Kiralitás vizsgálata a 130-as magtartományban: 134 Pr és 132 La I. Kuti, J. Timár, D. Sohler et al. Kiralitás vizsgálata a 130-as magtartományban: 134.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Advertisements

E. Szilágyi1, E. Kótai1, D. Rata2, G. Vankó1
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
Alacsony hatáskeresztmetszetek mérése indirekt eljárásokkal Kiss Gábor Gyula ATOMKI Debrecen.
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Technical University of Budapest
Negatív hidrogénionok keletkezése 7 keV-es OH + + Ar és OH + + aceton ütközésekben: Egy általános mechanizmus hidrogént tartalmazó molekuláris rendszerekre.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
E-számlázás Veszprém Lengyel Tibor elnök-vezérigazgató Euroexpert Holding zRt elnök Magyar Könyvelők Országos Egyesülete
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Moson Péter, BME, Matematika Intézet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Makromolekulák Simon István. Párkölcsönhatások energiájának egy aminosavra számított értéke.
Kísérleti módszerek a reakciókinetikában
A kvantummechanika rövid átismétlése
Valószínűség számítás
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Karaktertáblák, hibridizáció, a szilárd testek sávelmélete
Spektroszkópiáról általában és a statisztikus termodinamika alapjai
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzéseIKI - Izotóp Kft közös ülés ápr. 26 Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzése Az MTA Izotópkutató Intézetében.
MO VB Legegyszerűbb molekulák: kétatomos molekulák a.) homonukleáris
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
108 A kísérletek célja egy speciális anyag optimális előállítási körülményeinek meghatározása volt. A célfüggvény a kihozatal %. melynek maximális értékét.
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Révay Zsolt, Belgya Tamás, Molnár Gábor Richard B. Firestone
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Erősen deformált magalakok és fürtösödésük
Többatomos molekulák Csak az atomok aránya adott a molekulán belül
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Dinamikus állománymérési módszerek
Doktorans Konferencia Enantiomer szelektív enzimatikus acilezés vizsgálata gyűrűs alkoholokon Készítette: Tomin Anna Szerves Kémia és Technológi.
Axiális szegregáció forgó hengerben Németh András mérnök-fizikus, IV. évf.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
A Fertő-tó nádas területeinek üzemelési terve A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban, az Európai Unió és.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Atom - és Elektronpályák
2.1. ÁTMENŐCSAVAROS FA-FA KAPCSOLATOK
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
Úton az elemi részecskék felé
. Magszerkezeti modellek
Hasonlóság modul Ismétlés.
ÁROP /C/A A komplex programmal segítendő leghátrányosabb
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Magerők.
AZ INVESZTITÚRA
Sztereokémia.
Az elektronburok szerkezete
Előadás másolata:

Kiralitás vizsgálata a 130-as magtartományban: 134 Pr és 132 La I. Kuti, J. Timár, D. Sohler et al. Kiralitás vizsgálata a 130-as magtartományban: 134 Pr és 132 La KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Magyar Fizikus Vándorgyűlés augusztus 23.

Kiralitás Egy tárgy és annak tükörképe, amennyiben forgatással és eltolással nem hozhatóak átfedésbe egymással, királisak. KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

Magkiralitás...olyan páratlan-páratlan magokban, melyekben a páratlan nukleonok (egyikük részecske, a másik lyuk típusú) nagy impulzusmomentumú pályán találhatóak… KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Hogyan értelmezhetjük a kiralitást az atommagban? Háromtengelyűen deformált magokban...

Magkiralitás háromtengelyűen deformált magtörzs esetében az energetikailag kedvező állapot a következő: a részecske típusú valencianukleon impulzusmomentuma a deformált mag kistengelyének a lyuk típusú valencianukleon impulzusmomentuma a deformált mag nagytengelyének a magtörzs forgásának impulzusmomentuma a a deformált mag közepes tengelyének irányába áll be A maggal együttforgó rendszerben ezek energetikailag megegyező állapotok: ezen két állapot királis pár. KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Frauendorf & Meng (1996)

A királis-jelölt magok várható kísérleti tulajdonságai Sávpárok: Energiában majdnem degenerált Egyező konfiguráció Sávok közti erős  -átmenetek Alacsony staggering Hasonló B(E2) átm. valószínűségek KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Koike et al. (2005) I E B(M’)/B(E2) S(I)

Királis-jelölt magok az A ~ 130 tömegszám-tartományban Pr La Cs Pm Eu Elmélet (TAC) által jósolt királis tartományok Várt királis konfiguráció:  h 11/2 h 11/2 KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

134 Pr és 132 La: korábbi eredmények Petrache et. al. (1996) Starosta et. al. (2002) KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Tonev et. al. (2006) Srebrny et al. (2006) 134 Pr 132 La

Motiváció KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás A 132 La és 134 Pr magok szerkezetének minél részletesebb feltárása szükséges a fenti ellentmondás tisztázása érdekében. Az elméleti számítások kiralitást jósolnak a tömegszám-tartományban, de fenti magokban a kísérleti eredmények ennek ellentmondani látszanak.

Strasbourg – FR Compton-elnyomott, tapered és kompozit (clover és cluster) HPGe  -detektorok 100 Mo( 36 S, p3n) fúziós-evaporációs reakció 160MeV energián 132 La analíziséhez Kísérletek Az EUROBALL  -detektorlabda KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

Kísérletek A GAMMASPHERE detektorrendszer Berkeley, CA – USA 110 koaxiális HPGe detektor 116 Cd( 23 Na, p6n) fúziós-evaporációs reakció 115MeV energián A 134 Pr, és a 132 La DCO analíziséhez KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

Adatfeldolgozás 1.5*10 9 négy- vagy többszörös koincidencia esemény 7-9*10 9 négy- vagy többszörös koincidencia esemény 1, 2 és 3D mátrixok Adatelemzés a RADWARE programcsomaggal KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

Eredmények A 132 La korábbi nívósémája 132 La KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Eredmények A 132 La általunk közölt nívósémája I. Kuti, J. Timar, D. Sohler et al. PRC

Eredmények A 134 Pr korábbi nívósémája 6-6- KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Eredmények A 134 Pr általunk közölt nívósémája J. Timar, K. Starosta, I. Kuti, D. Sohler et al. PRC

Eredmények A 134 Pr korábbi nívósémája KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás Eredmények A 134 Pr általunk közölt nívósémája J. Timar, K. Starosta, I. Kuti, D. Sohler et al. PRC

Eredmények 132 La és 134 Pr: a kiralitás lehetősége? 134 Pr 132 La  h 11/2 h 11/2 KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás  h 11/2 h 11/2  g 7/2 (h 11/2 ) 2 h 11/2

Eredmények A 132 La és 134 Pr összehasonlítása KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás  h 11/2 h 11/2  g 7/2 h 11/2  h 11/2 h 11/2  g 7/2 (h 11/2 ) 2 h 11/2  h 11/2 s 1/2  h 11/2 h 11/2  g 7/2 (h 11/2 ) 2 h 11/2  g 7/2 h 11/2  h 11/2 h 11/2  g 7/2 h 11/2

Eredmények A 132 La és 134 Pr összehasonlítása KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás

Következtetések és tervek KiralitásElőzményekKísérletek és adatfeldolgozásEredményekÖsszefoglalás A 132 La esetében a 134 Pr-al való hasonlóságra alapozva további, idáig azonosítatlan sávok, esetleg királis sáv- párok létezését feltételezhetjük. Ezek azonosításához egy nagyobb statisztikájú kísérlet szükséges. A 134 Pr esetében az egyik általunk azonosított forgási sáv – a korábbi jelölt sávval párban – kiralitásra jellemző várt tulajdonságokkal rendelkezik. A feltételezés megerősíté- séhez pontos B(E2) átmeneti valószínűségek szükségesek. Összességben kijelenthető, hogy a korábbi kísérleti ered- mények ellenére nem vethető el a kiralitás megjelenésének lehetősége a magtartományban ezen magjaiban.

Köszönöm a figyelmet! A prezentáció elkészítését a TÁMOP-4.2.2/B-10/ számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.