2. Argumentációs szabályok (É 50−55). 2. 1. argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Érvek, érvelés.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
“13 tanács egy életre".
Neked adom az életem, a Tied Uram; Akarom azt, hogy meglássák; A Te erőd elég nekem, hogy az legyek, akinek engem elhívtál.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 5.
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Érvelési hibák.
A Venn-diagram használata
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Kutyákról és emberekről….
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
Az érvelés.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Fülemüle informatika verseny
Halmazelmélet és matematikai logika
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
Kutyákról és emberekről … Ha nincsenek kutyák a menyországban, akkor oda akarok menni, ahova ők is mentek. - Will Rogers.
Érvelés Technika Ziegler Zsolt
Érveléstechnika 2..
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 2.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 6.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 3.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 4.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
ETR generáció váltás Tanterv konverzió előkészítés Tanterv konverzió (ösvényesítés)
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
A szövegszerkesztés menete
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Hans Hahn: Logika,matematika,természetismeret Hans Hahn: Logik, Mathematik und Naturerkennen. Einheitswissenschaft, 2. füzet, Gerold und Co., Wien 1933.
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
A BOLDOGSÁG TITKA.
1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése.
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
1. FELKÉSZÜLÉS Ami elromolhat, el is romlik Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Gyakorló óra 5/12.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 6. óra.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Alapfogalmak az érveléstechnikában
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Nem formális logika.
Előadás másolata:

2. Argumentációs szabályok (É 50−55)

2. 1. argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk kell az álláspontjukat 2. a feleknek érveléssel alátámasztva kritizálniuk kell a másik érvelését 3. a felek csak annyit használhatnak fel az érvelésben, amennyit a másik elkötelezettségei megengednek 4. aki olyat állít, ami nincs benne a másik elkötelezettségeinek halmazában, annak indokolnia kell az állítását

2. 2. a bizonyítás kényszere az 1. és 2. szabály a bizonyítás kényszerét fogalmazza meg; szimmetrikus vita: két fél, egymásnak legalább részben ellentmondó álláspontok, a felek érvelnek a saját álláspont mellett, és bírálják a másik álláspontot;

2. 2. a bizonyítás kényszere/2 aszimmetrikus vita: az egyik fél (A) állít: p, a másik fél (B) nem képvisel önálló állítást, csak azt, hogy nem elegendőek, nem jók, nem meggyőzőek az A által p mellett felhozott érvek, A érvelése nem kielégítő (pl. kevés vagy irreleváns vagy hamis tényre alapoz, esetleg rosszul következtet)

2. 2. a bizonyítás kényszere/3 büntetőügyben az ügyész vádol, állít, azt állítja, hogy p (a vádlott bűnös), az ügyvéd pedig nem a vádlott ártatlanságát bizonyítja, csak az ügyész által előadottakat igyekszik cáfolni, megmutatni, hogy az ügyész érvelése nem támasztja alá kellően, minden kétséget kizáróan p-t;

2. 3. a 2. szabály a másik álláspontjának kritizálása: a másik érvelése hibás, logikailag inkonzisztens, nem megfelelőek az előadott érvek; az ilyen kritika ritkán lehetséges (csak banális logikai hiba esetén) ehelyett általában: nem elég erős az érvelés, nem támasztja alá az adott területen szokásos standardnak megfelelően az álláspontot,

2. 3. a 2. szabály/2 vagyis tartalmi és szerkezeti szempontból megfelelnek-e az adott területen szokásos (vagy elvárható) érvelések színvonalának, biztosítják-e az adott témában/területen elvárt bizonyosságot; 1. pl.: „A második futamban Villám-Ló fog győzni.” Thalész-tétel

2. 3. a 2. szabály/3 2. pl.: − Hidd már el, hogy tetszel neki! Feltűnően kedves veled és kitüntetően figyel rád. − Jó, jó, de ettől még nem biztos, hogy akar velem járni!

2. 3. a 2. szabály/3: az érvelések kritikája az első mondatban megfogalmazott indokolásnál többet nemigen tudhatunk az adott területen, egy kibontakozó kapcsolat elején indokolatlan többet várni Eljárás az érvek kritikájakor: 1. az érvelési hibák feltárása 2. a rivális álláspontok mellett előadott érvelések összehasonlítása 3. az érvelések kritikája a témában elvárt, szokásos standardok alapján

2. 4. a 3. szabály a felek csak olyan állításokat használhatnak fel az érveikben, amelyeket a másik elfogad; ez nem csak azokat az állításokat jelenti, amelyeket a másik kifejezetten előad, hanem azokat is, amelyeket „általában el szoktunk fogadni”, amelyek bevett, általánosan osztott igazságok;

2. 4. a 3. szabály/2 itt komoly csúsztatások lehetségesek: nemcsak azt tüntetjük fel ilyenként, ami valóban általánosan elfogadott állítás, hanem olyat is, ami valójában nem az; - Károly megbízhatatlan. Hiszen te is tudod, hogy szőke, és köztudomású, hogy a szőkék megbízhatatlanok. másik probléma ezzel: ha mindig csak az általánosan elfogadott igazságokat fogadjuk el, akkor soha nem keletkezik valami új;

2. 4. a 3. szabály/3 harmadik probléma ezzel: ha a vitapartnernek mindig el kell fogadnia a bevett igazságokat, akkor ezeket soha nem lehetne kritizálni, pedig nagyon sokszor éppen ezzel érhetünk el eredményt; -A: Mindenki tudja, hogy az értekezleteknek semmi értelme, csak a munkától veszik el az időt. -B: Ha nem beszélnénk, akkor nem tudnánk szervezni és összehangolni a munkánkat, és az a munka is értelmetlen lenne, amelyet az értekezlet helyett végeznél. -A: De mégsem kellene alacsonyabb szintre tartozó felesleges részletkérdésekkel ennyi időt elvesztegetni.

2. 5. a 4. szabály a másik által el nem fogadott állítást az érvelő vitába csak érveléssel történő indokolás után lehet bevonni

2. 6. internális és externális bizonyítás és kritika internális: ha a bizonyítás és /vagy kritika során csak olyan premisszákat (információkat, állításokat) használunk föl, amelyek explicit vagy implicit módon benne vannak a másik érvelésében (premisszáiban, állításaiban) externális: külső, a másik fél által még el nem fogadott információkat, állításokat, bizonyítékokat használunk; ilyen esetben a másik fél indokolást kérhet (lásd a 4. szabályt)

2. 6. internális és externális bizonyítás és kritika/2 ahhoz, hogy egyáltalán vita legyen, a feleknek sok mindent közösen el kell fogadniuk, sok mindenben egyet kell érteniük: ez a közös alap, amelyen racionális vita egyáltalán kibontakozhat (pl.: a vita tárgya, a vita szabályai, mikor tekintenek egy érvelést jónak, el kell fogadniuk egymás bizonyítékait)