Arthur király, Merlin és a Szent Grál

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Advertisements

A Bánk bán történelmi háttere
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Államalapítás.
VII. Lajos francia király Élt: szeptember 18.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
Ez az a nap, ez az a nap, mit az úr szerzett, mit az úr szerzett
Jelenléted erőt ad nekem, jelenléted, Uram, Istenem…
1. FELADAT- APRÓHIRDETÉSEK
A regény műfaji jellegzetességei
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
Thébai mondakör.
Minósz király és a knosszoszi palota
A Knósszoszi palota és a minótaurusz legendája
Szent István ( ).
Mátyás király, az igazságos
Lengyel-magyar barátság
A középkori világ 7 csodája
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Harc és költészet: a lovagok
Tihany.
Szeretnék bemutatni valakit:
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Nagyböjt első hete.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Japán teremtéstörténet
Tibeti teremtéstörténet By Nagy Márk and Vincze Gergely.
Thészeusz apja (Aigeusz) kardjával, Argolisz
„Női szemmel minden más?!”
Véber Evelin: Aragóniai Beatrix
Jeanne d’Arc - Szent Johanna „Egyszerű emberek vigasztalására jöttem”
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Művészettörténet zenészeknek Irányzatok a XIX
Salamon temploma 11/C.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
II. Rákóczi Ferenc.
ÖRDÖGSZIGET.
CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,
Kis történet kedves embereknek!.
A Csongor és Tünde forrásművei
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Új hálaének áldja Istent
Jelenléted erőt ad. Refr. Jelenléted erőt ad nekem, Jelenléted Uram, Istenem. Jelenléted, itt van lakhelyem, hol megérintesz kegyelmeddel. Sziklád rejtekében,
Árpád-házi Szent Erzsébet
A görög mitológia Az istenek születése.
Szent Anna.
Szent lászló király.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Nem tudom mikor lesz.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
István király.
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Mátyás Király És A Reneszánsz Készítette: Marosszéky Péter Tamás 4B
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Készítette:Keresztesi Zsombor Forrás:Wikipédia
1. FELADAT- APRÓHIRDETÉSEK
Szemiot i ka.
Kinizsi pál 1431?-1494.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A TRÓJAI HÁBORÚ.
Mont Saint Michel Zene: Masters Of Chant – Brothers In Arms.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Ó édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya, Hozzád repes az angyalok alázatos imája. Édes igád terhe ellen föllázadt a gonosz szellem, Szívek trónját.
Előadás másolata:

Arthur király, Merlin és a Szent Grál

Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik hozzá.

Elsõként a XII. századi kelta eredetû történetíró, Geoffrey of Monmouth foglalta össze Artúr élettörténetét. E szerint Arthur Uther Pendragonnak és Igrain királynőnek a fia. Uther Merlin varázsló segítségével egy éjszakára felvette Igrain férjének alakját, hogy egy éjszakát eltölthessen a királynővel. Merlinnek mindössze egy kérése volt: a születendő fiút elvigye és felnevelhesse. A fiút Arthurnak keresztelte, és egy lovagra bízta.

Az Excalibur fontos eleme az Arthur-legendáknak Az Excalibur fontos eleme az Arthur-legendáknak. Ez egy varázslatos kard, amely évek óta egy sziklában pihenve vár arra, hogy a valódi király kihúzza onnan. Sokak próbálkozása után Arthur kihúzta a kardot, ezt követően az emberek hűséget fogadnak neki, és királlyá koronázzák.

A "Camelot" név a XII. századi francia költõ, Chrétien de Troyes-tól származik.

Camelotról, az aranyvárosról szóló legendák, ahol béke és egyetértés uralkodik, elõször a középkorban ragadták meg az emberek képzeletét, amikor háborúk és járványok pusztítottak.

A kerekasztal lovagjai és a Grál A legtöbb legenda szerint a Grál őrzésére különleges templomot vagy várat építettek. Sokak szerint aki a szent kehelyből iszik, annak örök élete lesz.

Az Arthur-mondák talán legkülönösebb és legrejtélyesebb alakja Merlin Az Arthur-mondák talán legkülönösebb és legrejtélyesebb alakja Merlin. A legenda szerint anyja hétköznapi lány volt, apja egy inkubus, egy gonosz szellem. Apja révén jutott hozzá Merlin természetfeletti képességeihez, minek révén környezete varázslónak tekintette. Merlin verset diktál. (Illusztráció egy 13. századi francia kódexből)

A legenda szerint utolsó nagy ütközete után a haldokló királyt a titokzatos Avalon szigetére vitték. A szerzetesek úgy tartják, hogy az Artúr és felesége, Guinevere maradványait találták meg 1190-ben Glastonburyben.