Tájékozódás a könyvtárban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Keresés a gyakorlatban az Információkeresés és –közlés c. tantárgyhoz
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az iskolai könyvtár állománya
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Hivatkozás könyvfejezetre
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Dokumentumleírás, formai feltárás II.
Raktári jelzet a könyvtárakban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y V T Á R Parlamenti Napló és Irományok 1861 – 1990 ( milliónyi oldal az Interneten) O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y.
Könyvtári informatika II.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Könyvtárak.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Oktatóprogram Szakrend, betűrend
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A könyvtárak állományának tagolódása
Országos Széchényi Könyvtár
Elektronikus szótárhasználat
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

Tájékozódás a könyvtárban Leíró vagy betűrendes katalógus

A tájékoztatás eszközei Szabadpolcos állomány Kézikönyvtári állomány Katalógusok rendszere Bibliográfiák Számítógépes adatbázisok.

A feldolgozás A különféle nyomtatott dokumentumok gyűjtése, közvetítése, hozzáférhetővé tétele a könyvtárak feladata. A róluk való tájékoztatás is alapvető könyvtári tevékenység. Ismétlés: Mit jelent a dokumentum szó?( „Dokumentumnak nevezünk bármely olyan tárgyat, amely tetszőleges ismeretet rögzít vagy megerősít, és egy meghatározott gyűjteménybe felvehető (beiktatható).” )

A tájékoztatás előfeltétele A dokumentumok feldolgozását, a legjellemzőbb jegyek kiemelését, lejegyzését, továbbá valamilyen szempont szerinti rendezését, katalogizálásnak nevezzük. Ennek eredménye: a katalógus.

A katalógus A ’katalógus’ görög eredetű szó. Eredeti jelentése: felsorolás, jegyzék. Általános értelemben nem kizárólag a könyvtárral összefüggésben használatos, (vö. áruminta-, gyártmánykatalógus). A katalógus a bibliográfia legrégibb határterülete. Míg a bibliográfia a dokumentumok egy bizonyos körét (általában a művet) írja le, addig a katalógus egy gyűjtemény anyagát tükrözi (konkrét példányt ír le). A katalógus formai fejlődése - történeti áttekintés A könyvtári katalógus lényegében egyidős a könyvtárak kialakulásával. (I.e. 2400-ból származó agyagtáblák; i.e. 668-ra tehető a ninivei könyvtár építése; i.e. 283-ban történt az alexandriai könyvtár alapítása /Ptolemaioszok/.) Formáját tekintve természetesen több változáson ment keresztül: a különböző írófelületeken folyamatosan felsorolt jegyzékeket, majd füzeteket, később köteteket a 18. századtól kezdték felváltani az eleinte nagy formátumú, utóbb nemzetközileg is szabványosított (125x75 mm-es) cédulakatalógusok. Elterjedésüket az állományok gyors ütemű növekedése nagyban elősegítette. De továbbélt a kötetes forma közreadása is – főleg a nagy nemzeti könyvtárak esetében –, melyeknek lezárt egységeit pótkötetek, szupplementumok folyamatos közreadása egészítette ki. A technika fejlődésével megnőtt a mikrofilmen megjelenő és a számítógéppel létrehozott katalógusok száma és jelentősége, valamint a kettő variációja, mikor a számítógép írja a katalógust mikrofilmre (COM katalógus = Catalogue Output Microform). Szerepüket azonban az elektronikus úton hozzáférhető katalógusok, adatbázisok (OPAC vagy PAC= Online Public Access Catalogue) megjelenése háttérbe szorította. Ezek a folyamatos gyarapodás adatait integrálják, és a hozzáférést a hálózaton keresztül bárhonnan lehetővé teszik.

A katalógusok fajtái Alapvetően két nagy csoport van: 1. tárgyi katalógusok, amelyek a tartalom szerinti megközelítést biztosítják; 2. leíró (formai vagy betűrendes) katalógusok, amelyek a dokumentumok formai feltárását teszik lehetővé Az egyes katalógusok más-más célt szolgálnak. A tárgyi katalógus feladata pl. annak feltárása, hogy egy meghatározott témáról milyen mű található a könyvtárban.

A leíró katalógus feladatai azonosítás és visszakeresés: a katalógus - a dokumentum legfontosabb formai jegyeit tükrözve - arra ad választ, hogy az adott dokumentum megtalálható-e a könyvtár állományában tájékoztatás: azaz egy szerző milyen művei találhatók meg az állományban

Probléma: hol találom a könyvet?

Leíró katalógus d-f –ig fiókban

Iskolai könyvtár kereső felülete

Szabó Ervin Könyvtár keresője

A katalógus és a bibliográfia eltérő funkciója

A leíró katalógus funkciói 1. Ugyanannak a szerzőnek a műveit egy helyen, a szerző neve alatt kell összegyűjtenie Sz 18 Szabó László, Z. (1927–1992) A Kisfaludyak és kortársaik Győr és Tét vonzáskörzetében / Z. Szabó László ; [ill. Kis Dezső]. – Győr : Hazánk, 1994. – 101 p. : ill. ; 20 cm. – ISBN 963 7586 27 X fűzött : 200,-Ft *Kisfaludy Sándor (1772–1877) *Kisfaludy Károly (1788–1830) *Győr *Tét Mt.: Kis Dezső (1930-)(ill.) Ut.: Z. Szabó László  Szabó László, Z. (1927–1992) Szabó Lászlónak. Z milyen művei vannak meg a könyvtárban? Szabó Lászlónak milyen művei vannak meg a könyvtárban?

A leíró katalógus funkciói 2. Lehetővé kell tennie a dokumentum vagy mű címe szerinti keresést Sz18 Szabó László, Z. (1927–1992) A Kisfaludyak és kortársaik Győr és Tét vonzáskörzetében / Z. Szabó László ; [ill. Kis Dezső]. – Győr : Hazánk, 1994. – 101 p. : ill. ; 20 cm ISBN 963 7586 27 X fűzött : 200,-Ft *Kisfaludy Sándor (1772–1877) *Kisfaludy Károly (1788–1830) *Győr *Tét Mt.: Kis Dezső (1930-)(ill.) Ut.: Z. Szabó László  Szabó László, Z. (1927–1992) Megvan-e a könyvtárban A Kisfaludyak és kortársaik Győr és Tét vonzáskörzetében című mű? Megvan-e a könyvtárban A Kisfaludyak és kortársaik Győr és Tét vonzáskörzetében című mű?

A leíró katalógus funkciói 3. Valamely mű különböző nyelvű kiadásait egy helyen, az eredeti cím alatt gyűjtse össze S 87 Steel, Danielle Daddy (magyar) Apu : az élet megy tovább / Danielle Steel ; [ford. Szántó Judit] . – [Budapest] : Fabula, 1995. – 328 p. ; 21 cm Eredeti cím: Daddy. – Regény ISBN 963 654 009 8 fűzött : 480,-Ft Mt.: Szántó Judit (1932–)(ford.) A keresett műnek (az Apu című műnek) milyen nyelvű kiadásai vannak meg a könyvtárban? (Cím szerinti keresés) Két lépcsős keresés!

Szótár (cédula) katalógus használata Ebben a katalógusban úgy kell keresned, mint egy szótárban, csak minden egyes szócikk külön kis cédulán van. Ez a cédula a katalóguscédula, mely tartalmazza a könyv adatait. Úgy is nevezzük, hogy a könyv „személyi igazolványa”

Könyvek raktári rendje A könyvtárban minden egyes könyvnek meg van a maga helye a polcon. Ez a szigorú rend biztosítja, hogy a könyvtáros is gyorsan megtalálhassa számodra a kért könyvet. Ha önállóan akarsz tájékozódni a könyvtárban ismerned kell:  -  a könyvtári ABC-t   -    mit jelöl a Cutter szám (raktári jelzet)   -    mik azok a szakjelzetek A könyvtári abc alapján és a Cutter-szám valamint a szakjelzet kombinációjából áll össze az úgynevezett „raktári jelzet”, ami megadja a könyv helyét a polcon. Ez a könyveken is fel van tüntetve.

Könyvtári abc  A könyvtári abc-nek a betűrendbe soroláskor (szerzők, címek) van jelentősége. Alapja a magyar abc. A könyvtári abc-ben :   -csak rövid magánhangzókat találunk. A hosszú magánhangzókat rövid párjaikkal egyenrangúnak kell tekinteni. (pl. a=á, e=é stb) -nincs kettős betű (cs, gy, ly, stb) cs= c+s A könyvtári ábécé (28 betű): a b c d e f g h i j k l m n o ö p q r s sz t u ü v w x y z Összehasonlításul a magyar ábécé 40 betűje: a,á,b,c,cs,d,dz,dzs,e,é,f,g,gy,h,i,í,j,k,l,ly,m,n,ny,o,ó,ö,ő,p,r,s,sz,t,ty,u,ú,ü,ű,v,z,zs

Cutter-szám E könyveknek a polcon való helyét a Cutter-szám jelzi a kötet gerincén. (Ez a szépirodalmi művek raktári jelzete) A Cutter-szám a könyvtári abc egy betűjébűl és egy kétjegyű számból áll. B 48 Benedek Elek = B A mellette álló kétjegyű szám 48 jelöli az azonos betűvel kezdődő írók között mi a sorrend. Ady = A 25 Arany = A 76

Könyvtári raktári rend a polcon Aldous Huxley: Szép új világ Szabó Magda: Abigél Füst Milán: Nevetők Arany János: Balladák Ken Follett: A katedrális Érzelmes históriák [válogatás] Moliere: Hat színmű Voltaire: Candide Kosztolányi: Édes Anna Joseph Heller: Gold a mennybe megy Franz Kafka: Elbeszélések Johann Goethe: Versek Arany János: Balladák A76 Érzelmes históriák [válogatás] E92 Ken Follett: A katedrális F69 Füst Milán: Nevetők F99 Johann Goethe: Versek G49 Joseph Heller: Gold a mennybe H58 Aldous Huxley: Szép új világ H98 Franz Kafka: Elbeszélések K11 Kosztolányi: Édes Anna K 74 Moliere: Hat színmű M76 Szabó Magda: Abigél Sz19 Voltaire: Candide V95

Az Országos Széchényi Könyvtáré: http://nektar2.oszk.hu/librivision_hun.html

Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA): http://www.mokka.hu/

Összefoglalás Mi a leíró katalógus feladata? Mi a különbség a katalógus és a bibliográfia között? Mi a könyv „személyi igazolványa”? Mi az a Cutter-szám? A következő óra témája a kézikönyvek, segédkönyvek használata lesz.