azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: NYIROKSZÖVETEK
Advertisements

Immunológia Siklódi Enikő
Auto immun betegségek.
Megoldások.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Immunrendszer.
Kerengési rendszer.
A vér.
A védekezés.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A keringés szervrendszere
Az immunsejtek miniatűr társadalma
A KERINGÉSI RENDSZER.
Vér.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Az immunrendszer szervei és sejtjei
Védőoltások.
Belső környezet és a keringési rendszer az állatvilágban
A nyirokrendszer és immunitás
LOKÁLIS ÉS SZISZTÉMÁS IMMUNVÁLASZ ANATÓMIÁJA
Az immunrendszer felépítése
A nyirokszervek.
A nyirokszervek.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A vér összetétele, alkotói
Forró Tünde Immunitástan Forró Tünde
A vér A vér többnyire vörös színű (a szín a nevét is tőle kölcsönzi), másodlagos testüregű gerinctelen és gerinces állatok fő testnedve, folyékony szövet.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők: Web: Login: student
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A vérkeringés szerepe.
Az immunológia alapelvei
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó.
A vér összetétele, alkotói
Immunbiológia - I.
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Web: Letöltések Login: student Password: download Előadásanyagok, szemináriumok letölthetők:
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
PERIÉRIÁS NYIROKSZERVEK
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
AZ IMMUNOLÓGIA a szervezetben lejátszódó védekező folyamatokkal foglalkozik. Immunitas = „mentesség”, védettség IMMUNRENDSZER FELADATA: - védettség.
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
A vér összetétele, alkotói
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
Nyirokszervek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Immunológiai alapok.
Allergia elleni gyógyszerek
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
Előadás másolata:

azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése Az immunrendszer azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése MBI®

Az immunrendszer feladata Védelem a testidegen anyagok ellen Ehhez kell: fel kell tudni ismerni a saját és nem saját anyagokat Emlékeztető! Minden sejt membránján vannak ún. jelölőfehérjék (egyedre és szövetre specifikusak) Az idegen jelölőfehérjéket ismeri fel az immunrendszer

Fogalmak 1. immunitás= mentesség, védelem 2. immunogén anyagok=antigének = azok a különböző eredetű makromolekulák, amelyek az immunrendszerből védekező reakciót (= immunreakciót) váltanak ki. 3. immunglobulinok = antitestek = a vérplazmában és limfociták felszínén előforduló fehérjék, amelyek specifikusan kötődnek az antigénekhez

Az immunrendszer felépítése Tagjai a szervezetben elszórtan, pontszerűen helyezkednek el Köztük a vérkeringés és a nyirokkeringés biztosítja a kapcsolatot

A nyirokrendszer Nyirokerekből és nyirokszervekből áll Benne: nyirok (=szövetnedv) Kapcsolatban van a vérkeringéssel (a 2 fő nyirokgyűjtőér=mellvezeték a mellkasban a nagy testi vénába torkollanak) Feladatai: a szövetközi folyadék visszajuttatása a vérkeringésbe Lipidek szállítása Védekezés

Nyirokszervek Sok-sok nyiroktüszőt tartalmaznak Vörös csontvelő: a vér sejtes elemeinek szülőhelye Csecsemőmirigy (thimus): a T-limfociták érési helye A tápcsatorna nyirokképződményei (mandulák, féregnyúlvány, bélfal): a B-limfociták érésének helye

Továbbá… Nyirokcsomók: a testfolyadék szűrését végzik Lép: szivacsos szerkezetű, benne nyiroktüszők Vérraktár Az elöregedett vörösvérsejtek lebontása

Az immunrendszer működése 1. Emlékeztető: A fehérvérsejtek feladata: az szervezetben keletkező, vagy oda bekerülő idegen anyagok megtalálása, felismerése, megsemmisítése. Megsemmisítési módszer alapján: Falósejtek Nyiroksejtek (limfociták)

2. A limfociták érése A vörös csontvelőben keletkező őssejtek (=naiv limfociták) a testfolyadékok segítségével a csecsemőmirigy, vagy a tápcsatorna nyirokképződményeibe kerülnek Ezekben a szervekben fejlődnek ún. immunogén-érzékeny (antigénérzékeny) limfocitákká

3. A T-limfociták akcióban A sejtes immunogéneket érzékelik (baktériumok, vírussal fertőzött sejtek, tumorsejtek) ("hírszerzés") Az antigént felismerő T-limfociták a nyirokcsomókban immunválaszra alkalmas sejtekké alakulnak ("fegyverkezés") Ezek a limfociták képesek magukhoz kötni az idegen sejtet, majd speciális méreganyagokkal kilyukasztják a sejthártyáját ("végrehajtás") "a Nikita": Killer(gyilkos)-sejtek vagy citotoxikus T-sejtek A sejttörmelékeket a falósejtek bekebelezik ("takarítók")

Az akció fedőneve: Sejtes immunválasz

…és az ellenség? a tumorsejtek és néhány vírus (pl. AIDS) ki tudja játszani az immunrendszer hírszerzőit ("kémelhárítás")

4. A B-limfociták akcióban A testnedvekben oldott antigéneket érzékelik ("hírszerzés") Az antigénhez kötődő limfocita a lépben és a nyirokcsomókban klónozódik ("hadsereg") Majd ellenanyagokat (=antitesteket) termelnek, melyek specifikusan kapcsolódnak az antigénekhez ("vegyi támadás")

Az így kicsapódott(megsemmisült) antigéneket a falósejtek bekebelezik Az így kicsapódott(megsemmisült) antigéneket a falósejtek bekebelezik ("takarítók")

Antitestes immunválasz Az akció fedőneve: Antitestes immunválasz

És végül: ”a Pentagon adatbázisa” A limfociták átalakulása során olyan sejtek is képződnek, amelyek évekig megőrzik az adott antigén emléknyomát Ezek az ún. MEMÓRIASEJTEK ("adatbázis") Az adott immunogénre gyorsan aktiválódnak ("megelőző támadás") Következmény: védettség a kórokozóval szemben (ld. Köv. óra)

….és az akciófilm vége: A gyulladási folyamat kialakulása: Bőrpír Duzzanat Hőemelkedés, láz Mindezeknek az oka a T-limfocitákból kiszabaduló ún. limfokinek (pl. a hisztamin) értágító, hőmérsékletemelő hatása („A teljes rendőri akció”)

Szereposztás: falósejt Limfociták A rosszfiúk megsemmisítése miatt, ide csak egy kolléga képe kerül ellenanyagok