Táborok és törések Jelenfi Gábor (Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet Kmetty Zoltán (Károli Gáspár Református Egyetem) 2009.11.13. Debrecen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
É RZELMEK ÉS PREFERENCIÁK Pártok félidőben– A Republikon Intézet konferenciája, április © 2012 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos'
„Gyere közelebb, menekülj el” A politikai szereplőkhöz kötődők és a tőlük távolságot tartók választási motivációi Előadó: Závecz Tibor, Ipsos Közügyek.

Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
szakmérnök hallgatók számára
Angelusz Róbert-Tardos Róbert A törésvonalak átrendeződése avagy a divergencia-spirál megjelenése? a Magyar Szociológiai Társaság Változás.Válság.Váltás.hu.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
7. Házi feladat megoldása
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Miért készítenek választási prognózist a kutatók? A választók miatt, akik szeretnék tudni, hogy a)kedvenc pártjuk hol áll a versenyben b)melyik párthoz.
Kvantitatív módszerek
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Előadás másolata:

Táborok és törések Jelenfi Gábor (Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet Kmetty Zoltán (Károli Gáspár Református Egyetem) Debrecen

Bevezetés A 2009-es év politikai történései újfent bebizonyították, hogy a politikai preferenciák alakulása és a pártok támogatottsága rövid időn belül jelentőset változhat. Az Európai Parlamenti választás eredményei nem az előzetes közvélemény-kutatási adatok alapján várt adatokat tükrözték. – A Jobbik nagyfokú előretörése, az MDF jelöltjének bejutása, és az LMP vártnál jobb szereplése kapcsán a pártok láthatósága, a látencia és a szavazó táborok közötti törésvonalak ismét az elemzések fókuszpontjába kerültek. Az utóbbi tíz év választásai után újra és újra felmerül kérdésként, hogyan készíthetnének pontosabb becsléseket a kutató intézetek.

Bevezetés Probléma 1 – Hogyan lehet pontosabb becsléseket adni a politikai pártok táborainak nagyságára – hogyan juthatunk közelebb a valósághoz? Másodpreferencia kérdések Politikai táborok klasztereinek kialakítása Becslések network módszerekkel Probléma 2 – Kik tartoznak az egyes táborokba (meg lehet-e határozni a pártok szavazóbázisát kemény és puha változókkal) – Összefügg-e a pártválasztás az értékválasztásokkal

Másodpreferencia kérdések Legyen-e előrehozott választás? Mennyire elégedett a kormánnyal? Mennyire elégedett az ellenzékkel? Melyik pártra nem szavazna semmiképp? Pártok közelsége Politikusok népszerűsége

Politikai klaszterek Politikusok népszerűségi adatainak újszerű felhasználása, a válaszadók szegmentálására Módszer: klaszterelemzés (nem hierarchikus, k- közép, előre meghatározott kezdőpontokkal, 10 iteráció) – Adatok: 1000 fős CATI megkérdezés – Forsense és Száazdvég közös választáskutatási programja – 2009 szeptember: ”Kérem mondja meg mennyire rokonszenvesek, vagy ellenszenvesek a következő politikusok. Osztályozzon 1-től 5-ig, 1: nagyon ellenszenves, 5: nagyon rokonszenves!” kérdések válaszai alapján – 22 politikusra vonatkozó változót használtunk fel (numerikus adatok; missing kezelés: átkódolás, illetve pairwise módszer)

Politikai klaszterek 6 klaszteres megoldás – 935 eset lett besorolva, missing: 6,7% – stabilitás tesztek (véletlen sorrend, más módszer, több időpont ) – Klaszterek megoszlása: Klaszterek jellemzése: 1: kormánypárti baloldali (mag) 2: balközép ex-kormánypárti 3: elforduló elégedetlen, közép 4: mérsékelt ellenzéki, jobbközép 5: jobboldali ellenzéki (mag) 6: radikális jobboldali klaszterekesetszám Arány (%) Érvényes arány kumulált arány , ,2 36, ,9 49, ,6 65, ,3 79, ,7 93,3 missing676,7 100 Összeg

A bal/jobb oldal minimális és maximális „piaca” Radikális/mérsékelt tábor potenciális „piaca”; Nem szavazók

Legalább két dimenzió megkülönböztetése: kormány-ellenzék (bal-jobb) illetve radikális-mérsékelt hipotézist alátámasztja: politikusok közelség-távolságának elemzése (MDS, klaszter, hálózati elemzés) nem csak a vezető politikusok a fontos szereplők mindkét oldalon: Szili, Kósa, Retkes és Sólyom (F statisztika)

Network becslés Válaszadók politikai networkjének egocentrikus megközelítése 1000 fős CATI megkérdezés – Forsense omnibusz – 2008 szeptember, 2009 október – Hány olyan ember van az Ön közvetlen környezetében, akivel szokott politikáról beszélgetni? Ezek közül mennyi rokon/családtag, barát, kolléga, ismerős – Hány olyan ember van az Ön közvetlen környezetében, akiről tudja, hogy melyik pártra szavazna, vagy melyik párt rokonszenves számára? Ezek közül tudomása szerint hányan támogatják a FIDESZ- t, MSZP-t,…

Az egyes pártok támogatottságnak megbecslése az egocentrikus politikai hálózatok segítségével 2009 október! EsetszámArányÉrvényes Arány Fidesz Mszp Jobbik LMP Egyéb Total NT/NV/Nem szavazna – Nem válaszolás kezelésének egy lehetséges módja Válaszolók alapján becsülünk? Másodlagos preferencia adatok alapján becsülünk? – Jobban tudjuk becsülni a kis pártok támogatottságát? Főleg ha van kognitív gát egyes pártok támogatásának elismerése mögött! – Pártok társadalmi reprezentációját látjuk?

2008! Network becslés Biztos szavazó pártválasztók aránya a mintában Hányados (Társadalmi reprezentáció?) FIDESZ53.11%56.26%0.94 MSZP34.08%30.47%1.12 SZDSZ1.98%1.51%1.31 MDF3.00%6.20%0.48 EGYÉB7.83%5.55% ! Network becslés Biztos szavazó pártválasztók aránya a mintában Hányados FIDESZ57.8%60.56% 0.95 MSZP25.4%20.45% 1.24 JOBBIK11.5%12.51% 0.92 LMP0.8%4.49% 0.18 EGYÉB4.5%1.99% 2.27

Network becslés Sokkal lassabban alakul át, mint a „normál” pártpreferencia (LMP) Látencia csökkénes (MSZP?) Befolyásolja, hogy az egyes szavazótáborok mögött milyen státuszú szavazók állnak (SZDSZ)

Törésvonalak A politikai pártszimpátia jelenleg elsőszámú törésvonal az élet sok szegmenségben – Hogyan mennek a dolgok az országban? – Beoltassuk magunkat H1N1 ellen? – Bizalom az egyes intézményekkel kapcsolatban (pl: Rendőrség) A politikai táborok identifikációja viszont nagyon nehéz kemény háttérváltozók alapján (és egyre nehezebb) Vajon a pártok értékrendek alapján jobban klasszifikálhatók –> megvan az egyes pártoknak a piaca?

Közmorál indexek vs pártok Közmorál-indexek: mennyire megengedők az állampolgárok adott állítás-csoportokkal szemben pártpreferenciák szerint (átlagok skálán) EVS 2008 (Forsense) megnevezésMSZPFideszSZDSZMDFJobbikLMPTeljes Minta Összesített morál-index Antihumán tudomány- index Állampolgári vétség-index Csalás1-index Szexuális magatartás1- index Élet kioltása1-index értékek egyszerű megközelítésben (lásd még: szabadság, rend, egyenlőség stb.) két nagy párt között nincs különbség (gyűjtő-pártiság); kispártok jelentősen eltérnek a két „nagy” párttól és az átlagtól is (réteg-pártiság)  Életkor, regionalitás szerepe (minden érték-, és minden politikai változónál)  ellentmondó politikai ideológiai elköteleződés (gazdasági liberalizmus/jobb vs. baloldal; egyéni felelősség, piac-pártiság, vállalati szabadság stb.)

Értékcsoportok Sok dimenziós értékfogalom: általános erkölcsi/nevelési elvek és gyakorlati moralitás, baloldali-jobboldali és liberális-konzervatív értékek (vallás, poszt-materializmus, lokalitás, intézményi bizalom, demokratikus attitűd, szolidaritás, intolerancia, környezettudatosság, kapcsolatok, szabadidő és a politika fontossága stb.) EVS 2008 (1500 fős személyes kutatás, Forsense, Pázmány Egyetem, NKTH) Meghatározó attitűd dimenziók kiválasztása (48 alapváltozó) Módszer: Klaszterelemzés (többféle módon kombinálva) 6 klaszter - az érték dimenziók alapján homogén csoportok Összes megkérdezett- 6 klaszteres modell, iteratív mód SorszámElnevezés Elem- szám Százalékos arányKumulatív arány I „Kivonulók” ,7 II „Nyitott idősek” ,0 44,7 III „Fiatal (expresszív) hedonisták” 134 8,9 53,6 IV „Institucionalisták” ,6 75,3 V „Idős bezárkózók” ,3 91,6 VI „Autonóm (européer) kozmopoliták” 126 8,4 100,0 Összesen1504*100

Értékek vs pártok * nagyon érdekli némileg érdekli nem nagyon érdekli egyáltalá n nem érdekli Kivonulók Nyitott idősek Fiatal expresszív hedonisták Institucionalisták Idős bezárkózók Autonóm (européer) kozmopoliták * MSZPFidesz Egyéb bal Egyéb jobbEgyéb Bizonyta lan Kivonulók Nyitott idősek Fiatal expresszív hedonisták Institucionalisták Idős bezárkózók Autonóm (européer) kozmopoliták *Standardizált reziduálisok!

Értékek vs pártok * BaloldaliCentrumJobboldali Kivonulók Nyitott idősek Fiatal expresszív hedonisták Institucionalisták Idős bezárkózók Autonóm (européer) kozmopoliták Okok: Fidesz/MSZP -> néppártosodás Kis pártok: kevés eset – módszertani problémák *Standardizált reziduálisok!

Köszönjük a figyelmüket!