Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Műtrágyázási szaktanácsadás
Advertisements

Galvánelemek és akkumulátorok
A savanyú talajok javítása
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
A PARADICSOMSŰRÍTMÉNY HŐFIZIKAI TULAJDONSÁGAI
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Anorganikus komponensek
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Műtrágyázási szaktanácsadás
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Mérési pontosság (hőmérő)
TERRASOL komposzt a növény well-ness
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A növények táplálkozása
Az F-próba szignifikáns
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Corine Land Cover adatbázisok használata a tájanalízisben - módszertani kérdések Szabó Szilárd Debreceni Egyetem TTK Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Felszíni víz monitoring
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Talajképződés Gruiz Katalin.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Többtényezős ANOVA.
Talajszennyezés.
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
Kalciumvegyületek a természetben
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
A savas eső következményei
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
A számítógépes elemzés alapjai
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Biotermékek piaca Magyarországon
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
A számítógépes elemzés alapjai
Készítette: Üsth Ella Mónika
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék

Bevezetés A növényi fémfelvétel fajonként eltérő - növekedési sebesség - gyökérzeti jellemzők - tápanyagigény stb. - genotípusonként is eltérő befolyásolja : - adott fém koncentrációja - kémiai formája - talajtulajdonságok

Bevezetés Fajonként eltérő válasz is: - adott koncentráció hatására elpusztul - nem pusztul el egy bizonyos határig, de felvesz és akkumulál (bioindikáció, fitoextrakció)

Célkitűzés - 4 eltérő termőhely összehasonlítása - mely talajtulajdonságok játszanak szerepet a fémfelvételben? - a területhasználat közvetve befolyásolja a talajtulajdonságokat – van-e összefüggés a fémfelvétellel?

Anyag és módszer

4 termőhely 3 területhasználati típus talaja 4 termőhely 3 területhasználati típus talaja egy szennyezett és egy kontroll sorozat (500 g, üvegházban, locsolás desztillált vízzel) egy szennyezett és egy kontroll sorozat (500 g, üvegházban, locsolás desztillált vízzel) 5 mg/kg Zn (ZnCl 2 ) és 5 mg/kg Cd (Cd(NO 3 ) 2 +4H 2 O) 5 mg/kg Zn (ZnCl 2 ) és 5 mg/kg Cd (Cd(NO 3 ) 2 +4H 2 O) 4-szeres ismétlés 4-szeres ismétlés fémmeghatározás (talaj és növény) fémmeghatározás (talaj és növény) talajtulajdonságok meghatározása (humusz, aktív és potenciális savanyúság, szemcseösszetétel stb) talajtulajdonságok meghatározása (humusz, aktív és potenciális savanyúság, szemcseösszetétel stb)

Anyag és módszer Statisztikai vizsgálatok - korreláció- és regresszióanalízis - ANOVA, Tukey HSD - talajtulajdonságok között van-e eltérés a termőhelyek és a területhasználat között - a felvett fémek különbségei

Eredmények A termőhelyek talajainak kadmiumtartalma (medián, interkvartilis terjedelem) A termőhelyek talajainak cinktartalma (medián, interkvartilis terjedelem, minimum, maximum)

Eredmények A termőhelyek talajainak szervesanyag- tartalma (medián, interkvartilis terjedelem, minimum, maximum) A termőhelyek talajainak pH-ja (medián, interkvartilis terjedelem, minimum, maximum)

Eredmények A növények cinkfelvétele a különböző termőhelyeken, területhasználati típusonként (mg/kg) erdő>gyep>szántó

Eredmények A növények kadmiumfelvétele a különböző termőhelyeken, területhasználati típusonként (mg/kg) árnyaltabb kép – nincs általános tendencia

Eredmények A szennyezett és a kontroll talajokon nőtt növények fémtartalmának hányadosa

Eredmények - Zn: 2-3-szoros többletet okoz - Cd: akár 14-szeres többletet okoz - a Zn-terhelés az átlagos cinktartalom 1/10-e - a Cd-terhelés az átlagos kadmiumtartalom 50- szerese - a terhelés különbsége tehát 500-szoros, a felvett mennyiség különbsége azonban csak 4-7-szeres

Eredmények Milyen talajtulajdonságok a meghatározók? A növények cink- és kadmiumfelvétele és a talajtulajdonságok közötti szignifikáns parciális korrelációs koefficiensei (p<0.05; n=24) növény Zn-tartalomnövény Cd-tartalom agyagfrakció-0,78-0,70 szervesanyag-tartalom0,71-0,64 NaF-oldható humuszsavak 0,58-0,67

Következtetések - a cink felvételénél a területhasználatban az erdő>gyep>szántó sorrend - a kadmiumnál nincs általános tendencia (erdő=gyep>szántó) - ugyanannyi Zn- és Cd-terhelés hatására a növények a kadmiumból vesznek fel kevesebbet - a talaj szerves- és szervetlen kolloidjai meghatározó szerepet kaphatnak a folyamatban

Köszönöm a figyelmet!