Corine Land Cover adatbázisok használata a tájanalízisben - módszertani kérdések Szabó Szilárd Debreceni Egyetem TTK Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
Madártávlatból a horizontra! Avagy a táj(kép)kutatás horizontális aspektusai Bodnár Réka Kata Molnár Lajos Szabolcs Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi.
Háztartások energiafogyasztása elemzésnek módszertani problémái
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
Gazdaháló Konferencia, augusztus 30. GPS a kézben – hogyan lesz a területmérésből támogatási kérelem? Markócs József Kereskedelmi igazgató.
A Bioetika Oktatása a Debreceni Egyetemen
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Tájváltozás elemzés a CORINE adatbázisok alapján
Megosztott orvosi tudáskezelő rendszer ‘VIRTUÁLIS IRODA’
AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Digitális képanalízis
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Kröel-Dulay György, Szabó Rebeka
Novák Tibor 1 - Rózsa Péter 2 : Tájváltozások általánosításának lehetőségei 1 DE TTK Tájvédelmi s Környezetföldrajzi Tanszék 2 DE TTK Ásvány- és Földtani.
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Magyarország potenciális vegetációmodellje Eszköz a természetes növényzet lehetséges változásának felmérésére tájhasználat-változás esetén Somodi Imelda,
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 4. előadás
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Informatika és etika §.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. (SPSS: p.,
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Magyarország egyes tájainak aszályérzékenysége
Sulyok Dénes Debreceni Egyetem Földművelési és Területfejlesztési Tanszék DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER ALKALMAZÁSA A NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN.
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Kit transzplantáljunk? klinikai főorvos, transzplantációs nephrológus
Ethernet – bevezetés.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
III. Témakör MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKA ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK III./1.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Magyarországi CORINE felszínborítási adatbázisok
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Adatbányászati módszerek a térinformatikában
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
TÁVÉRZÉKELÉSI ADATOK FELHASZNÁLÁSA AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Szondázás alapú diagnosztika 1. Autonóm és hibatűrő információs.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Gondolatok a tájtervezés és földrajztudomány kapcsolatáról
Diákparlament E-napló Néha nem az kerül be óracímként az e- naplóba, amit valójában vettünk, ami problémát okoz a pótlásoknál, valamint a szüleinkkel.
A Földtudományi kutatás-fejlesztési alprogram
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Energiatermelés és környezet
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Adatbázis fejlesztés a technológia transzfer és a pályázati tevékenység elősegítésére Dr.Debreczeni Ferenc.
Biotermékek piaca Magyarországon
Hő és áramlástechnikai gépek II. Követelmények
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
A bőr- és cipőipar helyzete 2016-ban: egy iparági (területi) adatbázis összeállításának módszertana és (rész)eredményei Molnár Ernő - Kalmár Enikő - Szaniszló.
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Corine Land Cover adatbázisok használata a tájanalízisben - módszertani kérdések Szabó Szilárd Debreceni Egyetem TTK Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Tájváltozás Minikonferencia Szeged 2009. november 10.

folyamatorientált analízis Háttér tájkutatás tájszerkezet folyamatorientált analízis tájfunkció tájmetria

Tájmetria tájszerkezet heterogenitás tájmozaik folt mátrix folyosó folt szint osztály szint táji szint

Célok a CLC2000 a CLC50 egyszerűsített változata – de tartalmilag egyező? milyen hibák adódnak, ha a CLC2000-et használjuk? van-e az adatbázisnak hatása a metrikák korrelációs mátrixára?

Eredmények CLC2000 CLC50

2000-ben készült légifotón 1998-as SPOT-4 2000-ben készült légifotón 2000-es Landsat-7

CLC2000 CLC50

CLC50 vs CLC2000 szántók örökzöld erdők

a) r2=0,562 (p<0,0001) becslési hiba: 0,050 b) r2=0,726 (p<0,0001) becslési hiba: 0,044 A fraktáldimenzió és az objektum köré rajzolható legkisebb sugarú kör sugarának összefüggése a CLC2000 (a) és CLC50 (b) adatbázisok esetében

Kongruencia együttható (rc) Korrelációs mátrix Főkomponensek Kongruencia együttható (rc) PC1CLC2000-PC1CLC50 0,62 PC2CLC2000-PC2CLC50 0,40 PC3CLC2000-PC3CLC50 0,26 PC4CLC2000-PC4CLC50 0,22 PC5CLC2000-PC5CLC50 0,76

Összefoglalás a kerülettel és területtel is számoló metrikák között a különbség szignifikáns a lépték miatti generalizálás fontos információk elvesztését eredményezi tervezési kérdésekben a korrelációs mátrix nem állandó

Köszönöm a figyelmet!