Betűk rendezésétől egy valós számokat tartalmazó vektor rendezéséig Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Advertisements

A testek mozgása.
Adatelemzés számítógéppel
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 5.2/  Programozási tételek.
Programozási alapismeretek 6. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 6.2/  Rekordok/struktúrák.
Nyomtassa ki a mintatranszpa rens diáit, vagy írja be saját üzenetét. Kattintson a betűkre, és írja be saját szövegét. Diánként csak egy karaktert használjon.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Algoritmusok és adatszerkezetek 2 Újvári Zsuzsanna.
Gubicza József (GUJQAAI.ELTE)
Programozási alapismeretek 4. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 4.2/  A szöveg A szöveg.
Programozási alapismeretek 10. előadás
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE 2/  Programozási tételek – a lényeglényeg  Sorozatszámítás Sorozatszámítás.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Turbo Pascal Színek használata.
Intervallum.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Turbo pascal feladatok 2
Leszámoló rendezés Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán VATNABI.ELTE
A Fibonacci-féle sorozat
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VI..
Microsoft Excel Függvények II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Exponenciális egyenletek
Gráf szélességi bejárása
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Függvények.
A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
Karakterláncok Páll Éva Boglárka. Ismétlés Deklaráció var s:string; Length(karlánc) Concat(karlánc1,...,karláncn) Copy(miből,honnan,hányat) Delete(miből,honnan,hányat)
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Rendezések és szövegkezelő függvények
Operátorok Értékadások
Algoritmus gyakorlati feladatok
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
A Dijkstra algoritmus.
Autonóm jellegű robot rover fedélzeti rendszere Góczán Bence Dávid Konzulens: dr Kiss Bálint Eszközök : Simonyi Károly Szakkollégium - LEGO Kör.
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Microsoft Excel függvények
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
V 1.0 ÓE-NIK-AII, Programozás I. Karaktersorozatok Feladatok.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Bekezdések formázása 1..
Függvények.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Free pascal feladatok
Programozási alapismeretek 10. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.2/  Kiválogatás + összegzés.
Bernát Péter Minimumkiválasztásos rendezés.
Geometriai feladatok programozása Geometriai programozás Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék 2010.
Statisztikai és logikai függvények
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
KNUTH-MORRIS-PRATT ALGORITMUS (KMP) KÉSZÍTETTE: ZELNIK MÁRTON.
Quick-Search algoritmus. Bevezet ő Az eljárás működése során két esetet különböztetünk meg: A szöveg minta utáni első karaktere nem fordul elő a mintában.
INFOÉRA 2006 Nagypontosságú aritmetika III.
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
NJSzT Nemes Tihamér Országos Középiskolai Sámítástechnikai Tanulmányi Verseny.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
A Dijkstra algoritmus.
Cím elrendezés Alcím.
A Fibonacci-féle sorozat
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Cím Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
INFOÉRA 2006 Szövegfeldolgozás III.
Előadás másolata:

Betűk rendezésétől egy valós számokat tartalmazó vektor rendezéséig Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.

Mottó Minden mindennel összefügg, minden algoritmus, és minden függvény.

Ki hányadik is lett? Az amerikai és a szovjet autóversenyző résztvettek egy autóversenyen. Az amerikai és a szovjet autóversenyző résztvettek egy autóversenyen. A szovjet versenyző második lett, de az amerikai az utolsó előtti helyen végzett. A szovjet versenyző második lett, de az amerikai az utolsó előtti helyen végzett.

Logikai feladatok 1.Adott négyzetrács alakban 9 pont. Kössük össze őket 4 egyenes vonallal a ceruza felemelése nélkül. 2.Négy hajóról tudjuk, hogy egymástól egyenlő távolságra vannak. Az egyik vitorlás, a másik halászhajó, a harmadik utasszállító. Milyen a negyedik? 3.Egy nagy átmérőjű, egyenes, rövid csőbe, aminek mindkét vége nyitott, a két végén belenézett két macska, és nem látták egymást. Hogyan történhetett ez? 4.Egy cowboy Pénteken belovagolt a városba, hogy a marháit eladja. Még aznap sikeresen eladta mindet. Bement a kocsmába és két nap két éjjel ivott, majd azonnal hazatért. Mégis Pénteken ment haza. Hogyan volt ez lehetséges? 5.A sivatagban, déli 12 órakor egy légionáriust elkapnak a beduinok. Halállal kell lakolnia, ha egy sapkából a 10 fekete és 1 fehér kő közül csukott szemmel nem tudja kivenni a fehéret. Ő a feladatot mosolyogva oldja meg. Hogyan csinálta?

Betűrendezés (szöveg feldolgozás) A szöveg (S) hossza (Len (S)). Az I. karakter leszedése (C=Mid(S,I,1)). Az index meghatározása (K=Asc(C)-64). Az számlálóvektor K. elemének ( kezdetben 0) növelése (V(K)=V(K)+1).

Betűrendezés ( számláló vektor feldolgozás) Az számlálóvektor elemei száma: 26, indexe: K. A karakterek előállítása (C=CHR(K+64)). A karakterek összefűzése az előfordulásuk száma szerint (V(K), S=S+C).

Egész számok rendezése (számok feldolgozása) J az egész számok egyike, MIN a legkisebb, MAX a legnagyobb érték. Az index meghatározása (K=J-(MIN-1). Az számlálóvektor megfelelő elemének növelése (V(K)=V(K)+1).

Egész számok rendezése ( számláló vektor feldolgozás) A számlálóvektor elemei száma: MAX-(MIN-1), indexe: K. Egy szám előállítása (J=K+(MIN-1)). Kiírás az előfordulások száma szerint (V(K)).

Betűk és egész számok rendezése Ctrl + Shift+P Ctrl + Shift+P Ctrl + Shift+R Ctrl + Shift+R

Betűk és egész számok rendezése Mindkét módszer a leszámláló rendezés elvéből indul ki. A leszámláló rendezés alapötlete: Harold. H. Seward, 1954 (Knuth szerint)

Egyenletes eloszlású valós számok rendezése (alapötlet) X a valós számok egyike, MIN a legkisebb, MAX a legnagyobb érték. DX=(X-MIN)/(MAX-MIN), 0<=DX<=1. K=1+Int(DX*(M-1)), 1<=K<=M. A számokat M osztályba soroltuk. Az osztályok létszáma közel azonos.

Egyenletes eloszlású valós számok rendezése (létszám és kezdőcím) Az osztályok létszámának meghatározása. K=1+Int((X-MIN)/(MAX-MIN)*(M-1)) 1<=K<=M. Számlálás (V(K)=V(K)+1). Osztályok kezdőcímének (indexének) meghatározása. (KC(1)=1, KC(I)=KC(I-1)+V(I-1), 2<=I<=M).

Egyenletes eloszlású valós számok rendezése (áthelyezés és rendezés) A számokhoz az osztályindex újra előállítása. Az adott indexű osztály kezdőcíme alapján a számok új vektorba helyezése a kezdőcím vektor megfelelő elemének növelésével. Az osztályok rendezése.

Rendezések összehasonlítása egész számokon Ctrl + Shift+H Ctrl + Shift+H

Egyenletes eloszlású valós számok rendezése Ctrl + Shift+R Ctrl + Shift+R

Egyenletes eloszlású valós számok mediánja (osztály meghatározás) A medián, illetve páros elemszám esetén a szükséges két érték közül a nagyobbik rendezettségi sorszáma: L=1+Int(N/2). Az osztályok létszámának meghatározása. Osztályok kezdőcímének tárolás nélküli kiszámítása, és egyúttal az L. elem osztályának meghatározása.

Egyenletes eloszlású valós számok mediánja (osztályhatár elemek) Ha L egyenlő egy osztály kezdőcímével.  A keresett érték az osztály minimuma. Páros esetben a másik érték a megelőző osztály maximuma. Számok újrafeldolgozása, és a minimum, illetve – ha szükséges – a maximum és átlag meghatározása.

Egyenletes eloszlású valós számok mediánja (belső elemek) Ha L kisebb, mint egy osztály kezdőcíme.  A keresett érték, illetve páros esetben a kisebbik érték is a megelőző osztályban van. Számok újrafeldolgozása, az adott osztályba sorolt elemek új vektorban elhelyezése. Részben rendezés, és a medián meghatározása.

Egyenletes eloszlású valós számok mediánja Ctrl + Shift+M Ctrl + Shift+M

Köszönöm a figyelmet! Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.