Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Normalizáció A normalizáció egy táblázatszétbontó eljárás, mely ebből adódóan a relációs adatmodell kialakításában van segítségünkre. Hogy miért van erre.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Relációs adatbázisok készítése
Függőségek, normálformák
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
SQL, Relációs adatmodell
Adatbáziskezelés alapjai
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Adatbázisrendszerek jövője
Mérnöki informatika I.év
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SQL nyelv részei DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  relációs séma séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbáziskezelés. Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.

Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer →adatbázis Kezelő programrendszer →adatbázis kezelő

Adatbáziskezelő rendszerek felépítése 3 fajta input:  Lekérdezések – az adatokra vonatkozó kérések  Módosítások – adatok módosítása  Sémamódosítások –az adatbázis szerkezetét lehet megváltoztatni Tárkezelő – a kért információ beolvasása a tárolóhelyről Lekérdezés-feldolgozó – a lekérdezéseket egyszerű utasítások sorozatává alakítja Tranzakciókezelő – a taranzakciók hibátlan futásának a biztosítása

Adatmodellek történeti áttekintése Hierarchikus adatbázis-kezelő rendszerek Hálós adatbázis-kezelő rendszerek Relációs adatbázis-kezelő rendszerek Lekérdezés: SQL (Structured Query Language) Pl. Oracle, Informix, DB2, Dbase, Access. )  Objektumrelációs adatbázis-kezelő rendszerek A relációs adatbázis-kezelő rendszerek kiegészítése OO elemekkel. PL. Oracle 8i, UniSQL, Persistence Objektumorientált adatbázis-kezelő rendszerek Pl. O2, ObjectStore, Ode, Orion Lekérdezés: OQL (Object Query Language)

Hierarchikus adatbázis-kezelő rendszerek Fa szerkezet, 60-as évek vége. Pl.

Hálós adatbázis-kezelő rendszerek 70-es évek. A hálós adatmodell szerkezetét gráffal adjuk meg, ebben a csomópontok az egyedek, az élek a kapcsolatok.

Relációs adatbáziskezelő rendszerek

Fogalmak A relációs adatbázis relációk összessége. Az egyes relációkat egyedi névvel látjuk el. A reláció egymáshoz hasonló egyedek bizonyos tulajdonságait leíró táblázat a táblázat soraiban tárolt adatokkal együtt. Sor: logikailag összetartozó adatok – rekord Oszlop: azonos típusú adatok – attribútum Mező: sor – oszlop metszete (atomi adatot v. null értéket tartalmazhat – a mező üres)

Az E/K adatmodell 1. Egyed Egyednek nevezünk minden olyan dolgot (objektumot), amely minden más egyedtől (objektumtól) jól megkülönböztethető, tulajdonságokkal leírható, és amiről adatokat tárolunk. (Ez a legkisebb egysége az adatbázisnak, amire hivatkozni lehet.) Egyes adatbázis-kezelő rendszerekben az egyedet REKORDnak nevezik. 2. Tulajdonság Az egyedeket tulajdonságokkal, attribútumokkal írjuk le. A tulajdonságok kétfélék: - leíró - kulcs 3. Kapcsolatnak nevezzük az egyedek közötti viszonyt. Kapcsolatok fajtái: 1:1 (egy – egy) 1:N (egy – sok ) N:M (sok – sok

Egyed / kapcsolat diagram - az adatmodellezés grafikus megközelítése

Egyed / kapcsolat diagram II.

Filmek - tábla CímÉvHosszSzalagfajta Meseautó percFekete-fehér Meseautó percSzínes Egri csillagok percSzínes

Egyed / kapcsolat diagram III.

Azonosítás - kulcsokkal Kulcs: egyértelműen azonosítja az egyedet az egyedhalmazon belül. Pl. Cím+Év a Film egyedhalmaznál Ha a kulcs egyetlen attribútumból áll, akkor egyszerű kulcs, egyébként összetett kulcs. Egy reláció esetén megadható több kulcs is, ezek közül azt, amire egy adatfeldolgozási feladat végrehajtásakor szükségünk van és felhasználjuk, elsődleges kulcsnak mondjuk. Az elsődleges kulcson kívül minden egyéb kulcsot másodlagos kulcsnak nevezünk Idegen kulcs: egy reláció attributuma(i), amely(ek) egy másik relációban elsődleges kulcs(ok).

Példa az oszlopok helytelen és helyes elnevezésére

A relációs modell saját adatbázis elmélete: Relációk normalizálása. Adatbázis ideális tulajdonságait ún. normálformákban rögzítjük. Az E/K modell relációkba való átírásakor ezek nem feltétlenül teljesülnek. Azt a folyamatot, amelynek során átalakítjuk az adatbázist a kívánt normálformára, normalizálásnak nevezzük. Normalizálás lényege: Az adatbázis optimalizáltsága, azaz a változtatási anomáliák (pl. redundanciák) megszüntetése az adatbázisban. (A logikai adatbázis tervezés egyik fő célja.) A normalizációnak több szintje, típusa létezik.

Rosszul tervezett relációk: Például nincs 1NF-ban a következő tábla, mert egy egyednek több telefonszáma lehet, sőt címe is:

Rosszul tervezett relációk: a k ö v e t k e z ő k : Nyíregyházi FőiskolaSóstói u. 31/b Nyíregyházi FőiskolaSóstói u. 31/b Nyíregyházi FőiskolaSóstói u. 31/b Nyíregyházi FőiskolaRákóczi u Nyíregyházi FőiskolaRákóczi u A táblázat redundáns, a tábla több sorában is meg kell ismételni a tulajdonságértékeket. A részleges függés miatti karbantartási anomáliák lépnek fel.

Példa a második normál forma feltételeit megsértő relációra:

Első normál formájú reláció és második normál alakú dekompozíciója: Redundanciát tartalmazó reláció:

Második normál formájú reláció és harmadik normál formájú dekompoziciója:

Kulcsok és indexelés Az indexeléssel meggyorsítjuk a táblákban a keresést és a rendezést, a lekérdezéseket és a csoportosításokat, a frissítés ugyanakkor az indexelés időigényével megnő. Az indexeléssel egy kiválasztott mező szerint logikailag rendezzük az adatbázist, de valójában minden rekord a helyén marad. A táblák elsődleges kulcsa automatikusan indexelt.

Az adatbázisrendszerek tervezési lépései