Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért 2003. február 19. A fejlődő, versenyképes vállalkozásokért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
RTM kínálatának alakítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
12 ezer milliárd forintos keret
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Lorem ipsum.
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért február 19. A fejlődő, versenyképes vállalkozásokért

Cselekedni most és mindenkiért A gazdaság helyzete A magyar gazdaság erős, de az elmúlt két évben – részben a világgazdasági recesszió, de nem kis részben az előző kormány gazdaságpolitikai hibái miatt – a magyar gazdaság fejlődésében, ha nem is súlyos, de mindenképpen korrekciót igénylő jelek mutatkoztak től negyedévről negyedévre mérséklődött a GDP és az ipari termelés növekedési üteme, csökkent az export jövedelmezősége és a beruházási kedv, s mindennek hatására csökkent a foglalkoztatás. Mindez párosul az államháztartás, a fizetési mérleg növekvő hiányával. Az elmúlt hónapok, ha szerény mértékben is, de a kedvezőtlen folyamatok megtorpanását, a gazdasági élénkülés jeleit mutatják második felétől ismét növekedésnek indult az ipari termelés, s míg 2002.első negyedévében a foglalkoztatottak száma 35 ezer fős csökkenést mutatott az előző évhez képest, ez az utolsó negyedévben már fős emelkedést jelez gazdaságpolitikai kihívása: a növekedés felerősítése és a gazdaság egyensúlyának egyidejű megteremtése. Európa Terv a vállalkozásokért

Cselekedni most és mindenkiért Célok a gazdaságpolitikában A kormány alapvető célja a gazdaság felzárkózását, modernizációját, az ország polgárainak növekvő jólétét biztosító kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés biztosítása. A gazdaságpolitika egyidejűleg kívánja szolgálni: a gazdaság gyors növekedését, az ország pénzügyi egyensúlyát, a foglalkoztatottság növekedését, az infláció mérséklését. A kormány partnernek tekinti a vállalkozókat. Velük együtt akarja kialakítani e gazdaságpolitikai követelmények olyan összhangját, amely kiszámítható, biztonságos, versenyképességüket javító feltételeket biztosít a vállalkozások számára. A sikeres Magyarország gazdasági alapját ugyanis csak sok száz, sok ezer sikeres magyar vállalkozás teremtheti meg. Az elmúlt két év bebizonyította, hogy bármely követelmény önkényes, a vállalkozások versenyfeltételeit rontó előtérbe állítása súlyos következményekkel járhat a vállalkozások, s rajtuk keresztül a munkavállalók, végső soron az ország számára.

A vállalkozások bérköltség növekedésének mérséklése –A személyi jövedelemadó mérséklésével csökken a vállalkozókra nehezedő bérnyomás. A kormány több mint 100 milliárd adóbevételről lemondva lehetővé tette, hogy ban a munkavállalók nettó keresete gyorsabban emelkedjen, mint a bruttó. Ennek eredményeképpen a bérköltségek mérsékeltebb növekedése mellett is biztosítható a reálbérek gyors emelkedése. A minimálbér adómentességének megteremtése úgy emelte 16%-kal a dolgozónak járó összeget, hogy közben a munkáltatók költsége nem emelkedett. –4 500 Ft-ról Ft-ra csökkent a fix összegű egészségügyi hozzájárulás, amely mintegy 40 milliárd forinttal csökkentette a vállalkozók terheit. Kedvezőbbé vált az osztalékadózás –a saját tőke 30 %-áig adózik az osztalék a kedvezőbb, 20%-os kulccsal, –az e feletti, 35%-os kulccsal adózó rész után viszont már nem kell befizetni 11%-os egészségügyi hozzájárulást. A kisvállalkozások kedvezményei –Egyszerűsített Vállalkozói Adó bevezetése –Kisvállalkozói kedvezmény kiterjesztése a szoftver termékekre, ingatlan felújításra, korszerűsítésre Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért Vállalkozások adóterheinek mérséklése

Fejlesztési adókedvezmény módosítása –a hátrányos helyzetű régiókban már 3 milliárd Ft-tól igénybe vehető –a széles sávú Internet szolgáltatást biztosító fejlesztésekhez és az önálló környezetvédelmi beruházásokhoz már 100 millió forinttól igényelhető –kedvező megállapodás az EU-val a nagyberuházók korábbi kedvezményeiről Adómentes fejlesztési tartalékképzés lehetősége - előrehozott amortizáció –nyereség 25%-a, legfeljebb 500 millió forint fejlesztési tartalékba helyezhető és csökkenti a társasági adó alapját –külön kedvezmény, hogy 20%-os mértékben már a évi nyereség után is elszámolható Gyorsított amortizáció –minden ben beszerzett vagy előállított új gép- berendezés-felszerelés 50%-os kulccsal írható le –kivétel: járművek és ingatlanok Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért A saját fejlesztési forrásokat növelő kedvezmények

Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogram –Márciusban induló milliárd forintnyi hosszúlejáratú (7-15 éves futamidejű), kedvező kamatozású, a vállalkozások technológiai megújulását szolgáló hitelprogram. –A programon belül 40 milliárd forint célzottan a kisvállalkozások fejlesztéseit támogatja: 150 millió forintig, mai feltételek mellett 7,1%-os kamattal. Fejlesztési tőkeprogram –40 milliárd forintos hitelkerettel májusban indul az a hitelprogram, amely piaci eszközökkel nyújt segítséget a tőkehiánnyal küzdő vállalkozásoknak. Corvinus Rt. Alaptőkéjének 10 md Ft-ra történő emelése –a magyar vállalkozások külföldi befektetéseihez szolgáltatásokat és forrásokat biztosító fejlesztési tőketársaság alaptőkéjének emelése a korábbinál nagyobb segítséget nyújt majd a vállalkozások határon túli terjeszkedéséhez. Még az idén két újabb program indul: –a kis- és középvállalkozások európai uniós forrásbevonási képességét erősítő hitel- és tőkeprogram –a regionális különbségeket mérséklő, vállalkozási övezeteket fejlesztő hitelprogram Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért Európa Terv: a fejlesztési hitelforrások növelése

A vállalkozók felkészítése az uniós csatlakozásra –150 kistérségben a kis- és középvállalkozók helyi adottságokhoz igazodó, „személyre szabott” integrációs felkészítése. A program keretében mintegy ezer vállalkozó részvétele várható. –Az Unióhoz korábban csatlakozott országok tapasztalatainak ágazat-specifikus feldolgozása és eljuttatása a kis- és középvállalkozókhoz. Új vállalkozásfejlesztési intézmény létrehozása, amely egy helyre integrálja a vállalkozások számára szükséges módszereket, és közvetít az állami források felé. („One stop shop” intézmény) A köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló beruházások feltételeinek megteremtése (Public Private Partnership programok). Új gazdaságfejlesztési pályázatok –Smart Hungary –Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program –Energiatakarékossági program –Önkormányzati útfejlesztés Széchenyi kártya továbbfejlesztése Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért Az Európa Terv kapcsolódó vállalkozásfejlesztési programjai

a munkaadói és gazdasági érdekképviseletek bevonása a munkahelyteremtést, beruházás ösztönzést szolgáló pályázatok kialakításába, elbírálásába. a fejlesztési elképzelések megvalósításához szükséges képzett, rugalmas munkaerő biztosítása: –2003-tól felnőttképzési normatív támogatás, –a felnőttképzés éves díjának 30%-a, legfeljebb 60 ezer forint leírható a személyi jövedelemadóból, –a felnőttképzés új rendszerének kiépítésére ben milliárd forint áll rendelkezésre, –megyénkénti, kistérségi információs csomagok összeállítása a vállalkozók számára a térségi humán- erőforrás kapacitásról. Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért Az Európa Terv foglalkoztatási hatásainak erősítése