EFTA-tagállamok csatlakozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A befektetési bank helye a bankrendszerben
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
Közös Monetáris Politika
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az Európai Unió.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE
Az Európai Unió története
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Földünk a második világháború után
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Összehasonlító gazdaságtan
EU Bővítése 6. előadás. Finnország csatlakozása -Vesztes a II. vh.-ban, de nem szállták meg -Különleges viszony a SZU-val: finnlandizáció -1952, 1975.
EU Bővítése 4. előadás A déli bővítés.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Az Európai Unió regionális politikája
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
Az Európai Unió monetáris integrációja Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Az európai integráció története 10. előadás. A nagykezdeményezések évtizede – a 80-as évek  Margaret Thatcher követelései  Európa új erőre kap – Jacques.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
EU ismeretek Monetáris Unió Taksás Balázs. Monetáris unió tartalma 1. Közös monetáris politika Célja: - A pénzkínálat és az infláció szabályozása Célja:
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Szabadkereskedelmi társulások
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Luca Kadar, European Commission Európai Bizottság Az euró bevezetésének lehetséges módozatai Budapest, 2006 május 23.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.

Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Az európai integráció elmélyítése: szerződések
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Előadás másolata:

EFTA-tagállamok csatlakozása EU Bővítése 5. előadás EFTA-tagállamok csatlakozása

Gazdasági reformok folytatása 1987-ben hatályba lép az EEO: egységes belső piac megvalósítása a cél-> jogharmonizációs menetrend a Fehér Könyv alapján, többségi szavazás, demokratikusabb söntéshozatal az EP együttműködési eljárása révén Nemzeti parlamentek szerepe felértékelődik az irányelvek átültetésében Delors-terv: - áruk és szolgáltatások áramlásával nő a verseny, hatékonyság, csökkennek az árak, bővül a választék - személyek szabad mozgása-> letelepedés, tanulás, munkavállalás, vállalkozás - tőke szabad áramlása (GMU feltétele), kedvez a vállalkozásoknak, befektetéseknek, magánszemélyeknek

Három akadály: Fizikai-> határ- és vámellenőrzések (Schengeni Egyezmény bontja le-> 1995-ben lépett hatályba, ASZ-szel az acquis része) Technikai- nem vámjellegű akadályok lebontása jogközelítési programokkal: kölcsönös elismerés, diplomák elismerése, korlátlan átutalások lehetősége Fiskális akadályok: eltérő adószabályok (a forgalmi adókat akarták közelíteni, de egységes kulcsokat sem sikerült elfogadni); adóharmonizációról még nem lehetett szó

1987: Delors beterjesztette „EEO: új határ Európa számára” csomagtervet a tagállamok elé- célja a költségvetéshez nagyobb hozzájárulás és nagyobb összegek regionális fejlesztésre Delors I. és II. csomagtervek a strukturális és regionális fejlesztésekre-> régiók bevonása(partnerség) a tervezésbe és társfinanszírozás 1989 Dolgozók Alapvető Szociális Jogainak Közösségi Chartája Megkezdődhettek a GMU előkészületei; terv: tőkemozgás mentes legyen a pénzpiaci zavaroktól, egységes monetáris politika kell, árfolyamok befagyasztása, közös valuta bevezetése

Az Európai Unió és a létrejötte 1989-90-es történelmi változások megváltoztatták az irányt, szembe kellett nézni: - német egység - keleti bővítés és EFTA-tagállamok érdeklődése - „politikai törpeség” Mélyítési reformokra volt szükség a gazdasági integráció mellett a politika területén is Intézményi reformokra is szükség volt Egyszerre indult meg a GMU és az EU létrehozása A mélyítés eltolta a bővítés időpontját

1990-ben megindult kormányközi konferencia az alapító szerződések módosításra 1991-ben elfogadták, 1992-ben Maastrichtban aláírták, 1993-ban lépett hatályba az Európai Unióról Szóló Szerződés (ez is alapító szerződés) Pillérrendszer létrehozása: I. pillér.: szupranacionális, gazdasági integráció területe, Európai Közösségek; EGK->EK II. pillér: CFSP-> jugoszláv válság indokolta III. pillér: bel-és igazságügyi együttműködés (határellenőrzés, vízumok, bűnügyi együttműködés, menekültügy stb.); utóbbi két pillér kormányközi

Európai polgárság létrehozása Kohéziós Alap létrehozása (infrastruktúra, környezetvédelem, közös pénz bevezetésére segítség Szubszidiaritás elve Régiók Bizottságának felállítása Új politikák: fogyasztóvédelem, oktatás- és kultúra, iparpolitika EP szerepe erősödik az együttdöntési eljárással

GMU létrehozása EMS ingadozási sávját nem tudják tartani, ezért felemelik a válság kezeléséig 1994-től a válság megoldása után Európai Monetáris Intézet felállítása Frankfurtban (Lámfalussy): tagállamok kp-i bankjai együttműködésének támogatása, nemzeti független monetáris politikák figyelemmel kisérése; jelentéseket és ajánlásokat készített 1998-tól átvette az Európai Központi Bank 1998, de. 31. befagyasztják a valutákat 2002. febr. 28-tól az euró a kizárólagos fizetőeszköz a tagállamokban (nem minden EU-s) Maastrichti konvergencia-kritériumok, Stabilitási és Növekedési Paktum

EFTA-tagállamok csatlakozása Bipoláris világrend vége miatt a korábban semleges EFTA-országoknál felértékelődött az EK-csatlakozás lehetősége Mélyítés volt még porondon, ezért velük előbb egy magas szintű gazdasági társulás- Európai Gazdasági térség (1992, 1994) Maastricht után megkezdődhettek a tárgyalások-> rekordsebességgel haladtak, mert az EGT kapcsán már a joganyag jelentős részét áttárgyalták néhány nehéz kérdés Norvégiában ismételten sikertelen népszavazás 1994-ben

Ausztria csatlakozása II. vh. Után megszállás 1955: osztrák államszerződés, az ország örök semlegességének deklarálása (1990-től „aktív semlegesség”); Bécs ENSZ-központ lesz 1960-ban az EFTA alapítója (a SZU szerint az EGK-hoz csatlakozás a semlegesség ellen lenne) 1962-től igény bejelentése, hogy hosszú távon csatlakozna 1989-ben SZU felbomlása után nyújtja be a kérelmet 1993-94: csatlakozási tárgyalások 1994: csatlakozási szerződés aláírása és ratifikációja 1995: belép

Finnország csatlakozása Vesztes a II. vh.-ban, de nem szállták meg Különleges viszony a SZU-val: finnlandizáció 1952, 1975 Skandináv államközösség, jóléti állam 1961-től az EFTA társul tagja, 1986-tól teljes jogú tagja 1992-ben nyújtja be a kérelmet 1993-94: tárgyalások, aláírás, ratifikáció 1995: belép

Svédország csatlakozása Semleges, de erős hadsereg, jóléti demokrácia EFTA alapítója Svéd modell Aktív tagja az ENSZ BF-nek Fejlődő országok segélyezése 1991-ben nyújtja be a kérelmet 1993-94: tárgyalások, aláírás, ratifikáció 1995: belép (1999-ben a GMU-ba nem)