Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FENNTARTHATÓ FÖLD és a felé tett lépések dr. Hetesi Zsolt
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Energia – történelem - társadalom
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Energia: krízis vagy hisztéria?. ÓE kollégium Bánki Donát Tagkollégium Szakmai-Tudományos Műhely november 30 Korondi Endre docens, RKK.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
A társadalmi változások elmélete
A víz globális környezeti problémái
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Megújuló energiaforrás
ENERGIA ÚTIKALAUZ … nemcsak stopposoknak dr. Hetesi Zsolt
Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, július.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Megújuló energiaforrás
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Energiaforrások.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Energetikai gazdaságtan
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
MELLÉBESZÉLÉS NÉLKÜL Hetesi Zsolt FFEK vezető kutató ELTE tud mts Források, behozatal, helyettesítés.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Globalizáció és környezeti problémák
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
Megújuló energia alkalmazása
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Aktív tanulók / passzív ház
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
Energetikai gazdaságtan
A geoszférák környezeti problémái
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés Lontay Zoltán elnök Magyar Energiahatékonysági Társaság

Fenntartható fejlődés „A dolgok mehetnek úgy tovább, ahogy eddig mentek.” Igaz-e ez az energetikára?

Energia-szervezetek prognózisai az energiaigények növekedésére vonatkozóan International Energy Agency World Energy Council

1,7 %/év növekedés, összesen 66% 30 év alatt az igények 90%-a fosszilis forrásokból 60% olajfelhasználás-növekedés a gázfelhasználás megduplázódik, a növekedés 60%-a erőművi célra szénfelhasználás-növekedés főleg Indiában és Kínában csökken az atom szerepe összes megújuló 5  7%

Az energiaipar jövőképei: a szép exponenciális világ

A fenntartható fejlődés elméletét kiváltó aggodalom Források Emissziók Emberi társadalom

Fő tézisek Az anyagi növekedésnek a Föld zárt rendszerében határai vannak. A határok átlépése összeomláshoz vezet. Tudatos stratégiával az összeomlás elkerülhető lenne, de az emberiség nem ezen az úton halad.

Legvalószínűbb korlátok az energetikában Forrás oldalon az olaj. Kibocsátás oldalon az éghajlatváltozás.

Az olaj az emberiség történelmében Forrás: www.lifeaftertheoilcrash.net

Dr. Marion King Hubbert elmélete A nyersanyag források hasznosítása haranggörbe szerint történik. A termelési csúcs elérésekor az erőforrás fele még rendelkezésre áll, de a kitermelés mértéke már csökken. 1956-ban megmondta, hogy az USA olajtermelése 1970-ben fog tetőzni. A világ olajtermelési csúcsát 1995-re tette.

Az olaj Hubbert görbéje

Másik forrás www.peakoil.net

Miért kellene hinni ezeknek a jelzéseknek? Független elemzők állítják Az adatközlők a túljelentésben érdekeltek nagy olajtársaságok OPEC Oroszország nem-OPEC olajtermelők Az USA viselkedése a terrorista államok véletlenül mind olajtermelők Az EU politikája Az olajárak emelkedő trendje

Következmények Az olajcsúcs elérésekor elszabadul az olaj ára – függetlenül attól, hogy még évtizedekig lesz olaj. Ez magával viszi a többi energia árát is, elsősorban a gázét. Az olaj mint (vegyi) nyersanyag is megdrágul.

A probléma kezelésének stratégiái A forráshiány kezelése: energiafogyasztás csökkentése (energiahatékonyság és igénycsökkentés) alternatív hagyományos energiaforrások (szén, atom, alternatív szénhidrogének) megújuló energiák. Egyes stratégiákat a CO2 kibocsátás okozta probléma kizárhat. Ha nem is a mai szinten, de elvileg ellátható az ember energiával.

Gondok a stratégiákkal Új rendszerre kell átállni, amihez idő (25-50 év) és sok olaj kell. Az alternatív energiáknak is van környezeti terhelése. Valószínűleg nincs elég időnk és olajunk az átálláshoz. A jelenlegi piaci mechanizmusok az átállást nem motiválják.

Magyarország Kis ország, mely nem rendelkezik a nagyhatalmak eszköztárával, ezért leginkább csak alkalmazkodni tud. Erősen importfüggő. Alkalmazkodási stratégiák: meggazdagodás, hogy legyen miből megvenni a drága energiát igénycsökkentés a gazdaság átstrukturálásával energiahatékonyság megújuló energiák Használat és technológia fejlesztés.