Dr. Győri Zoltán, DSc. Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A november 18-i workshop napirendje
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Mosonmagyaróvár november 25.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszerbiztonsági nyomkövető rendszer 1 Az EGERFOOD élelmiszerbiztonsági tudásközpont projekt információs rendszerének kialakítása.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
„Egészséges étel az egészséges életért”
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Az élelmiszerek romlása
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
Az értékkategóriák.
Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Biotechnológia.
Előadás másolata:

Dr. Győri Zoltán, DSc. Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet  A Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet szerepe az élelmiszerbiztonsági kutatásokban Dr. Győri Zoltán, DSc. Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Alapítva: 1959

Társadalmi igények változása Évek 1945-1950 1960-1980 1990-2000 2000-től Fogyasztó Éhes vagyok Mit egyek? Választani akarok Mit jelent az élelmiszer-biztonság? Melyik a legjobb az egészség-re? Politikus Élelmiszer-ellátás biztonsága Túltermelés csökkentése Élelmiszer-biztonság (hivatal, közvélemény tájékoztatása) Sokféle fogyasztói réteg igénye Mennyiség – Minőség

Intenzifikáció és következményei Termésátlag növekedés (műtrágyák, növényvédőszerek, új fajták, gépek, szakértelem) Hozamnövekedés (keveréktakarmányok, új állatfajták, haltenyésztés) Termelés koncentrációja Feldolgozás koncentrációja Áruterítés koncentrációja Városiasodás fölgyorsulása (kamra nélküli házak) Következmények: v Környezetszennyezés fokozódása v Szalmonella, BSE, növekedési hormonok, dioxin v Nitrát – tartalom, nehézfémek, növényvédőszer maradékok, mikotoxinok v GMO

Új fogalmak megismerése Biotermékek Organikus termékek Környezetbarát termékek Nutrio-therapics, nutriaceuticals Egészséges élelmiszer Funkcionális élelmiszer Zsírsav-összetétel (Omega-3 zsírsav) Minőségbiztosítás – minőségirányítási rendszerek

Mikrokomponensek jelentőségének felértékelődése az élelmiszeriparban Vitaminok Ásványi anyagok Íz-, illat- és festékanyagok Természetes növényi antioxidánsok Antinutritív anyagok Mikotoxinok „Molecular nutrition”

Érintett területek Analitika Mikrobiológia Feldolgozás-technológia Társadalmi, gazdasági hatásvizsgálat Élelmiszerbiztonság

Értékmérő tulajdonságok A búzaminőség fontosabb mutatói I, MSZ MSZ 1.    Hektolitertömeg 2.    Ezerszemtömeg 3.    Szemkeménység 4.    Nedvességtartalom 5.    Nyersfehérje tartalom és aminosav-összetétel 6.    Nedves sikér tartalom és terülés 7.    Szedimentációs érték 8.    Sikérindex 9.    Fehérjék finomszerkezete (aminosav összetétel) 10.    Esésszám (α-amiláz aktivitás) 11.    Farinográfos érték, sütőipari értékszám 12.    Alveográfos értékek (P, L, P/L, G, W) 13. Extenzográfos mutatók 14.    Próbacipó sütés 15.    Hamutartalom, esszenciális és nem eszenciális elemtartalom, (toxikus elemek) 16.    Mikotoxinok 17.    Növényvédőszer-maradék (peszticid és inszekticid) 18. GMO 19.    Radioaktivitás Táplálkozási érték Technológiai tulajdonságok Élelmiszerbiztonság

KÉKI feladatai az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódóan Szermaradék vizsgálat élelmiszerben, analitikai módszerek fejlesztése Hagyományos- és öko-termékek tápértéke Hungarikumok A hagyományos és népi táplálkozás, kézműves élelmiszerek A lakosság nevelése: az egészséges táplálkozás és az alapvető főzési technikák oktatásában

A minőségvizsgálatokkal szemben támasztott elvárások Táplálkozásbiológiai és takarmányozási érték Az ipari feldolgozás szempontjai Átvételkori ár megállapításának elősegítése (gyors, megbízható mérés) A különböző minőségi elvárásokat figyelembe vevő vizsgálatok: Kis mennyiségben jelen levő komponensek jelentőségének felértékelődése (vitaminok, ásványi összetevők, íz- és aromaanyagok, antinutritív anyagok, mikotoxinok, antioxidánsok, allergének) A hagyományos összetevők jelentősége (fehérje, keményítő, rost, cukor, olaj) Genetikailag módosított alapanyagok A mikrobiológiai vizsgálatok iránti növekvő igény A minőségi elvárások változása (gyógyhatású, környezetorientált, nosztalgia, gyermek, turizmus, nemzeti és nemzetiségi, élelmiszerallergia) A minőség stabilitás jelentőségének felértékelődése

Új technológia törekvések és eredmények Funkcionális élelmiszerek Kalóriaszegény és gluténmentes termékek Másfajta olajkivonási technológia Szuperkritikus folyadék extrakció Előfőzött (Sous-vide) termékek Gyorsérlelés, villámpácok Nagynyomású kezelés Pulzáló elektromos kezelés Korábban helyi, tradicionális termékek globalizációja Esszenciális zsírsavak jelentősége az emberi táplálkozásban Üzemanyag – Bioenergia Egészségipart kiszolgáló agrárágazatok Kozmetika (Természetes antioxidánsok – tokoferolok) Wellness (fürdőolaj – olajtök)

Lezárt és még folyamatban lévő projektek Q-PorkChains (2007-2011): Kiváló minőségű, a fogyasztói igényeket kielégítő sertéshús termékek innovatív, integrált és fenntartható élelmiszer előállítási láncának fejlesztése FACET (2008-2012): Az aroma-, adalék- és az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokra vonatkozó kitettségi vizsgálat GMSAFOOD (2008-2011): Génmódosított szervezetek állati és emberi egészségre gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásának megfigyelése biomarkerek segítségével DREAM (2009-2013): Valósághű élelmiszermodellek tervezése és kifejlesztése jól karakterizált mikro- és makro-struktúrák és kompozíciók segítségével HighTechEurope (2009-2013): Európai Hálózat új élelmiszer-feldolgozási technológiák integrálására

Lezárt és még folyamatban lévő projektek NovelQ (2006-2011): Új előállítási módszerek a biztonságos és magas minőségű élelmiszerek előállítása és elterjesztése érdekében OTKA (2007-2010): Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére (burgonya) Nemzeti Technológiai Program (2009-2012): Burgonya termesztéstechnológiák és márkavédjegyek kifejlesztése NTP (2009-2011): Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében OTKA (2007-2011): Mal d allergének változása egyes hazai almafajták érése és tárolása során NTP (2009-2012): Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával NTP (2009-2011): Különböző típusú – olaj, fehérje és szénhidrát tartalmú – magvak csíráztatása és mikrohullámú kezelésének alkalmazása új, kiváló élelmezési tulajdonságokkal rendelkező élelmiszeripari alapanyagok előállítása

Előkészületben lévő hazai és nemzetközi pályázatok SPICED: Securing the production chain of condiments in Europe against deliberate and natural biological and chemical contamination Dió, mandula, mogyoró fajta-specifikus élelmiszer-feldolgozási technológiák és alkalmazásukkal gyártmányfejlesztés KKV vállalkozások részére METACLAIM: Metabolism and physiological effects of bioactive compounds from dietary sources on target biomarkers related to human diseases for substantiation of health claims. EFARAM: European Food Allergy Risk Assessment and Management A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés)

Hazai együttműködések Budapesti Corvinus Egyetem Szent István Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Debreceni Egyetem Országos Húsipari Kutatóintézet Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont Eszterházy Károly Főiskola Pannon Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Ipari partnerek

Magyar fűszerpaprika féltermékek OTA tartalma Magyarországon termesztett, feldolgozott és különböző körülmények között tárolt fűszerpaprikákban nem találtak olyan toxin-tartalmát, amely a legrosszabb esetben sem lépte túl az EU előírásokban fogalmazott szintet (10 mg/kg). Magyar fűszerpaprika féltermékek OTA tartalma

Az ábra külföldi piacokon talált fűszerpaprika minta színanyagainak HPLC profilját mutatja. A vizsgálat bizonyította, hogy a kapott minta jelentős Sudan-I és Sudan-IV mennyiséget tartalmaz, ezért élelmiszer-biztonsági szempontból sem emberi fogyasztásra, sem takarmányozásra nem használható. Sudannal szennyezett fűszerpaprika őrlemény Sudan I Sudan IV

Élelmiszer-mikrobiológiai kutatások Cél: a biztonságos élelmiszer az élelmiszer tartósítás tudományos megalapozása révén Növényi eredetű élelmiszerek mikrobiotája; mikrobák az élelmiszerláncban  Az új élelmiszer-technológiák vizsgálata élelmiszer-biztonsági szempontból, különös tekintettel az ún. kíméletes és kombinált módszerekre Egyes kórokozó és romlást okozó baktériumok szaporodása és túlélése különböző környezeti körülmények között (stressz hatás) A potenciálisan toxin-képző penészgombák szaporodása a környezeti tényezők függvényében A mikroba-szaporodás modellezése Gyors mikrobiológiai módszerek, molekuláris módszerek alkalmazása Bakteriális biofilm képződés felületeken Csomagolóanyagok biodegradációja

1. minta lemezöntés kiszórás Penicillium sp. 3. (8 telep) Penicillium sp. 1. (9 telep) 1. minta Penicillium sp. 4. (1 telep) Penicillium sp. 4. (5 telep) lemezöntés Penicillium sp. 1. (2 telep) Aspergillus sp. 2. (1 telep) Mucor sp. 1. (1 telep) Penicillium sp. 3. (5 telep) kiszórás Gabonaőrlemény penész-szennyezettségének vizsgálata

a kézmosás és fertőtlenítés hatása a kéz mikrobás szennyezettségére Személyi higiénia: a kézmosás és fertőtlenítés hatása a kéz mikrobás szennyezettségére Kézmosás előtt Vizes mosás Szappanos mosás Gyári fertőtlenítő kendő Alkoholos fertőtlenítő (jó) Alkoholos fertőtlenítő (lejárt)

Hazai termesztésű zab, árpa, pohánka és köles minták összfenol aktivitása és gyökfogó kapacitása Termékek Összfenol mg GsE/kg sz.a. Gyökfogó kapacitás mg TE/kg Zab 1200 11 Árpa 2500 572 Hántolt pohánka 3240 Köles 462-979 23-102 Hántolt köles 193-254 0-14

MANGFOOD A munka során a mangalica, mint őshonos „hungaricum” sertésfajta genomját kívánjuk komplex módon felmérni és egy validált DNS-alapú vizsgálati módszert kifejleszteni az állattenyésztéstől a fogyasztó asztaláig tartó nyomonkövethetőség és a helyes piaci magatartás betartatása érdekében. A kialakításra kerülő sertés DNS és szövet biobank hazai és EU szinten is újdonság értékű, mely megalapozza a hazai és külföldi együttműködések bővítését. A fajta jó tulajdonságainak (stressz rezisztencia, betegségekkel szembeni ellenállás, húsminőség) és hátrányainak (lassúbb növekedés, alacsonyabb színhús tartalom, kevesebb malacszám) genetikai háttere azonban nem teljes körűen ismert, ennek tisztázásához nagyszámú adat áll a projekt eredményeiből rendelkezésre. A konzorciumi munka során létrejött ismereteket, tudást szintetizálva az érintettek és döntéshozók számára egy ajánlásokat megfogalmazó tanulmányt kívánunk átadni, melyek segítik a mangalica termékek élelmiszerjogi meghatározását és magasabb szintű védelmét.

Hypoallergén minőségi száraztészták előállítása transzglutamináz enzim alkalmazásával: Egyre jobban nő a gliadin-mentes alapélelmiszerek jelentősége – Cöeliákiás betegek Munkánk során a transzglutamináz enzimmel kezelt búzaliszt/sárgaborsó alapú tészták vizsgálatával foglalkoztunk. A termék szerkezetének javulását és az allergén jellegének csökkenését tapasztaltuk. Míg a búza alapú termék cöliákiások számára nem fogyasztható, addig a sárgaborsó alapú termék kiváló diétás élelmiszernek felel meg a betegek számára.

Alma: Célkitűzésünk volt különböző almafajták legfőbb allergén fehérjéinek (Mal d 1 és Mal d 2) tisztítása, mennyiségi összehasonlító vizsgálata, valamint az érés, tárolás és termesztési körülmények hatásának jellemzése az alma allergének aktivitásának változására. Mal d 2 Mal d 1

Új kihívások Adalékanyagok helyettesítése az élelmiszeriparban Növényvédőszer analitika fejlesztése GMO-k hatásvizsgálata (környezet- és táplákozás-toxikológia) Élelmiszeripari szennyvíz- és hulladékkezelés Családi- és kisvállalkozások élelmiszer-feldolgozási technológiái, szaktanácsadás Az egészséges táplálkozás Az élelmiszer-feldolgozással, közétkeztetéssel, vendéglátással kapcsolatos új technológiák táplálkozás-biológiai hatásainak vizsgálata, elemzése; Magyar Élelmiszerkönyv előírásai kidolgozásához, módosításához szükséges háttér vizsgálatok, elemzések Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság, eltarthatóság Személyi és technikai megújulás Hazai és nemzetközi tekintély fenntartása Akkreditált laborok szervezése Hungarikumok, hagyományos és népi táplálkozás

Köszönöm a figyelmet!