Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Advertisements

Az 1956-os forradalom.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Diktatórikus rendszerek, II.
56-os események utó élete
HIDEGHÁBORÚ-II..
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
3. előadás.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Rákosi Mátyás
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Tildy Zoltán.
Földünk a második világháború után
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A Kádár-korszak „termelési hőse” A műszaki értelmiség érvényesülési lehetőségei és színterei a hatvanas évek magyar nagyjátékfilmjeiben.
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
1956 az irodalomban 1/C.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
A háború és a modern fegyveres erő
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Ellenforradalom és konszolidáció
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A romániai magyar kommunista elit, Stefano Bottoni Università di Bologna, PhD Teleki László Intézet, tudományos ösztöndíjas.
Politikai tevékenységének bemutatása
A gazdasági helyreállítás folyamata a II
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A téeszesítés mint A Senák történelmi háttere 18/A.
Piacliberalizáció Magyarországon
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold
Téma- és kutatásbeszámoló Máté Zsolt. Önéletrajz harmadéves történelem-informatika-orosz BA Született és tanult Pécsett Témavezető: Prof. Dr. Fischer.
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Kovács Győző ( ) Emlékülés 2013 május 25 önéletrajz 1957-ből.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
ΩMEGAΩMEGA ΩMEGAΩMEGA OMEGA. ΩMEGAΩMEGA ΩMEGAΩMEGA.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Sonnevend Péter Új munka indult:
10.5 A rendszer jellemzői a Kádár-korszakban Életmód és mindennapok
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A szuperhatalmak a hidegháború idején
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Pesti srácok.
Európán kívüli világ.
Az egypártrendszer létrejötte
A világgazdasági válság hatásai Magyarországon
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Készítette: Fertig Dávid
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Kádár-korszak (1957-1988) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus” „fridzsiderszocializmus”

„Kétfrontos harc” Az új rendszer 1956 megítélésén alapul Megalakul a Forradalmi Munkás-Paraszt kormány Kádár János vezetésével Harc indítása a szélsőségek ellen (dogmatikusok vs.reformkommunisták) Az új rendszer 1956 megítélésén alapul

A Kádár-rendszer jellege I. Kádár az MSZMP első titkára, az ország vezetője A rendszer alapja továbbra is az 1949-es alkotmány Változatlan ideológia (egypártrendszer,cenzúra..), személyi kultusz nélkül Mottó:„Aki nincs ellenünk, az velünk van” Külsőségek Új címer Népszabadság Lenin-szobor a Felvonulási téren

A Kádár-rendszer jellege II. Kádár, mint pragmatikus politikus A társadalom depolitizáltsága Gazdasági reform (1968) Fő célkitűzés az életszínvonal emelése, a gazdasági fejlődést meghaladó mértékben is Életmódsovinizmus= nagyobb jólét a szomszédos országokhoz képest

Kádár népszerűsége töretlen Kedvezmények a lakosság megnyerésére 1960-tól enyhülnek az utazási korlátozások Közérzetjavító intézkedések 1962-től (pl. egyházi ünnepek) Nagyarányú, olcsó lakásépítések Hétvégi telekhez, autóhoz, háztartási gépekhez való jutás lehetősége Vidék villamosításának befejezése Élelmiszerellátás bővülése (pl. déligyümölcsök) Háztáji gazdaságok magánkézben Kisiparosok működési lehetőségei bővülnek Teljes foglalkoztatás Szociális juttatások 40 órás munkahét Kádár népszerűsége töretlen

Életképek a „gulyáskommunizmusból”

Pártállam az MSZMP szervezetei továbbra is összefonódtak az államhatalmi szervekkel Irányítás a párttitkár és a Központi Bizottság kezében Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ), Úttörő és Kisdobos Mozgalom Szakszervezetek Országos Szövetsége, valódi érdekérvényesítés nélkül a keresők 96%-a szakszervezeti tag MSZMP taglétszáma 1957-350 ezer fő 1985-871 ezer fő

Az MSZMP VIII. kongresszusa (1962) Pártállam képekben Az MSZMP VIII. kongresszusa (1962)

Kultúrpolitika Aczél György irányításával új kultúrpolitika A három T politikája Támogatott,Tűrt, Tiltott Magyarországon jelentősen kiszélesedik a tűrt kategória Nehezen értelmezhető cenzúra A hivatalosan marxista-leninista ideológiát nem tükröző, de politikailag veszélytelennek ítélt alkotások közreadása Virágzó filmipar (Jancsó Miklós, Huszárik Zoltán, Szabó István,…)

A Szabó család 100. előadása (1961) Kultúra a Kádár-rendszerben A Szabó család 100. előadása (1961) Mozireklám

Magyarország nemzetközi helyzete, megítélése „Testvéri viszony” a Szovjetunióval A „magyar-kérdés” lekerül az ENSZ napirendjéről, 1962-ben az ország mandátumot kap Részvétel Prágai-tavasz leverésében (1968. aug.) Kádár nemzetközi megítélése a 70-es évektől javul A Vatikán is elismeri a Kádár-rendszert 1978- Jimmy Carter amerikai elnök visszaszolgáltatja a Szent Koronát

Képekben Kádár Hruscsov (fent) és Brezsnyev társaságában Kádár és Tito (1963) Helmuth Scmidt-tel (1979)