Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
VIRTUÁLIS TEREK online életpálya-menedzsment Dexter - MarkCon
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Képesítési Keretrendszerek Európában
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Rangsorok a médiában /A legjobb befektetés a tudás/ Budapest november 8. Szauer Péter.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Réka Apró Zoltán Baranyi Zsuzsaanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Controlling a gyakorlatban
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
Harmadik országbeli hallgatók beilleszkedésének elősegítése
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A HM TH együttműködő partnerei: hazai és nemzetközi tudományos élet HM Oktatási és Tudományos Tanács; MTA IX. Osztályának Hadtudományi Bizottsága; non-profit.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Mentorrendszer ELTE Mi a mentorrendszer?dv Egyetemünk külföldi hallgatóit segítő önkéntes magyar hallgatókból álló szervezet Students helping students.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
A magyarországi K+F politika
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Készítette: Farkasné Veres Edina
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
Előadás másolata:

Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely

European Education, vol. 40, no. 1, Spring 2008, pp. 51– Tartalma:  Európai oktatás átalakításának fontossága  Versenyképességi tényezők nemzetközi színtéren  Kkk  Llll  Debreceni Egyetem az Európai Unió oktatási rendszerében

Miért fontos az európai egyetemeknek, hogy megjelenjenek a nemzetközi színtéren? Bolognai folyamat célja: 1. Egységesítse az Európai Unióban a felsőoktatást 2. Versenyképesség váljon a nemzetközi hallgatói toborzásban Versenyezzenek a legjobb „agyakért” és nemzetközileg elismert egyetemi profil kialakítása Bevétel növelése, melyből az egyetem részlegeit és tagjait támogatják Kialakítsanak hosszú távú nemzetközi kapcsolatokat

Befolyásolható tényezőkNem befolyásolható tényezők  Elismertség munkáltatók és intézmények felől  Egyértelmű információk közvetítése a jövőbeli hallgatók felé  Hallgató barát szolgáltatások nyújtása  Európai tudás terjesztése, mint termék pl. könyvek, kutatások  Állami támogatások  Kétoldalú megállapodások külföldi partner intézményekkel  Piaci erők (pl. munkaerő kereslet)  Intézmény, mint szervezet szerepelése (nemzetközi szabványok ajánlások alkalmazása, szakmai csoport elkötelezettsége, egyetemi oktatás minősége)

 Egyre növekvő számú hallgató végez külföldön egyetemet  Fontos a külföldiekhez való viszony és velük szemben az elfogadás  Nem szabad, hogy nehézségekbe ütközzenek a külföldiek az ügyek intézése közben  Segítenie kell mindenkinek a beilleszkedést:  Döntéshozóknak  Tanároknak  Diákoknak  Ügyintézőknek

 4 stratégia lehetséges:  Folyamatosan támogatjuk a külföldieket  Előmozdítjuk az interakciót és a kapcsolatokat a helyi és a külföldi hallgatók között  Támogatjuk a kapcsolatot a helyi közösségek és a külföldi hallgatók között  Szervezett kereteket kell biztosítani, hogy a külföldiek „hallathassák a hangjukat”