Az immunrendszer végrehajtó funkciói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ANTIGÉN FOGALMA ÉS SAJÁTSÁGAI IMMUNOLÓGIAI FOGALOM
Advertisements

A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai
(HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?)
(HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?)
Monoklonális ellenanyagok
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
IMMUNKOMPLEXEK KIALAKULÁSA,
AZ IMMUNGLOBULINOK SZERKEZETE ÉS FUNKCIÓJA
Az immunoglobulin szerkezete
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai A B-sejt repertoire és az ellenanyag diverzitás növelése a periférián Alternatív splicing.
B LIMFOCITÁK IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA
KOMPLEMENT RENDSZER.
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI Természetes immunitás mechanizmusai Szerzett immunitás Mechanizmusai Gyors válasz (órák) Lassú válasz (napok,
! ! ! AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE Nehéz lánc (H) Antigén felismerés VH
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
AZ IMMUNGLOBULINOK SZERKEZETE ÉS FUNKCIÓJA
Immunológiai memória Lakosság: Terület: 1400 km2 1781: Kanyarójárvány a Faroe szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846:
! ! A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI Természetes immunitás mechanizmusai Szerzett immunitás Mechanizmusai Gyors válasz (órák) Lassú válasz (napok,
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
ANTIGÉN: Mindazon struktúrák (sejtek, molekulák), amiket az érett immunrendszer felismer, és vele fajlagos, specifikus módon reagál. Immunválaszt vagy.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
AZ ELLENANYAGOK EFFEKTOR FUNKCIÓI PLAZMA SEJT NEUTRALIZÁCIÓ Az ellenanyagok kis hányada GÁTLÁS Baktérium kötődése az epitél sejtekhez Vírus kötődése a.
Kötelező irodalom: Immunbiológia (Szerkesztők: Gergely János
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Az immunglobulinok szerkezete és funkciója
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
AZ ANTIGÉN FOGALMA ÉS SAJÁTSÁGAI
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Az immunglobulinok szerkezete és funkciója
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
A KOMPLEMENTRENDSZER MŰKÖDÉSE
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI Természetes immunitás mechanizmusai Szerzett immunitás Mechanizmusai Gyors válasz (órák) Lassú válasz (napok,
Immunbiológia - I.
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ. CDR1CDR2CDR3 VL Complementary Determining Region = hipervariábilis régió.
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS. Monociták/makrofágok Dendritikus sejtek Granulociták NK sejtek komplement rendszer A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES.
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
IZOTÍPUS VÁLTÁS ANTIGÉNTŐL FÜGGŐ FOLYAMATOK. C  Cδ C  3 C  1 Cε2 C  1 C  2 C  4 Cε1 C  2 C  Cδ IgM CC CC Ig IZOTÍPUSOK CµIgM Cγ1IgG Cγ2IgG.
Tímusz Lép Csontvelő Nyirokcsomó Madulák Féregnyúlvány Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek: Az elsődleges nyirokszervek az immunrendszer.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás) Falus András.
Előadás másolata:

Az immunrendszer végrehajtó funkciói a) Az ellenanyagok általi immunológiai védekezés folyamatai (neutralizáció, opszonizáció, fagocitózis) b) Az elsődleges ellenanyag válasz lefolyása, az immunológiai memória kialakulása

AZ ELLENANYAGOK EFFEKTOR FUNKCIÓI

AZ ELLENANYAGOK EFFEKTOR FUNKCIÓI GÁTLÁS Baktérium kötődése az epitél sejtekhez Vírus kötődése a receptorhoz Bakteriáláis toxinok kötődése a célsejthez NEUTRALIZÁCIÓ Az ellenanyagok kis hányada PLAZMA SEJT OPSZONIZÁCIÓ Az ellenanyag kötődése fokozza a fagocitózist FcR FcR CR1 Komplement C3b KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ Opszonizáció C3b által FAGOCITA SEJTEK BEKEBELEZÉS, LEBONTÁS

OPSZONIZÁLÁS IDŐ IDŐ fagocitózis fagocitózis OPSZONIN NÉLKÜL OPSZONINNAL IDŐ IDŐ fagocitózis fagocitózis

NEUTRALIZÁCIÓ sejtkárosodás sejtvédelem

ELLENANYAG KÖZVETÍTETTE EFFEKTOR FUNKCIÓK SPECIFIKUS ELLENANYAG Bakteriális toxin Baktérium az interstitiumban Baktérium a plazmában Toxin receptor Neutralizáció Opszonizáció Komplement activáció KOMPLEMENT Internalizáció Fagocitózis Fagocitózis és lizis

Antibody Dependent Cellular Cytotoxicity (ADCC) Az Fc-receptor keresztkötések aktiválják az NK sejt ölőmechanizmusait Az ellenanyag kötődis a sejtfelszíni antigénhez Az NK sejtek receptorai érzkelik a kötött ellenanyagokat A célsejt apoptózissal elhal NK CELL DEGRANULÁCIÓ Citotixikus granulumok tartalmának ürítése nagyméretű patogén ellenanyaggal borítva membránkárosodás és nekrózis a patogén puszulásához vezet

Fc-receptorok Effektor sejt aktiválás komplex antigén Effektor sejt aktiválás ellenanyag kötődve a komplex antigénhez ellenanyag (A) A nagy affinitású Fc-receptor a sejt felszínén monomer Ig-t köt, mielőtt az antigénhez kapcsolódna. (B) A kis affinitású Fc-receptor a már multivalens antigénhez kapcsolódó Ig-ket köti meg.

„felfegyverzett” hízósejt a kapcsolódó patogénen/allergénen keresztül HÍZÓSEJT DEGRANULÁCIÓ ellenanyaggal „felfegyverzett” hízósejt IgE-k keresztkötése a kapcsolódó patogénen/allergénen keresztül degranuláció patogén eliminálása (allergiás tünetek)

Ellenanyag termelés az immunválaszok során

Szabad IgM pentamer (”csillag”) Antigénhez kötött IgM (”rák”)

Antigén felismerő receptor BCR AZ ANTIGÉN KÖTŐDÉSE A KIVÁLASZTOTT B-LIMFOCITÁK FELISMERŐ RECEPTORÁHOZ KLONÁLIS OSZTÓDÁST VÁLT KI B SEJT Antigén felismerő receptor BCR Differenciáció Plazmasejt Aktiváció Klonális expanzió Ellenanyag Immuno-globulin (Ig) szekréció MEMÓRIA B-SEJTEK

Az ellenanyag termelés az első és a második immunválasz során növekvő szérum ellenanyag titer hetek X-antigén első X-ellenes válasz második X-ellenes alacsony magas antigénfüggő 100-1000x erősebb az első válasznál A B-sejt antigénnel való találkozásáig eltelt idő Az antigénnel való találkozás és a válasz csúcspontja között eltelt idő Az ellenanyagtermelés mértéke A termelt izotípusok Ellenanyag affinitás B-sejt típus Tulajdonság első válasz második válasz

ellenanyagszint napok szekunder válasz az A antigénnel szemben primer válasz az A antigénnel szemben primer válasz a B antigénnel szemben napok

IZOTÍPUS VÁLTÁS

Izotípusváltás a B-sejt fejlődése során Isotype Switching during B Cell Development During the initial stages of a B cell’s primary response to antigen, it produces and secretes IgM. Later in the primary response or during subsequent responses, different heavy chain isotypes may be expressed by the progeny of the original IgM-producing clone. Such “switching” occurs at the DNA level, resulting in the production of an Ig protein with the same V region but a different C region. Thus, over the lifetime of a B cell clone, it may produce antibodies of the same specificity but different isotypes.

A Rhesus (Rh) vércsoport antigén (D) elleni immunválasz

A Rhesus (Rh) vércsoportantigén (D) FEHÉRJE ANTIGÉN extracelluláris tér citoplazmamembrán intracelluláris tér

Passzív anti-D IgG

Az ABO-vércsoportantigének elleni immunválasz

Az ABO vércsoportantigének szerkezete O ANTIGÉN A ANTIGÉN B ANTIGÉN SZÉNHIDRÁT TÍPUSÚ ANTIGÉNEK A fenotípusok kialakulását kodominánsan öröklődő specifikus enzimek irányítják. 21

Donorválasztás az ABO-vércsoport antigének alapján Ma már csak elvi lehetőség, rutinban kizárólag csoportazonos (AB0 és Rh) vér transzfundálható!

Donorválasztás az ABO-vércsoportantigének alapján + + + - - + + - + - + - - - -

POLIKLONÁLIS ÉS MONOKLONÁLIS ELLENANYAG VÁLASZ

A POLIKLONÁLIS ELLENANYAG VÁLASZ Immunszérum B sejt készlet Ag Ag Aktivált B sejtek Ellenanyag termelő plazmasejtek Antigén-specifikus ellenanyagok (Több klón termékei!)

A MONOKLONÁLIS ELLENANYAG VÁLASZ Immunszérum B sejt készlet Ag Aktivált B sejtek Ellenanyag termelő plazmasejtek Antigén-specifikus ellenanyagok (egy klón termékei!)

Monoklonális ellenanyagok egyetlen B-limfocita klón termékei homogének (antigénspecifitás, affinitás, izotípus) - humán szervezetben patológiás körülmények között pl. gammopátiákban (adott plazmasejt klón malignus szaporulata) előnye a poliklonális ellenanyaggal szemben, hogy a meghatározott specificitású és izotípusú ellenanyagok nagy mennyiségben és azonos minőségben állíthatók elő

Passzív immunizálás I.

Passzív immunizálás II. Típus Alkalmazás Intramuszkuláris (kis mennyiségben jut be, kevésbé hatékony) HBV-Ig; Varicella-zoster-Ig; Intravénás (IVIG) Bruton-féle agammaglobulinaemia hypogammaglobulinaemiával járó variábilis és kevert immundefektusok kígyóméreg-ellenes antitest kezelés

PASSZÍV IMMUNIZÁLÁS VESZÉLYEZTETETT EGYED Egér monoklonális ellenanyagok Humán immunoglobulin transzgenikus egér Humanizált egér monoklonális ellenanyagok Immunizálás Humán monoklonális ellenanyagok VÉDETT EGYED szérum ellenanyag VESZÉLYEZTETETT EGYED Az immunrendszer nem aktiválódik Azonnal hat Átmeneti védelem/hatás Immunoglobulin lebomlás

A monoklonális ellenanyagok fejlesztése Egér Humán Humanizált Kiméra Humanized antibodies are antibodies from non-human species whose protein sequences have been modified to increase their similarity to antibody variants produced naturally in humans.The process of "humanization" is usually applied to monoclonal antibodies developed for administration to humans (for example, antibodies developed as anti-cancer drugs). Humanization can be necessary when the process of developing a specific antibody involves generation in a non-human immune system (such as that in mice). The protein sequences of antibodies produced in this way are partially distinct from homologous antibodies occurring naturally in humans, and are therefore potentially immunogenic when administered to human patients Humanized antibodies are distinct from chimeric antibodies. The latter also have their protein sequences made more similar to human antibodies, but the fraction of foreign protein is larger than in humanized ones. Humanizált ellenanyagok: nem-humán fajból származó ellenanyagok, melyek fehérje szekvenciáját úgy módosították, hogy az minél jobban hasonlítson az ember által természetes körülmények között termelt különböző ellenanyagokhoz