“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
TÁMOP /A
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Büntetés-végrehajtási
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
A projekttervezés első lépései
Konstruktív konfliktuskezelés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A regionális központok mentorképzési programjának bemutatása
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
A szakképzés jövője - a jövő szakképzése
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Szervezetfejlesztési Program
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
MENTORÁLÁS MENTORSÁG munkacsoport Braun József.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Mentorképzés egy lehetséges „háttere”: FÜPI minőségmodell Mentorképzés helyzete és jövője Magyarországon Mentorképzés gyakorlata április 23.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Szervezeti viselkedés Bevezetés
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP A-11/2. A pályázati célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében, oktatásában részt vevő intézmények (speciális és többségi)
KKV Klinika – Az Első- Segély vállalkozásának Széchenyi István Egyetem Előadó: Prof. Dr. Józsa László.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Az üzletek operatív működtetése
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Tervezési folyamat.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Az SZMBK Intézményi Modell
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum Alapítvány Akkreditáló intézmény: Független Pedagógiai Intézet

Kiindulási helyzet Sokféle, egymással rivalizáló mentorfogalom Általánosító, nem a helyzetre szabott képzések A szervezeti környezet kevés figyelmet kap Nincs áttekinthető folyamat: mi a cél, és honnan akarunk eljutni oda? Nincs továbbfejlődési kimenet, csak kész programok

Mi lehet a megoldás? Egységes, de rugalmas értelmezési keret biztosítása A helyzethez szabható, választható modulokból álló program A szervezet egészének bevonása és megjelenítése a képzés során A cél-állapot meghatározása, és ehhez képest a “hol tartunk” felmérése A tanulási helyzetek felismerése és kiaknázása, a szervezeten belüli kapcsolatrendszer tudatosítása Értelmezési keret: A mentorálás spektrumfogalma

A spektrumfogalom dimenziói A probléma jellege Kinek fontos? A segítő kapcsolat alapját nyújtó értékrend A segítségnyújtás jellege Szervezeti környezet Formalizáltság Professzionalizáltság

A sikeres képzés alapfeltételei Intézményre/helyzetre szabott A szervezet egészének bevonása Visszacsatolási pontok Gyakorlatorientáltság Képzett tréner Értékalapú megközelítés Nem egy alkalomra szól! Folyamatos szakmai támogatás

A képzés felépítése Előkészítés: egyeztetés a fogadó szervezet képviselőjével: mintázat felvétele, a program összeállítása, jóváhagyatása Elméleti képzés (16-18 óra)‏ Gyakorlati terepmunka folyamatos konzultáció mellett (10 óra)‏ Zárótanulmány elkészítése Zárókör: a tanulmányok kiértékelése, tréneri visszajelzések (2-4 óra), tanúsítás

A tréner feladata - Interjú a megrendelővel, mintázat felvétele - A célállapot és a kiindulási állapot meghatározása - A képzési anyag összeállítása a mintázat alapján - A kész anyag jóváhagyatása a megrendelővel - A képzés megtartása - visszajelzés, tükrözés

Elméleti képzés A spektrumfogalom dimenzióin alapul rendszerszemléletű gondolkodást igényel A résztvevők saját eseteit dolgozza fel és értelmezi Eszköztárat kínál (pl: konfliktuskezelésre, fejlesztési terv kidolgozására, kapcsolatépítésre)‏ Erőforrások, saját határok tudatosítása Cél-állapot meghatározása, a kiindulási helyzet reális értékelése

Gyakorlati terepmunka Saját terepen Esetfeldolgozás más szemmel Célok meghatározása Munkafolyamat tudatos végigkövetése Munkanapló + zárótanulmány (2-3 oldal)‏

Zárókör A dolgozatok nyilvános bemutatása Minden dolgozatot 2 opponens értékel Kérdések A tréner visszajelez: hol tart most a csapat, mi lehet a következő lépés? Kompetencia-alapú tanúsítványok átadása Utánkövetés: a történtek közös kiértékelése az intézményvezetőjével, további folyamatos konzultációs lehetőségek

Tapasztalatok A rendszerszemléletű megközelítés könnyen adaptálható, egységes fogalmi kereteket ad Mindenki személyesen érintetté válik A cél, az alaphelyzet és a fejlesztési terv meghatározása tiszta helyzetet teremt tudatosabb működés Kapcsolatépítési lehetőségek Fontos a továbbiakban: trénerképzés, szakmai irányítás Minőségbiztosítás: új, értékalapú megközelítés szükséges