Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Műszaki ábrázolás alapjai
3-4. előadás MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
Szakaszfelező merőleges
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
Szerkesztési feladatok
A TRAPÉZ.
Háromszögek felosztása
A háromszögek nevezetes vonalai
Aranymetszés.
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Szögfüggvények és alkalmazásai
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Síkidomok, testek hasonlósága
Hasonlósági transzformáció ismétlése
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
Ábrázoló geometria feladatai
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések Geometria Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések

Osszunk fel egy szakaszt 3 egyenlő részre! B S1 S2 S3 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 3 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S3B szakasszal húzzunk párhuzamosokat az S2 és az S1segédpontokból!

Osszunk fel egy szakaszt 5 egyenlő részre! B S1 S2 S3 S4 S5 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 5 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S5B szakasszal húzzunk párhuzamosokat az S4; S3; S2 és az S1segédpontokból!

Szerkesszünk meg egy szakasz 2/5-ét! B ’ B S1 S2 S3 S4 S5 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 5 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S5B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S2 segédpontból!

Szerkesszünk meg egy szakasz 3/7-ét! B ’ B S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 7 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S7B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S3 segédpontból!

Szerkesszünk meg egy szakasz 4/9-ét! B ’ B S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 9 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S9B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S4 segédpontból! S9

Szerkesszünk meg egy szakasz 9/7-ét! B B ’ S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 9 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Az S7B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S9 segédpontból! S9

Osszunk fel egy szakaszt 3:2 arányban! Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 5 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Hiszen 3+2= 5 részből tevődik össze a szakasz. Az S5B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S3 segédpontból!

Osszunk fel egy szakaszt 3:7 arányban! Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 10 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Hiszen 3+7= 10 részből tevődik össze a szakasz. Az S10B szakasszal húzzunk párhuzamosat az S3 segédpontból!

Osszunk fel egy szakaszt 3:3:4 arányban! Rajzoljuk meg az AB végpontú szakaszt! Vegyünk fel egy segédegyenest az A pontból! A segédegyenesen vegyünk fel A pontból mérve 10 ugyanakkora hosszúságú szakaszt! Hiszen 3+3+4= 10 részből tevődik össze a szakasz. Az S10B szakasszal húzzunk párhuzamosakat az S3 és az S6 segédpontokból!

Párhuzamos szelők tétele Ha egy szög szárait párhuzamos egyenesekkel metsszük, akkor az egyik szögszáron keletkező szakaszok hosszának aránya megegyezik a másik szögszáron keletkező megfelelő szakaszok hosszának arányával.                   i Vissza

Párhuzamos szelők tétele Egy szög szárait párhuzamosokkal metszettük el. A keletkezett szakaszokat a következő ábrán a-, b-, c-, d-, e-, f- fel jelöltük. Határozd meg a d és az f szakaszok hosszát, ha ismer- jük a következőket: A párhuzamos szelők tétele alapján: Párhuzamos szelők tétele A háromszögek hasonlósága alapján:

Párhuzamos szelők tétele Egy szög szárait párhuzamosokkal metszettük el. A keletkezett szakaszokat a következő ábrán a-, b-, c-, d-, e-, f- fel jelöltük. Határozd meg a b és az f szakaszok hosszát, ha ismer- jük a következőket: A párhuzamos szelők tétele alapján: Párhuzamos szelők tétele A háromszögek hasonlósága alapján:

Egy 40m magas gyárkémény árnyéka 60m. Ugyanekkor a fa árnyéka 15m Egy 40m magas gyárkémény árnyéka 60m. Ugyanekkor a fa árnyéka 15m. Milyen magas a fa? Készítsünk egy ábrát a feladat megértéséhez! A rajzban két hasonló háromszög van! Hasonló háromszögek megfelelő oldalainak aránya állandó A gyárkémény magassága úgy aránylik az árnyékának hosszához, mint … a fa magassága a fa árnyékához. A fa 10 méter magas.

Egy 60m magas gyárkémény árnyéka 10m. Ugyanekkor a fa árnyéka 3m Egy 60m magas gyárkémény árnyéka 10m. Ugyanekkor a fa árnyéka 3m. Milyen magas a fa? Készítsünk egy ábrát a feladat megértéséhez! A rajzban két hasonló háromszög van! Hasonló háromszögek megfelelő oldalainak aránya állandó A gyárkémény magassága úgy aránylik az árnyékának hosszához, mint … a fa magassága a fa árnyékához. A fa 18 méter magas.

Befogó tétel Bármely derékszögű háromszögben a befogó mértani közepe az átfogónak és az átfogóra eső merőleges vetületének. A fenti ábra jelölései szerint: Vissza

Magasság tétel A fenti ábra jelölései szerint: Vissza Bármely derékszögű háromszögben az átfogóhoz tartozó magasság mértani közepe az átfogó két szeletének. A fenti ábra jelölései szerint: Vissza

A derékszögű háromszög egyik befogója 14 cm, az átfogóra eső merőleges vetülete 8 cm hosszú. Mekkorák a háromszög oldalai? Befogó tétel Alkalmazzuk a Pitagorász tételt a másik befogó kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt az átfogó kiszámításához!

Befogó tétel Magasság tétel c = c1 + c2 = 10 cm A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót egy 2 cm és egy 8 cm hosszú szeletre osztja. Mekkora az átfogóhoz tartozó magasság? Mekkorák a befogók? Befogó tétel Magasság tétel Alkalmazzuk a magasságtételt a magasság kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt az a befogó kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt a b befogó kiszámításához! c = c1 + c2 = 10 cm

Befogó tétel Magasság tétel c = c1 + c2 = 25 cm A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót egy 5 cm és egy 20 cm hosszú szeletre osztja. Mekkora az átfogóhoz tartozó magasság? Mekkorák a befogók? Befogó tétel Magasság tétel Alkalmazzuk a magasságtételt a magasság kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt az a befogó kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt a b befogó kiszámításához! c = c1 + c2 = 25 cm

Befogó tétel Magasság tétel c = c1 + c2 = 13 cm A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót egy 4 cm és egy 9 cm hosszú szeletre osztja. Mekkora az átfogóhoz tartozó magasság? Mekkorák a befogók? Befogó tétel Magasság tétel Alkalmazzuk a magasságtételt a magasság kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt az a befogó kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt a b befogó kiszámításához! c = c1 + c2 = 13 cm

Befogó tétel Magasság tétel c = c1 + c2 = 10 cm A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót egy 3,6 cm és egy 6,4 cm hosszú szeletre osztja. Mekkora az átfogóhoz tartozó magasság? Mekkorák a befogók? Befogó tétel Magasság tétel Alkalmazzuk a magasságtételt a magasság kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt az a befogó kiszámításához! Alkalmazzuk a befogó tételt a b befogó kiszámításához! c = c1 + c2 = 10 cm