című díjnyertes filmje a forgatókönyvíró, Uray Dezső és a zeneszerző-producer, Szlatinay Sán-dor részvételével való-sult meg.

Pál a sikerek ellenére 1939-ben, a háború kitörésének hírére, Paul Kohner segítségével örökre elhagyta Európát és Hollywoodba települt át. Itt a Paramount megbízásából az általa megkreált bábfigura, Jaspers főszereplésével 7-10 perces sorozatokon kezdett el dolgozni.

George Pal a háború alatt John Halashoz hasonlóan oktatófilmeket rendezett. Az ötvenes évektől kezdve tudo-mányos-fantasztikus játékfilmeket kez-dett el készíteni. A The War of the Worlds (Világok háborúja, 1953) és a Time Machine (Az időgép, 1960) című filmekhez tervezett vizuális effektek megtervezéséért kétszer is Oscar-díjjal jutalmazták. Ugyanakkor az első aranyszobrocskát már 1943-ban megkapta az animáció-ban elért technikai eredményeiért, különösen a „puppetoons” bábani-mációs technológia kifejlesztéséért.