A TÁMOP program kommunikációs jelentősége és feladatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Kommunikációs Főosztály
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
DPR kommunikáció alapelvei
általános főig. helyettes
TÁMOP /A
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Revita Alapítvány. Székhely: Debrecen Alapítás éve: 2003 Működés hatóköre: – Országos hatókörű szolgáltatások – Észak-alföldi régió – Leghátrányosabb.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Nyilvánosság biztosítása
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A TÁMOP 1.1.1. program kommunikációs jelentősége és feladatai

A munkaügyi szervezetet érintő TÁMOP programok A munkaügyi központok egyik fontos feladata a TÁMOP programok megvalósítása A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ kiemelt figyelmet fordít ezekre a programokra ↓ A programokhoz kapcsolódó kommunikációs feladatokat is kiemelten, külön kezeljük

A TÁMOP programok kommunikációja A TÁMOP programokhoz kapcsolódó kommunikációs stratégia kialakításában a megvalósító regionális munkaügyi központok alapvetően szabad kezet kaptak A kommunikációs terveket a pályázatokhoz kapcsolódóan kellett elkészíteni Az első uniós program, melynek kommunikációs feladatait regionális szinten oldottuk meg a TÁMOP 1.1.2. – „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért” elnevezésű projekt volt ↓ A többi régió is átvette, így regionális szintűből országossá nőtte ki magát

A TÁMOP 1.1.1. program kommunikációja A kommunikációs terv a TÁMOP 1.1.1/07/1 „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” kiemelt projektre vonatkozó kommunikációs elemek és lépések tervszerű, tematikus összefoglalása. A tájékoztatásnak kettős célja van: - bemutatni, hogy a program az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, milyen eredményekkel valósul meg - megfelelő társadalmi támogatást nyerni az adott program megvalósításához.

Kommunikációs kötelezettségek Az Európai Unió a korábbinál szigorúbb és pontosabb kommunikációs kötelezettségeket határoz meg az uniós támogatások kedvezményezettjei számára. Az előírt kommunikációs kötelezettségek betartása így feltétele a támogatás odaítélésének. ↓ Fontos az irányadó jogszabályok betartása és a tájékoztatói tevékenység gyakorlati útmutatóinak ismerete

Kommunikációs kötelezettségek Az irányadó jogszabályok elsősorban: A 1083/2006/EK tanácsi rendelet a 1828/2006/EK bizottsági végrehajtási rendelet A 2007-2013 programozási időszakban az Európai Unió strukturális alapjaiból és Kohéziós Alapjából származó támogatások hazai felhasználásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 255/2006. (XII.8.) Korm. rendelet. A 2007-13 időszak strukturális alapok és a Kohéziós Alap támogatása felhasználásának részletes eljárási szabályairól szóló 16/2006. (XII.28.) MeHVM-PM együttes rendelet.

Kommunikációs kötelezettségek Kötelező tájékoztatói tevékenység gyakorlati útmutatói: Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Egységes Működési Kézikönyve Kedvezményezettek tájékoztatási útmutatója Új Magyarország Fejlesztési Terv Arculati kézikönyve 2007-2013

Általános kommunikációs célok A legfontosabb kommunikációs feladatok: a program bemutatása a széleskörű nyilvánosság számára a célcsoportok (rehabilitációs járadékban részesülők, munkáltatók) számára pontos információnyújtás az igénybe vehető támogatások körérő és feltételrendszeréről a megvalósító szervezetek közötti hatékonyabb együttműködés elősegítése

Specifikus kommunikációs célok A program célcsoportjainak tekintetében: a projekt bemutatása, köztudatba építése a projekttevékenység megismertetése a lakossággal az információhoz való zavartalan hozzáférés biztosítása a részvétel feltételeinek ismertetése

Specifikus kommunikációs célok A partnerszervezetek, a szűkebb és tágabb társadalmi környezet tekintetében: az elsődleges munkaerőpiac szereplőinek bevonása az információk szabad áramlásának biztosítása a szakmai együttműködésben résztvevők számára naprakész információk rendelkezésre bocsátása az esélyegyenlőség tudatosítása, a munkaerő-piaci diszkrimináció csökkentése a projekt során sikeresen alkalmazott jó módszerek és gyakorlatok megismertetése a döntéshozók folyamatos tájékoztatása jó kapcsolat fenntartása az érintett szervezetekkel, vállalkozásokkal

Belső kommunikáció A megfelelő belső kommunikáció a kitűzött cél elérésének alapvető eszköze és feltétele A belső kommunikációs eszközök használatának elsődleges célja az Irányító Hatóság (HEP IH), az ESZA Kht., a konzorciumot vezető minisztérium (SZMM), az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI), a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal valamint a régiós projekt menedzsmentek közötti megfelelő információáramlás biztosítása, mely egyúttal a kifelé irányuló, hiteles és összehangolt kommunikáció alapja is.

Belső kommunikáció A belső kommunikáció célcsoportjai a program Irányító Hatósága és Közreműködő Szervezete: HEP IH, ESZA Kht. az SZMM vezetői és munkatársai az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vezetői és munkatársai Nyugdíjbiztosító igazgatósága, munkatársai a Foglalkozatási és Szociális Hivatal (FSZH) munkatársai regionális munkaügyi központok és kirendeltségek

Belső kommunikáció A belső kommunikáció során használt módszerek: Programkoordinációs értekezlet Szakmai munkacsoport, Szakmai Irányító Tanács (SZIT) ülései Programmenedzsment Értekezlet (PMÉ) Workshopok (Kis) csoportos egyeztetés, konzultáció Szakmai team megbeszélés A belső kommunikáció során használt eszközök: személyes élőbeszéd, telefon, internet, intranet, elektronikus és hagyományos levelezés

Külső kommunikáció A külső kommunikáció segítségével a projekt céljait, üzenetét kell a legmegfelelőbb módon eljuttatni a célcsoportokhoz. Célcsoportok: megváltozott munkaképességűek (rehabilitációs járadékban részesülő személyek) munkáltatók, vállalkozók érdekképviseleti csoportok regionális és helyi hatóságok (önkormányzatok) civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, kamarák, családsegítő központok cigány kisebbségi önkormányzatok esélyegyenlőséget ösztönző szervezetek széles körű nyilvánosság (az ország lakossága)

Külső kommunikáció A megváltozott munkaképességűek (rehabilitációs járulékban részesülő személyek) felé irányuló kommunikáció: elsődleges cél, hogy egyszerű, letisztult, közérthető, egyértelmű információval rendelkezzenek a projekt céljairól, saját szerepükről, lehetőségeikről ↓ itt elsősorban a személyes, interaktív kapcsolatra épülő kommunikációs csatornákat kell használni

Külső kommunikáció A nyilvánosság felé irányuló kommunikáció (civil szervezetek, önkormányzatok, a projekt hatókörében élők, hasonló projektek munkatársai stb.) változatosabb kommunikációs eszközök (cél: elkötelezettség kialakítsa a projekt iránt) Módszerek: a program bemutatása, a köztudatba építése, tevékenységének megismertetése a lakossággal a lakosság bizalmának és tetszésének elnyerése tapasztalatcsere más programokkal jó kapcsolat fenntartása a további érdeklődő szervezetekkel

Kommunikációs eszközök Az alkalmazott kommunikációs eszközök tervezésénél mindig az adott kommunikációs céloknak és a megcélzott célcsoportoknak legjobban megfelelő, leghatékonyabb eszközöket kell megtalálni és kiválasztani. A projekt során a régiós munkaügyi központokban, kirendeltségeken olyan komplex és mindenre kiterjedő tájékoztatásra törekszünk, amelyek a megváltozott munkaképességűek, a munkáltatók és egyéb érdeklődők legszélesebb rétegeit elérik. Ennek során figyelembe vesszük a különböző régiók sajátosságait, a megcélzott célcsoport jellemzőit.

Kommunikációs eszközök A kommunikációs eszközök alkalmazásánál – főképp a projektbe bevonandók esetében – a szóbeli kommunikációra kell helyezni a hangsúlyt, de emellett fontos a nyomtatott kommunikációs eszközök (szórólapok, tájékoztató kiadványok, sajtóhírek, PR-cikkek, hirdetések), az elektronikus kommunikációs eszközök (honlap, televíziók, rádiók) igénybevétele is.

Kommunikációs eszközök A tájékoztatás, reklámozás eszközeit két nagy csoportba soroltuk. 1. Primer (közvetlen) kommunikációs csatornák eszközei: személyes kommunikáció, sajtótalálkozó, rendezvények 2. szekunder (közvetett) kommunikációs csatornák eszközei: nyomtatványok, sajtóközlemények, sajtóhirdetések, PR-cikkek, PR-filmek, köz- és zártterületi médiumok (plakát, tábla), reklámajándékok, online kommunikáció

Arculati kommunikáció Az arculati kommunikáció az Európai Unió elfogadott tematikus identifikációs eszköze. Az átfogó arculati kézikönyv alapján használt arculati elemek legfontosabb küldetése az, hogy a jól felismerhető és könnyen megszokható látványelemek révén azonosíthassák a célcsoportok az ÚMFT üzeneteit. A programban résztvevők és a közvélemény tájékoztatást kap arról, hogy az Európai Unió (Európai Szociális Alap) és a magyar állam által támogatott programban vesznek részt.

Arculati kommunikáció Kötelező arculati elemek: Az ÚMFT Arculati kézikönyve 2007-2013 tartalmazza őket az ÚMFT logója és szlogenje az Európai Unió és a magyar állam támogatásának megjelenítése az Európai Unió zászlója, az EU emblémája Egyéb arculati elemek (pl. betűtípus, színek, trikolor, arányosítási rendszer stb.)

Arculati kommunikáció Saját arculat kialakítása: A TÁMOP 1.1.2. kommunikációs sikereinek köszönhetően a DDRMK felkérést kapott a TÁMOP 1.1.1. arculatának kidolgozására is Az általunk tervezett arculatot országosan is bevezetik

Köszönöm a figyelmet! Gyuricza Ágnes Harkány, 2008. október 15.