Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez 2004. november 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Közép-magyarországi régió Budapest régióPest megye régió TERÜLETI STATISZTIKAI MÓDOSÍTÁS ARÁNYOSÍTÁSFORRÁSFELTÁRÁS.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
BALOGH KÁROLY elnök Magyar TDM Szövetség Budapest, március 2.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Miniszterelnöki Hivatal Dr. Kolber István, államtitkár Az első Nemzeti Fejlesztési Terv.
A tételek eljuttatása az iskolákba
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Nyugat-dunántúli Régió
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal EURÓPA TERV A HELYI KÖZÖSSÉGEKÉRT „ … hogy mindenki ott boldogulhasson, ahol él” március 2. Kormányszóvivői tájékoztató.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
dr. Kovács Ferenc Közlekedési Helyettes Államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
„Kistérségi integrált projekttervek ” Szombathely,
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
HELYZETELEMZÉS a Közép-Magyarországi Régió intézményrendszerének kiépüléséről Készítette: dr. Kovács Róbert Magyarország III.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Közkincs program aktuális kérdései Szolnok 2005.november 7.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Vállalkozói mikrohitelek
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
TOP vas megyei aktualitásai
Előadás másolata:

Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez november 2.

Lendületben az ország! 101 milliárd forint területfejlesztésre 2005-ben minden korábbinál nagyobb összeg, több mint 101 milliárd forint szolgálja közvetlenül Magyarország régiói, kistérségei felzárkózását, a ma még meglévő területi különbségek mérséklését. A hazai területfejlesztési források mellett jövőre már több mint 22%-ot tesz ki az EU támogatások összege. A következő években az uniós források gyorsuló ütemben emelkednek, s egyre nagyobb hányadát fogják kitenni a területfejlesztésre fordítható pénzeknek ben 101 milliárd Ft szolgálja közvetlenül a területfejlesztést: 79 milliárd forint hazai költségvetési forrás 22 milliárd forint az Európai Unió támogatása A közvetlen forrásoknál azonban sokkal nagyobb az az összeg, ami a ma még hátrányos helyzetű régiók felzárkózását szolgálja. Így például az autópálya építési program százmilliárdjai, az Európa Terv Operatív Programjai, és számos adókedvezmény, amely ösztönzi a munkahelyteremtést a hátrányos helyzetű régiókban.

Lendületben az ország! 32,4 milliárd forint az Unió támogatásával megvalósuló fejlesztési programokra Az Európai Unió INTERREG programjai, a Regionális Fejlesztés Operatív Program és a PHARE programok keretében között közel 150 milliárd forint értékű beruházás kezdődhet meg a magyarországi régiókban, kistérségekben és településeken. Ebből 2005-ben várhatóan 32,4 milliárd forint kerül kifizetésre ben az Unió támogatásával: Új munkahelyek létesülhetnek Új közutak, kerékpárutak épülhetnek Megújulhatnak az egyes települések leromlott állapotban lévő központjai Korszerűsödhet a helyi közigazgatás Az egyes régiók igényeihez igazodó szakmai képzések indulhatnak Erősödhet az együttműködés a vállalkozások és non- profit szféra valamint a felsőoktatás között Fejlődhet az egyes települések turisztikai kínálata Határon átnyúló együttműködések Európai Uniós támogatással megvalósuló területfejlesztési programok 2005-ben milliárd Ft-ban EU támogatás Hazai költségvetés Összesen PHARE 10,85,516,3 Regionális Fejlesztés Operatív Program 9,74,113,8 INTERREG 1,60,72,3 Összesen: 22,110,332,4

Lendületben az ország! AZ EMBEREK KEZÉBE ADJUK A DÖNTÉST! 2005-ben 69 milliárd forint hazai forrást fordítunk területfejlesztésre. Ebből 57 milliárd forintot a magyarországi régiók és megyék kezébe adunk, 1,5 milliárd forint pedig a kistérségek fejlesztését szolgálja. Ez a duplája a tavalyi összegnek. A kormány elkötelezett abban, hogy a saját sorsáról mindenkinek magának kell döntenie! Az átadott pénzhez olyan feladatokat is csoportosítunk, amelyeket jobban el tudnak látni a helyben élők, mint az egyes ágazatok. Az átadott forrásokkal támogatott fejlesztési célok: - Munkahelyteremtés - Közútfejlesztés - Önkormányzati utak burkolat-felújítása - A települések hulladékkezelésének fejlesztése - Turizmus - Regionális Innováció és K+F támogatása - Országos jelentőségű területfejlesztési programok Hazai területfejlesztési források Összesen (milliárd forint) Régióknak átadott forrás 40.2 Megyéknek átadott forrás 16.9 Kistérségek támogatása 1.5 Kiemelt üdülőkörzetek támogatása (Balaton, Velencei Tó, Tisza tó, Dunakanyar, M8 főút, természetvédelmi területek) 1.3 Kiemelt fejlesztési programok 8.9 ÖSSZESEN 68.8

Lendületben az ország! Az emberek kezébe adjuk a döntést! A 2005-ös költségvetés először tartalmazza kötelező erővel azokat az összegeket, fejlesztési forrásokat, amikről a döntést helyben, a régiók, a megyék hozzák meg. A decentralizált programok régiónkénti megoszlása milliárd Ft-ban Döntésre jogosult Decentralizált programok összesen Regionális fejlesztési tanácsok Megyei területfejleszt ési tanácsok Közép-Magyarország8,91,610,5 Közép-Dunántúl3,61,55,1 Nyugat-Dunántúl3,21,34,5 Dél-Dunántúl4,82,37,1 Észak-Magyarország6,23,39,5 Észak-Alföld8,03,911,9 Dél-Alföld5,62,98,5 Összesen40,316,857,1

Lendületben az ország! Kiemelt fejlesztési programok A régióknak átadott források mellett néhány – az egész ország fejlődése szempontjából fontos- program támogatása továbbra is központilag történik. Központi fejlesztési források Összesen (millió forint) Terület és Régiófejlesztési Célelőirányzat4400 Pályázat Előkészítő Alap Szigetközi térség rehabilitációja és komplex területfejlesztésének támogatása230 Vállalkozói Övezetek támogatása és kiemelt infrastrukturális fejlesztések430 Munkahelyteremtő vállalkozások támogatása romáknak230 Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése területfejlesztési programja600 Duna- Tisza közi hátság komplex területfejlesztési programja640 ÖSSZESEN8900

Lendületben az ország! Közelebb az emberekhez A területfejlesztési támogatások növekedése az elmúlt években 2002 eredeti előirányzat: 53 milliárd Ft 2003: 53 milliárd Ft 2004: 66 milliárd Ft 2005: 101 milliárd Ft

Lendületben az ország! -Turisztikai Célelőirányzat: 9,2 milliárd Ft 2005-ben előkészítjük azokat a kiemelt turisztikai beruházáso- kat, amelyekkel Magyarország a nemzetközi turizmus élvonalába kerül: fős Kongresszusi központ építése Budapesten -A műemlék-fürdők felújítási programja -Regionális repülőterek korszerűsítése -Egyéb turisztikai célt szolgáló fejlesztési források (más költségvetési fejezetekben): -Regionális idegenforgalmi bizottságoknak átadott turisztikai fejlesztési forrás: 2 milliárd Ft -Kiemelt Üdülőkörzetek fejlesztése (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó): 1,3 milliárd Ft -NFT Regionális Fejlesztés Operatív Program/turizmusfejlesztés: három év alatt 28 milliárd Ft, évi kifizetés 3,4 milliárd Ft Magyarország: európai fürdő- és konferencia- központ