Gyermekbántalmazás kitekintés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Családon belüli erőszak Gyermekbántalmazás
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Az iskolai szociálismunka
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Tanévkezdő értekezlet
A védőnők szerepe a gyermekbántalmazás megelőzésében
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
Peremen billegő fiatalok
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A kapcsolattartás útvesztőiben
A gyermekvédelmi jelzőrendszer
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Családi napközi.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Tarsoly Edéné SzocioNet DDRMHSZK Gyermekjóléti Csoport
A gyermekek egészségének társadalmi összefüggései.
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Gyermekjogokhoz kapcsolódó hasznos kiadványok bemutatása Országos Gyermekegészségügyi Intézet Dr. Scheiber Dóra.
Gyermekbántalmazás kitekintés, megelőzés
MAVE megyei napok szeptember 26. Baranya-P é cs okt ó ber 7.Veszpr é m-Veszpr é m okt ó ber 10.Somogy-Kaposv á r okt.
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Mi segít az erőszakkal szemben?
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Erőszak a családban.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Tájékoztatás a gyermekkori és fiatalkori bűnelkövetés megyei helyzetéről a jegyzők és a gyermekjóléti szolgálatok adatszolgáltatása tükrében. Vajdáné Kovács.
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Anyák Háza ORSZÁGOS PROGRAM
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A helyettes szülői ellátás működése
Gyermekvédelmi jelzőrendszer bemutatása
Gyermekbántalmazás kitekintés
Intézményi kötelezettségek a gyermek- és ifjúságvédelem területén
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekbántalmazás kitekintés Dr. Scheiber Dóra, Dr. Kovács Zsuzsa, Toma Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Dr. Kassai Tamás Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Budapest MAVE megyei napok 2011.

Veszélyeztetett kiskorúak 2006-2010 2006 209 895 2007 204 449 2008 197 450 2009 197 375 2010 191 185 Forrás: Gyermekjóléti Szolgálatok éves jelentés Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében!

Veszélyeztetett gyermekek 2010 191 185 Bántalmazott gyermekek: Fizikai: 1195 Érzelmi: 2011 Szexuális: 158 Elhanyagolt gyermekek: Fizikai: 4321 Érzelmi: 3975 Forrás: Gyermekvédelmi jelentés Látencia értékek Ny. Európában: 1:10 Magyarországon: 1:25 Forrás: Dr. Herczog Mária

Bántalmazás előfordulása életkor szerint 1-24 év között a halál leggyakoribb oka külső tényező (baleset, erőszakos cselekmény). Az emberölések 10-24%-ban az áldozat 14 éven aluli. Forrás: KSH 0- 3 éves: 12% 4- 6 éves: 20% 7-14 éves: 26% 1 éves kor alatt az összes halálok 7,6%-a Bántalmazás miatt jön létre az 1 éves kor alatti csonttörések 56 %-a, a 3 éves kor alatti csonttörések 30 %-a Forrás: OKRI Forrás: Dr. Kassai Tamás

? Bántalmazás – elhanyagolás piramisa Orvoshoz jutott bántalmazott: 1/25 Környezet számára FELISMERT, NEM JELZETT bántalmazás ? Környezet számára NEM FELISMERT bántalmazás Fizikai elhanyagolás Érzelmi elhanyagolás Minőségi oktatás / fejlesztés mellőzése Bántalmazás – elhanyagolás piramisa

Forrás: First Comparative Analysis of Child Maltreatment in Rich Nations 2003 Innocenti Research Center

A bántalmazás/elhanyagolás különböző fajtáinak előfordulási gyakorisága Forrás: Child Protective Service, USA, 1997 Forrás: Barkó É. 1995

80 %-át családon belül követik el. Forrás: UNICEF jelentés 2009 Ki az elkövető? Hazai adat A gyermekbántalmazás 80 %-át családon belül követik el. Forrás: UNICEF jelentés 2009 Forrás: WHO

Az áldozatok jövője? 53%-kal nagyobb eséllyel lesz fiatalkorú bűnelkövető 38%-kal nagyobb eséllyel lesz felnőtt korú bűnelkövető A szexuálisan bántalmazottak 28 % nagyobb eséllyel lesznek prostituáltak

A New York-i Child Abuse Prevention Service 1997-es adatai: - évente több mint 3, 1 millió a bántalmazott gyermekek száma - évente 90 ezer gyermeket ér szexuális bántalmazás - évente 2 ezer bántalmazott gyermek hal meg -18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális bántalmazás áldozatává - az elítélt gyilkosok 33%-a a bántalmazott gyermek volt - az összes elítélt 97%-ának előtörténetében szerepel a kegyetlen fizikai bántalmazás - a prostituáltak 80%-a, a nő drogosok 50%-a gyermekkorában szexuálisan bántalmazott volt.

Gyanújelek és rizikótényezők a családban erőszak a családtörténetben (szülő bántalmazott/elhanyagolt gyermek volt) tájékozatlanság, alacsony iskolázottság, szegénység, hajléktalanság, munkanélküliség, elszigetelt család, alkoholizmus, drog használat, zavarok a családi kapcsolatban (egyedülálló, különélő szülők, mostohaszülő, bizonytalan kapcsolat) agresszív viselkedésű partner, akinek a gyengébb fél feltűnően igyekszik a kedvére tenni, gyakran hivatkozik rá a várandós bántalmazása, szülő sérüléseit takarja, kapcsolatukról szorongva beszél a gyermek jelenlétében történő erőszakos, magatartás más családtaggal, többnyire az anyával szemben szüléskor az anya 18 évesnél fiatalabb az anya rövidebb-hosszabb időre külön él a gyermektől szülő lehangolt vagy túlfűtött, munkahelyéről rendszeresen késik vagy hiányzik, a szülő személyiségével összefüggő problémák, mentális betegség elszökött gyermekek

A gyermekkel kapcsolatos tényezők koraszülött, kis súlyú gyermek, az újszülöttet több mint 24 órára elválasztották az anyától, két gyerek születése között kevesebb, mint 18 hónap telt el, testi vagy értelmi fogyatékkal élő, illetve krónikus beteg gyermek, nehezen kezelhető gyermek, nem kívánt gyermek.

A szülést követő hangulat-zavarok előrejelzése Depressziós anamnézis a családban, premenstruális szindróma, várandósság alatti depresszió, szorongás, szocializációs képességek zavara Környezet részéről a megfelelő támogatás és elfogadás hiánya, házastársi-, párkapcsolat elégtelensége, konfliktusokkal teli család Elégedetlenség az anyagi, szociális helyzettel, alacsony iskolázottság, fiatal életkor Társadalmi és egyéni elvárások - görcsös megfelelni akarás Gondok az előző várandóssággal, magzattal, újszülöttel, bűntudat, lelkiismeret-furdalás (előzőleg fel nem dolgozott vetélés) Nem várt gyermek, császármetszés Alkalmazkodóképesség zavara az újszülött temperamentumához

ENSZ Egyezmény a gyermek jogairól 19 ENSZ Egyezmény a gyermek jogairól 19. Cikk: A gyermek joga az erőszak formájától való védelemhez „1. Az Egyezményben részes államok megtesznek minden arra alkalmas törvényhozási, közigazgatási, szociális és nevelési intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, az elhagyás vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód vagy kizsákmányolás – ideértve a nemi erőszakot is – bármilyen formájától mindaddig, amíg szüleinek vagy valamelyik szülőjének, illetőleg törvényes képviselőjének vagy képviselőinek, vagy bármely más olyan személynek, akinél elhelyezték, felügyelete alatt áll. „

Fontos hazai jogszabályok 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Az 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről 2002. évi LVIII. Törvény egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról 2009. évi LXXII. Törvény a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról

Az Ombudsman jelentése Jelzési kötelezettség 1. Óvoda,iskola, nevelési tanácsadó: 50% 2. Védőnői Szolgálat: 13% 3. Rendőrség: 4. Jegyző, gyámhivatal: 9% 5. Egyéb egészségügyi intézmény: 4,3% 6. Személyes gondoskodást nyújtó intézmény: 4% 7. Civil szervezet, egyház, egyén: 2,2% 8. Pártfogó felügyelet, áldozatsegítő: 1% 9. Ügyészség, bíróság: 0,3% 10. Háziorvos, házi gyermekorvos: 0,2%

Országos Gyermekegészségügyi Intézet programjai 2010. „Sose rázd a kisbabádat”program Oktató DVD és szórólap Oktatási program (orvosok, védőnők, szociális munkások, rendőrök, pedagógusok stb.) Eddig kb. 3000 hallgató 2011. Honlap www.gyermekbantalmazas.hu Protokoll készítése

KÖZÖS FELELŐSSÉGÜNK! Átfogó javaslatok: Legyen a megelőzés az elsődleges cél. Terjesszék és tudatosítsák az erőszakmentes értékeket. Köszönöm a figyelmet