A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd Agrárgazdaságtan IV.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZJA 2011 avagy az „adóforradalom” Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs c. egyetemi docens Ernst & Young igazgató november 19.
Advertisements

A II. Vh. utáni agrárstruktúra Dr. Szilágyi J. Ede
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
A gazdasági fejlettség mutatói
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A mezőgazdaság erőforrásai
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A HÁBORÚS SEBEK ELTŰNTETÉSÉTŐL A KOLLEKTIVIZÁLÁS BEFEJEZÉSÉIG
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A SZÖVETKEZETI RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSÁTÓL A RENDSZERVÁLTOZÁS KAPUJÁIG
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Polgárosodás a vidéki Magyarországon
A kollektivizálás Magyarországon
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
Földhasználati konfliktusok, birtoknövelési stratégiák egy nem agrár-domináns kistérségben.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
szakmérnök hallgatók számára
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
TSzK munkaértekezlet Budapest, Fontosabb adatok  Szerződések száma: 9563 db  Végpontok száma: 1004 db  Tanácsadók száma: 1878 fő, melyből.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Vegetáció- és tájtörténet VII.
A téeszesítés mint A Senák történelmi háttere 18/A.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Piacliberalizáció Magyarországon
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
1 Dr. Nagy Frigyes ny. miniszter, c. egyetemi tanár Nyugat- Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár Az EU délkeleti.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
A világnépesség növekedése
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A SZTÁLINI DIKTATÚRA.
Energia és (levegő)környezet
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Hatékonyság - Jövedelmezőség azonosság : mindkettő a ráfordítások és ered- mény viszonyát vizsgálja különbözőség : - egyetlen célt ( jövedelmet ) értékeli,
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
A SZOVJET GAZDASÁGPOLITIKA
Magyarország szovjetizálása
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Magyarország szovjetizálása
Gazdasági rendszerek.
Előadás másolata:

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd Agrárgazdaságtan IV.

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1945 előtt:  feudális nagybirtokrendszer,  törpegazdaságok,  vékony paraszti (“polgári”) réteg,  zsellérek, summások, cselédek, szegődményesek, Európa szégyene,  alacsony teljesítményszint,  a “3 millió koldus országa”. Aki ezt visszakívánja, nem tudja mit beszél!

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1945, a fölszabadulás:  földosztás, földreform (szinte teljes konszenzus a pártok között!)  pártpolitikai, ideológiai és gazdasági döntés egyszerre,  eredménye a törpebirtok, a tulajdon szétaprózódása, de átmeneti megoldás az éhínség elkerülésére.

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban Nemzeti parasztpárt javaslata 1945 március 17-18:  1000 kh feletti úri birtokot teljes egészében, az ingatlanokat is  1000 kh alatt 100 kh-t meghagytak a birtokosnak  200 kh alatti egyházi birtokok mentesültek  Erdők 100 %-a állami tulajdonba  földosztás min. 5kh max. 15 kh  663 elismert igénylő 5.6 millió kh.  Megváltási díj a bérleti díjnak az ötszöröse kedvezménnyel

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban , a kommunista agrárpolitika:  szovjet mintájú, erőszakos kollektivizálás,  Szövetkezeti arány 60 %, állami gazdaság 6 %  a gazdasági racionalitás és az ideológia konfliktusa,  átmeneti enyhülés az első Nagy Imre vezette kormány idején (1953), a reformok kezdete,  „aszály” és „kuláklisták (25 kh felett)”, kimagyarázkodás és bűnbakkeresés,  az irányítás eszköze a kötelező beszolgáltatási rendszer (78,2 %) a „tiszta tervgazdaság” csődje,  a végkifejlet: az 1956-os forradalom.

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1956:  forradalom, a csőd betetőzése,  leszámolás a szovjet módszerrel, a “küldetéses kommunizmussal” ill. annak sztálini változatával:  a kötelező beszolgáltatás eltörlése,  Maximalizálták a földtulajdont (25 kh)  a piaci módszerek (árak, adók, támogatások rendszerének) meghirdetése,  szabad kilépés a tsz-ekből,  de a meghirdetett jövő a nagyüzemé!

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1956 után, 1966-ig:  új agrárpolitika, szakítás a “sztálini agrármodellel”,  : teljes kollektivizálás, a kényszer és a támogatás jegyében,  a “magyar modell” építgetése:  háztáji gazdaságok,  a tervutasítások lebontása,  növekvő vállalati önállóság,  a „szocialista piacgazdaság” kísérleti területe.

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1966 és 1990, a magyar agrárvilág aranykora  1968-as gazdasági reform (tőke koncentráció, hatékonyság növelése)  egyre liberálisabb és támogató agrárpolitika,  növekvő termelési sikerek, modernizáció,  Integráció növelése (1982-ben szerződéses kapcsolat 564 ezer kistermelővel),  erősödő magánérdekeltség, föllendülő háztáji,  sokfunkciós nagyüzemek a munkahelyteremtés a profitnövelés jegyében,  de rövidlátó autarkia és bátortalan piacnyitás,  növekvő ellentmondás a gazdasági törvények és a politikai korlátok között (kifulladt a “magyar szocializmus”).

A kistermelők által előállított és értékesített fontosabb termékek

A mezőgazdaság bruttó termelési értékének növekedése 1960 és 1990 között, 1960 = 100%

A gabonatermelés növekedése 1960 és 1990 között, 1000 t

A főbb gabonafélék átlaghozamának alakulása 1960 és 1990 között, kg/ ha

A fontosabb állatfajok vágóállat-termelésének növekedése 1960 és 1990 között, t

12. ábra A fontosabb állati eredetű termékek termelésének növekedése 1960 és 1990 között, t

A főbb gabonafélék átlaghozamának alakulása 1960 és 1990 között, kg/ ha

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban 1990-től:  “küldetéses demokrácia” és átalakítás – diktatórikus elvek és a reális koncepció hiánya,  az ideológia győzelme az ész és a szakértelem fölött,  erőszakos dekollektivizálás,  az agrártámogatások felszámolása, felelőtlen liberalizálás,  irreális jövőkép: a „naftalinos” múlt visszaidézése és az EU szándékainak félreismerése alapján.

A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban  Törvény a kárpótlásról, az „új földosztás”  Törvény a szövetkezetekről, a vagyonfelosztás és felszámolásuk jogi „megalapozása”  Törvény a szövetkezetek és az állami gazdaságok kötelező átalakulásáról  Privatizációk a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

A szövetkezetek földterületének tulajdoni szerkezete 1992-ben A szövetkezetek kezelésében lévő összes földterület, VII. 15. ebből: magántulajdonban lévő állami tulajdonú közös szövetkezeti tulajdonú ,0 36,3 2,7 61,0 Kárpótlási hivatalok által bejelentett földigény Kárpótlásra ténylegesen kijelölt összes földterület ,0 77,0 A földnélküli tagoknak és alkalmazottaknak juttatni szándékolt földterület A szövetkezetek számára a kárpótláson fölül megmaradó közös tulajdonú földterület A kárpótlásra kijelölt szövetkezeti közös tulajdonú földterület ,8x 22,4x 52,9x A kárpótlásra kijelölt földalapból a várható tényleges igénybevétel Forrás:AKII ,7xx Megnevezés Terület, 1000 ha Megoszlás, %

A szövetkezetek vagyonának megoszlása az évi vagyonfelosztás után Megnevezés A vagyonfelosztásA felosztott vagyon érintettek száma, 1000 fő felosztott vagyonérték, millió Ft egy főre jutó értéke 1000 Ft %-os megoszlá sa Szövetkezeti részjegy tulajdonosa összesen 561,711,820,9100,0 ebből: aktív szövetkezeti tag257,06,224,253,0 nyugdíjas szövetkezeti tag30,45,618,147,0 Szövetkezeti üzletrész tulajdonos összesen 1143,4247,3216,3100,0 ebből: aktív szövetkezeti tag350,795,7272,838,7 nyugdíjas szövetkezeti tag350,795,7272,838,7 szövetkezeti alkalmazott20,42,2112,50,9 kívülállók483,7 48,9 101,1 19,8

A kárpótlás keretében történt földosztás 1991-től Érintett személyek száma Parcellák száma Átlagos terület ha Eredeti kárpótoltak Földnélkülieknek juttatott föld Összesen