Karsztos vízkészleteink

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
I. előadás.
mint természeti veszélyforrás a Dél-Dunántúlon
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Kvantitatív Módszerek
A BELVÍZELVEZETŐ HÁLÓZAT HIDROLÓGIAI MÉRETEZÉSE
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
A Föld pályája a Nap körül
Becsléselméleti ismétlés
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Leíró éghajlattan.
Magyarország éghajlata
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
III. előadás.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Csapadék területi átlagának meghatározása
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Levegő szerepe és működése
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
IV. Terjeszkedés 2..
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Forever Living Products illetve Vision International People Group MLM vállalatok jogdíjas jutalékainak összehasonlítása.
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
I. előadás.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
Talajaszály előrejelzésének lehetőségei különböző talajtípusokon Barta Károly wahastrat.vizugy.hu.
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Mikroökonómia gyakorlat
Egyenes vonalú mozgások
Valószínűségszámítás II.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Becsléselmélet - Konzultáció
I. Előadás bgk. uni-obuda
EGYENES ARÁNYOSSÁGGAL
a vízgyűjtő hidrológiai helyzete
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

Karsztos vízkészleteink Beszivárgás becslése karsztvidéken Kitermelhető vízkészlet előrejelzése A Dunántúli-khg. és a bányászati karsztvízkiemelés

Kessler H., 1954: „a tartós víztermelés szempontjából csak az utánpótlódó, tehát csapadékeredetű beszivárgott vízmennyiséggel számolhatunk és a mélykarsztban tárolt vízmennyiséget csakis a változó csapadékviszonyok okozta utánpótlási különbségek kiegyenlítésére használhatjuk fel”

Mennyi a tartósan/átlagosan pótlódó mennyiség? a vízgyűjtő nagyságából és a beszivárgásból számolható (forrás(ok)hoz rendeljük) lefolyási tényező helyett karsztokon „beszivárgási százalékkal” dolgozhatunk korábban ezt fix értéknek gondolták (20-50 %) Kessler (1954) számításai szerint ez ugyanazon forrásnál különböző években akár 7 és 70 % között változhat világviszonylatban első modelljét a Tettye-forrás vízhozamadataira alapozta (1892-től vízmű)

Kessler-féle beszivárgás-számítási módszer alapfelismerés: a forrás éves vízhozama, azaz a vízgyűjtőre jellemző beszivárgási százalék és az éves csapadék köszönőviszonyban sincsenek egymással pl.: 1947-ben 524 mm mellett 1,772 millió m3 (67%), 1949-ben 534 mm mellett 175.000 m3 (7%) a Tettye-forrás vízhozama (vízgyűjtő kb. 5 km2) különbség a két évben: 1947-ben 269 mm (52%), 1949-ben 64 mm (11,5%) csapadék esett az első négy hónapban Mértékadó csapadékszázalék (μ): az adott évben az első négy hónap csapadékának százalékos aránya az éves csapadékhoz képest

az 1934-53. évek adataiból ábrázolható a mértékadó csapadékszázalék függvényében a beszivárgási százalék, erre görbe illeszthető – vajon mennyire jó közelítés? még mindig 8,5 % az átlagos eltérés a tényleges és számított beszivárgási százalék között, de akár 21 % is lehet szélsőséges eltérésű években az előző év utolsó négyhavi csapadéka (szept-dec.) lényegesen eltér a szokásos átlagtól  azt is figyelembe kell venni! ha azonos súllyal vesszük figyelembe, nincs javulás vezessük be a korrekciós csapadékszázalékot: előző évi utolsó négy hónap csapadékának ugyanezen négy hónap sokévi átlagától való eltérése %-ban kifejezve

empirikus úton ehhez Kessler egy korrekciós állandót (k) rendelt, melyet hozzá kell adni/le kell vonni a mértékadó csapadékszázalékhoz:

Tehát a μ’-vel jelölt javított mértékadó csapadékszázalék: μ’=μ+k (ezzel a görbe alapján számolt és a valós beszivárgási százalékok átlagos eltérése 4,5 %-ra csökkent, szélső értékben 11,5 %) A karsztforrás vízhozama (Q, m3/év) pedig a következőképpen számolható: Q = β*c*A, ahol A a vízgyűjtő területe m2-ben c az éves csapadékmennyiség m-ben β = f(μ’) beszivárgási százalék (0-1 között), mely a javított mértékadó csapadékszázalék függvényében empirikus úton van megadva (ld. köv. dia)

Más karsztterületeken való alkalmazhatóság tesztelése ismert forrásvízhozamok, csapadékadatok és vízgyűjtők esetén Kessler ezen módszerrel meghatározott β értékekkel számolta vissza a vízgyűjtők területét (1952-53-as adatokkal): Terület, illetve forrás(ok) Ismert vízgyűjtő Számolt vízgyűjtő Eltérés Bükk-fennsík 55,8 km2 51,3 km2 -8,1% Miskolctapolca 82,9 km2 74,7 km2 -10% Eger-Kács 52,1 km2 49,1 km2 -5,7% Keszthelyi-hg.* 67,8 km2 68,8 km2 +1,6%* * kétéves átlagokból számítva (dolomittérszín)

Böcker-féle beszivárgás-becslés (1976) barlangi csepegővizek hozama alapján dolgozta ki az elpárolgó csapadékmennyiségen túli többletet tekintette beszivárgónak, évszakosan differenciált bevezette a határcsapadék fogalmát, mely: decembertől márciusig 60 mm, áprilistól júniusig 180 mm, júliustól szeptemberig 225 mm, október, november folyamán 120 mm

A négy időszak mindegyikére a beszivárgó vízmennyiséget az adott időszak csapadékösszegének és határcsapadékának a különbsége adja, ha ez negatív, akkor a beszivárgást 0-nak kell tekinteni. Az évi beszivárgó vízmennyiség a négy időszakban adódó (pozitív) különbségek összege

Maucha L. módszere a karsztos beszivárgás számítására (1990) célja a forráshozamok mérése nélkül következtetni a beszivárgási százalékra, azaz csupán éghajlati adatok felhasználásával a dinamikus mészkőtárolók évente 90-95 %-ban leürülnek, ezért az éves beszivárgott vízmennyiséget a távozó források összhozamával azonosíthatjuk dolomittérszíneken a szűkebb repedésrendszereknek köszönhetően adott év csapadékához kétéves kiürülési időt rendelhetünk

szélsőséges évekre is tud becsülni (ez igazából az újdonság!) módszere a Nagy-Tohonya-forrás (Jósvafő) 20 éves adatsorára alapszik, de helyenként a Tettye adatbázisát is felhasználja szélsőséges évekre is tud becsülni (ez igazából az újdonság!) két eljárást dolgozott ki: éghajlati összegző módszer – havi adatokkal dolgozik, abból összegez éghajlat kapcsolati módszer – a teljes év jellegére épít

Összegző módszer (Maucha, 1990) Alapképlet:

Bny az adott évre jellemző, az aktuális 12 havi csapadékadatok és a sokévi havi átlagos beszivárgási tényezők szorzatának az összege:

Kc csapadék-korrekció (0, ha a tárgyévi csapadék átlagos) : sokévi átlagtól való csapadékeltérésen (δc) alapul: ebből a mérési adatok és elméleti megfontolások után: Kc = (0,6* δc2+180*δc)/C (parabolaegyenlet)

KT tározási-korrekció (0, ha a megelőző két év csapadéka átlagos): megelőző két év csapadékátlagának átlagtól való eltérésén (δT) alapul: előzőhöz hasonlóan „normális” években: KT’ = 2*(0,6* δT2+180*δT)/(C-2+C-1) szélsőséges években: KT’’ = δT Mi számít normálisnak, illetve szélsőségesnek?

(azaz igen csapadékos és igen száraz évek váltják egymást) a szélsőséges évre vonatkozó második képletet akkor használjuk, ha a tárgyév és a megelőző év csapadékösszegeinek különbsége (ΔC) egy adott küszöbértéknél (lim ΔC) nagyobb (azaz igen csapadékos és igen száraz évek váltják egymást) elméleti háttere a karsztok „kettős porozitásában” rejlik, ilyen években óriási telítettség, vagy éppen telítési hiány jelentkezhet lim ΔC-re kizárólag a Tettye és a Nagy-Tohonya-forrás esetében tudunk megbízható tapasztalati értéket mondani (221 mm, ill. 414 mm), bár Maucha tett kísérletet e két pontra hiperbolát illeszteni (lim ΔC-t a sokévi átlagcsapadéktól tette függővé)

a sokévi átlagos csapadék a Tettyénél 717 mm, Jósvafőn 650 mm

KP párolgási-korrekció (0, ha a nyári átlaghőmérséklet megegyezik a sokévi átlaggal): g hogyan értelmezhető?

g megadja, hogy 1 0C átlagos nyári hőmérséklet-növekedés esetén évente hány mm-rel csökken a beszivárgás a KP nélkül a Tettyére kiszámított sokéves beszivárgási értékek 16 mm/évvel nagyobbnak adódtak a valósnál (forráshozamból számoltnál), és a jósvafői és pécsi nyári átlaghőmérséklet-különbségekkel korrigálva ez éppen 18 mm/év/0C-nak felel meg (más források is hasonló értékeket adnak meg)

KL lefolyási-korrekció (szinte mindig 0, csak nagyon csapadékos évben nem): szupercsapadékos hónap: az adott hónap csapadéka nagyobb, mint ugyanezen hónap sokévi átlagcsapadékának kétszerese extracsapadékos hónap: az adott hónap csapadéka nagyobb, mint ugyanezen hónap sokévi átlagcsapadékának háromszorosa szupercsapadékos év: C > 975 mm/év

egyébként KL’-t 0-nak tekintjük a szupercsapadékos hónap lefolyási részkorrekcióját csak akkor alkalmazzuk, ha: pozitív értéket ad szupercsapadékosat megelőző hónap csapadékösszege is legalább kétszer akkora, mint a tárgyhó sokévi átlagcsapadéka szupercsapadékos hónap hőmérséklete nagyobb 3 0C-nál egyébként KL’-t 0-nak tekintjük

extracsapadékos hónap lefolyási részkorrekcióját csak akkor vesszük figyelembe, ha e felírt összeg pozitív számot ad a szupercsapadékos év lefolyási részkorrekciója 975 mm éves csapadék felett pozitív értéket ad

Éghajlat kapcsolati módszer (Maucha, 1990) Az eltérés lényege az összegző módszerhez képest, hogy ott a csapadék eloszlásán volt a hangsúly, az éves összcsapadékot nem is vette figyelembe a módszer, itt pedig az évi csapadékösszegből indulunk ki. Ezért az alapképletben a KC csapadékkorrekció helyett egy KCE-vel jelölt csapadékeloszlási-korrekció lesz. A tározási és a párolgási korrekciót ugyanúgy számoljuk, mint az összegző módszerben

A Tettye-forrás éves kitermelhető vízkészletének előrejelzése (Vass B A Tettye-forrásról: Mecsek 2. legnagyobb karsztforrása csak karsztos vízgyűjtővel rendelkezik (9,442 km2) vízzáró fekü miatt több tízezer éve (?) állandó forrásszáj – tipikus magaskarszt 1892 óta vízműként üzemel forrásküszöb feletti visszaduzzasztás szép példája a vízhozam 93 %-a hasznosul (korábban 40-50 %) Duna-víznél lényegesen olcsóbb ivóvizet biztosít

A vízkészlet-becslés lépései hézagtérfogat meghatározása a vízgyűjtőre leürülés jellemző karsztvízszintjeinek meghatározása éves kitermelhető vízkészlet előrejelzése az első negyedévvégi karsztvízszintek alapján jelen esettanulmány a Tettyére alkalmazza a módszert, de gyakorlatilag számos más ivóvízbázisként felmerülő karsztforrásnál alkalmazható

Hézagtérfogat meghatározása adott 6 db karsztvízfigyelő kút, melyeken át húzott egyenesekkel (némi korrekcióval) 8 részre osztjuk a vízgyűjtőt viszonylag magas karsztvíznél kiválasztunk egy előreláthatóan beszivárgásmentes időszakot (vegetációs időszakon kívül csapadékmentes, vagy vegetációs időszakban 30 mm/nap alatti csapadékkal rendelkező intervallum – a természet beleszólhat!) T27 T11 T12 T13 4742B T15 forrás

A Tettyénél a mérés a 2003-as, rendkívül száraz évben történt: a vizsgálati időszak elején és végén is mérjük a kutakban a vízszinteket + folyamatosan a forrás vízhozamát a vízszintek változásából a következő dián látható módon kiszámoljuk a karsztvízszint-süllyedés által érintett teljes kőzettérfogatot (Σ V1-V8) a kifolyt összes vízmennyiséget ezzel elosztva megkapjuk a hézagtérfogatot A Tettyénél a mérés a 2003-as, rendkívül száraz évben történt: A mért A valaha mért A kút jele legmagasabb legalacsonyabb Ingadozás m vízszint m A. f. T11 242,5 239,8 2,7 T12 306,6 295,2 11,4 T13 262,5 258,7 3,8 T15 320,4 318,2 2,2 T27 249,8 246,3 3,5 4742 B 301,9 297,3 4,6

Kifolyt vízmennyiség: 694.374 m3 V1 = ((30*+3,5)/2)*779.000 m3 V2 = ((3,5+2,7)/2)*313.000 m3 V3 = ((2,7+11,4)/2)*757.000 m3 V4 = ((11,4+3,8)/2)*1.683.000 m3 V5 = ((3,8+4,6)/2)*1.216.000 m3 V6 = ((4,6+2,2)/2)*3.196.000 m3 V7 = 2,2*977.000 m3 V8 = 3,8*501.000 m3 Összesen: 52.173.000 tömör m3 Kifolyt vízmennyiség: 694.374 m3 n = 694.374/52.173.000 = 0,01331, azaz a hézagtérfogat 1,331 % * forrásduzzasztási magasság T27 T11 T12 T13 4742B T15 Vízgyűjtők mérete: A1 = 77,9 ha A2 = 31,3 ha A3 = 75,7 ha A4 = 168,3 ha A5 = 121,6 ha A6 = 319,6 ha A7 = 97,7 ha A8 = 50,1 ha Σ 942,2 ha

A leürüléshez tartozó, a téli hidrológiai félév kezdetét jelző minimális vízszintek évente változnak, de átlagos értékük számolható, ezzel lehet kalkulálni, mint évvégi állapot Az első negyedév végén mért, közel maximális vízszintek és a várható leürülési szintek különbségeit – az előbb látott módon – az adott kutat tartalmazó egy vagy két területrészhez rendeljük, és kiszámoljuk – mostmár az ismert hézagtérfogat, mint szorzótényező használatával – a becsült, év végéig rendelkezésünkre álló vízmennyiséget: Qbecsült leürülő készlet = 0,01331*Σ Vi (i=1, 2,…8)

A módszer hibái A kapott eltérések minimálisak!!! Előre Mért Eltérés a mért és számított forráshozam számított hozam Év (m3) közt, a mérthez Eltérés % -ban viszonyítva (m3) 2004 1 932 615 1 702 895 + 229 720 + 13,5% 2005 2112514 2057196 + 55 318 + 2,7% 2008 1068060 1051264 +16796 +1,6% A kapott eltérések minimálisak!!! További pontosítás a sűrűbb karsztvízszintészlelő-hálózattal lenne megoldható

Felhasznált irodalom, ábrák jegyzéke Kessler Hubert: A karsztból tartósan kitermelhető vízmennyiség és a beszivárgási százalék megállapítása. Hidrológiai Közlöny, 1954/5-6. 213-222. old. Böcker Tivadar: A barlangi csepegés és a beszivárgás kapcsolata a Bükk-hegység keleti részén. Magyar Karszt és Barlang, 1975. Csepregi András: A karsztos beszivárgás számítási módszereinek összehasonlítása a vízszintváltozások elemzése alapján. Hidrológiai Közlöny, 1985/3. 130-133. old. Maucha László: A karsztos beszivárgás számítása. Hidrológiai Közlöny, 1990/3. 153-161. old. Vass Béla: Vízhozam és hézagtérfogat számítás magaskarszt forrásoknál. Vízmű Tükör, 2009 Felszín alatti vizeink kutatása, feltárása, hasznosítása és védelme. Szemelvények a kutatás és oktatás intézményeinek munkáiból. 1.a kötet: Karsztvízkutatás Magyarországon (szerk: Liebe Pál). Balatonfüred, 2003. Bányászati karsztvízszint-süllyesztés a Dunántúli-középhegységben (szerk: Alföldi László, Kapolyi László). MTA FKI Budapest, 2007.