Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, 2006. november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hírközlés – Hatóság Szabó Tibor Kompetenciaközpont vezető
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
Egynyelvűség, többnyelvűség, szótárak, fordítás Prószéky Gábor MorphoLogic Nyelvi áttörés.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
ADNS Attestation DataNet Service
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Üzleti információforrások Céginformáció 2. rész Készítette: Cselleng Dávid.
Új funkciók az EBSCOhost-ban november 21. Egyetemi Könyvtár Szeged.
A cég 2007 óta működik Világszerte, óriási sikerrel Termékei: Letölthető szoftverek Elektronikus könyvek CD-k Már 6 nyelven elérhető …hamarosan magyarul.
MS IT Akadémia Sisák Zoltán kuratóriumi elnök HTTP Alapítvány.
KÖSZÖNTÜNK TÁJÉKOZTATÓNKON ! Supreme2x2.
Szótárak: fajták és tipologizálás
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Megoldottuk a számítógép nyelvét... Prószéky Gábor MTA, november 4. MTA, november 4.
Digitális tartalom előállítási képzés, alternatív foglalkoztatással mozgássérültek és megváltozott munkaképességűek számára HEFOP DAT Konferencia.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Miért nem működik még az okostévé modell?
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
2009. szeptember 7. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
1 LGN Travel Card vwww.lgn-travel-card.com. 2 A cég alapítója és tulajdonosa James Ward.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Alkalmazott nyelvészet I.
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Rátai Balázs Szellemi közjavak – intellectual public goods („nyílt forrás”- „open source”) SZSZK, Szeged, október 2.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia 2015.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia, PhD 2016.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
Prószéky Gábor MANYE MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság
Vasas Lívia, PhD 2017 Folyóiratok, kiadói honlapok Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia, PhD
Elektronikus szótárhasználat
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
A MorphoLogic gépi fordítórendszere
A MORPHOLOGIC - BME EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
A SzTAKI-tól A MorphoLogicig Naszódi Mátyás
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
Előadás másolata:

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Nyelvtechnológia és a szerzői jogi iparágak

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvi tartalomipar  Definíció: a nyelvi tartalomra épülő termékekkel (információs alakzatokkal) és szolgáltatásokkal összefüggő alkotás, fejlesztés, valamint ezek disztribúciója  Típusai: a nyomtatott kiadványok (pl. szótár, nyelvkönyv) az audiovizuális ipar (pl. nyelvtanító TV- vagy rádióadás, film) az elektronikus publikációk (pl. online vagy offline nyelvi adatbázisok/szótárak, CD- vagy internet-alapú szolgáltatások)

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvtechnológiai tartalom  Nyelvtechnológiai tartalom = az elektronikus világban megjelenített nyelvi tartalom  Előállítása: alapértelmezésben nem a nyelvtechnológia keretében jön létre, hanem „már létezik”  Feldolgozása: hozzáadott értékkel vagy anélkül (v.ö. az első autó)  Közlése: közvetett tartalommal: a szoftvereszközökbe beépül közvetlen tartalommal: a felhasználóhoz az eredeti nyelvi tartalom jut el (új formában)

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A MorphoLogic „nyelvtechnológia-ipari” eredményei  Fogalmazástámogatás (Helyesek): szóellenőrzők (Helyes-e?), mondatellenőrzők (Helyesebb), toldalékoló szinonimaszótárak (Helyette), elválasztóprogramok (Helyesel)  Kereséstámogatás (HelyesLem, MorphoStem)  Gépi fordítás (MetaMorpho, MoBiCAT, MorphoWord,  Szótárak és megértéstámogatás (MoBiDic, MoBiWeb, MoBiMouse,  … és ez utóbbi a „jogilag kritikus” terület!

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A nyelvi/szótári tartalomszolgáltatás és a szerzői jog Az „offline világban” kialakult szerzői jog egyszerű alkalmazása nem igazán működik, de van itt még más is… A fő nyelvi/szótári tartalomkategóriák:  szabadon hozzáférhető, letölthető, használható nyelvi/szótári tartalom (free HLT content)  kötelezően hivatkozandó, szabad terjesztésű és felhasználású nyelvi/szótári tartalom (free content with exact reference to the HLT source)  jogosultság alapján elsajátítható nyelvi/szótári tartalom (titled HLT content).  klasszikus szerzői joggal védett nyelvi/szótári tartalom (copyrighted HLT content)

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Egy példa…  X szótári termékből:  Az „eredeti” (=bizonyíték 1 ):

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. „Most már van egy újabb szótári tartalom is az elektronikus piacon” Csak:  az egyik létrehozta, a másik meg nem  az egyik lektoráltatta, a másik meg nem  az egyik fizet utána jogdíjat, a másik meg nem  az egyiknek talán marad valamije a marketingre, a másiknak meg a marketing az egyetlen költsége  … és a marketinget olyan tényekre építi, amik jól hangzanak, és némiképp eltakarják az igazi forrást (pl. egyedileg értelmezett „számokat” használ)

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A „szó-szaporításról”  X szótár azt állítja magáról, azért a legnagyobb, mert szópár kifejezéspár = „pár” van benne  … és az „eredeti forrás” tényleg kisebb? Angol−magyar Akadémiai Nagyszótár: jelentéspár Magyar−angol Akadémiai Nagyszótár: jelentéspár összesen jelentéspár A két szótárban szereplő zárójelpár és a törtvonal feloldásával az Akadémiai Nagyszótárban jelentéspár van  Az eredeti egy szócikke: … és a „csodálatos szó-szaporítás” ezzel „ekvivalens” 5 szócikke:

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. A sajtó felelőssége  Egyre többször megjelenik az „ál-objektivitás”  „Nem akarunk állást foglalni két szótárkiadó vitájában”  Analógia: „nem akarunk állást foglalni két magánember, a betörő és a lakástulajdonos vitájában”

Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Köszönöm a figyelmet!