Attitűdök a házasságról és a gyermekvállalásról Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

Egy innováció nyomában
A sportszocializáció.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az első házasság felbomlása
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Szegő Szilvia Emberi életpálya és az ifjúság munkavállalása.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A család szerepe, jellemzői
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Kontinuitás és változás
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Mintaváltás a párkapcsolati életútban
„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az én szüleim és a te szüleid
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Szakmaszerzés után három évvel… Készítette: Tomasz Gábor tud. munkatárs november 5.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Internet a családban Székely Levente –
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Közvélemény- és piackutatási igazgató
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Előadás másolata:

Attitűdök a házasságról és a gyermekvállalásról Magyarországon Szalma Ivett – MTA Szociológiai Kutatóintézet (MTA SzKI) és Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Budapest, 2010. november 06.

A prezentáció vázlata Kutatási kérdések Elméleti háttér Hipotézisek Adatok és mérések Az empirikus kutatás eredményei Összegzés

Kutatási kérdések Emberek a házasságkötéshez és a gyermekvállaláshoz egyformán fontosnak tartják-e a stabil munkaerő-piaci helyzetet? Különböznek-e a vélemények aszerint, hogy mit tartanak fontosnak a nők, illetve a férfiak házasságkötéséhez, valamint anyává, apává válásához?

Elméleti háttér Attitűdök és normák A norma koncepciója mikro-szinten az egyének attitűdjét jelenti egy bizonyos viselkedéssel szemben (Liefbroer – Merz 2010). Társadalmi szinten pedig akkor tekinthető normának egy viselkedés, ha a társadalom többségében konszenzus van annak helyes, vagy helytelen mivoltáról (Liefbroer – Merz 2010). A napjainkban folytatott attitűdvizsgálatok azért is időszerűek, mert jelenleg az átmeneti norma-gyengülés folyamatát éljük át. Ugyanakkor a családdal kapcsolatos értékvizsgálatok hazánkban továbbra is egyértelműen tükrözik a megkérdezettek család-centrikus beállítottságát.

Hipotézisek I. H1 Az emberek mind a házassághoz, mind pedig a gyermekvállaláshoz a biztos munkaerő-piaci státust gondolják a legfontosabbnak. H2 Létezik egyfajta „kettős mérce”: a férfiakkal szemben szigorúbb elvárás a stabil munkapiaci helyzet megléte a házassághoz és a családalapításhoz, mint a nőkkel szemben. H3 A kettős mérce fenntartása a nőkre jobban jellemző. Mivel a házasság régebben gazdasági stabilitást is jelentett a nők számára, feltételeztük, hogy tovább él az elvárás: a férj kötődjön szorosabban a munkaerőpiachoz. Ráadásul gyermekvállalás során a nők kényszerülnek rövidebb-hosszabb időt a munkaerőpiacon kívül tölteni, ekkor pedig rákényszerülnek partnerük gazdasági segítségére.

Hipotézisek II. H4 A fiatal kohorsz, amely még családalapítás előtt áll, inkább elfogadja a munkaerő-piaci bizonytalanságot, és ennek kivédésére összpontosít. Így számára relatíve fontosabb lehet a családi támogatás és az anyagi biztonság, illetve a párkapcsolati stabilitás, mint az idősebb kohorsz számára. H5 A magasabb iskolai végzettségűek jobb pozícióban vannak a munkaerőpiacon, ezért ők kevésbé találják fontosnak a munkaerő-piaci változókat, mint alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező társaik.

Adatok és módszerek Az ESS negyedik hullám, 2009 Kiegészítő kérdések, önkitöltős formában A mintát véletlenszerűen ketté bontottuk annak alapján, hogy a válaszadó páros vagy páratlan napon született-e. Az 1544 fős mintából 742 személy töltötte ki az „A” és 708 a „B” változatot, 94-en pedig nem töltötték ki egyiket sem Az elemzéshez átlagszámításokat, illetve a legkisebb térelemzés módszerét, MINISSA – modellt (Michigan-Israel-Nijmegen Integrated Smallest Space Analysis) használtuk, amely lehetőséget ad arra, hogy ne csak az egyes itemek fontosságának megítéléséről kapjunk képet, hanem arról is, hogy azok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, mi a struktúrájuk, hogyan helyezkednek el a házasság, illetve a gyermekvállalás terében.

Split ballot design előnyei Kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy a kettős mérce jelenségét vizsgáljuk. Mivel minden kérdezettnek csak a nőkre, vagy csak a férfiakra vonatkozó kérdést kell megválaszolnia, nem fordulhatott elő az a jelenség, hogy a válaszadók a nőkre és a férfiakra vonatkozó válaszaikat egymáshoz „hangolják”.

Változók ”Ön szerint mennyire fontosak a következő dolgok ahhoz, hogy egy NŐ megházasodjon?” „Ön szerint mennyire fontosak a következő dolgok ahhoz, hogy egy FÉRFI megházasodjon?” A következő itemek fontosságát kellett rangsorolniuk: 1. befejezze az iskoláit, 2. teljes munkaidejű állása legyen, 3. legyen független anyagilag, 4. legyen saját lakása, 5. a család támogatását élvezze, 6. biztos állása legyen, 7. a közvetlen környezet elvárásai, 8. ne legyen munkanélküli. „Ön szerint mennyire fontosak a következő dolgok ahhoz, hogy egy NŐ gyereket vállaljon?” „Ön szerint mennyire fontosak a következő dolgok ahhoz, hogy egy FÉRFI gyereket vállaljon?”. A következő 10 item fontosságának értékelését kértük: 1. befejezze az iskoláit, 2. a szülei tudják őt támogatni, 3. stabil párkapcsolatban éljen, 4. magas jövedelme legyen, 5. ne függjön anyagilag a szüleitől. 6, teljes munkaidejű állása legyen, 7. legyen megházasodva, 8. legyen saját lakása, 9. ne legyen munkanélküli, 10. a család támogatását élvezze. A válaszadók mindegyik esetben 1-től 4-ig osztályozták az itemek fontosságát (1 = egyáltalán nem fontos, 4 = nagyon fontos).

Az empirikus kutatás eredményei I. Mi szükséges a házassághoz?

. Ahhoz, hogy egy nő megházasodjon mennyire fontosak a következő dolgok? MINISSA modell

Ahhoz, hogy egy férfi megházasodjon mennyire fontosak a következő dolgok? MINISSA modell

A házasság terének struktúrája A férfiaknál némileg eltérő klaszter-struktúrát különböztetünk meg. A munkaerő-piaci pozíció klaszteréből kiválik az anyagi stabilitás klasztere (saját lakás, anyagi függetlenség). Az iskola befejezése nem különül el önálló klaszterként, hanem a munkaerő-piaci pozíció klaszteréhez kapcsolódik. Ez azt jelzi, hogy a férfiaknál az iskola befejezése és a munkavállalás szorosabban kapcsolódik egymáshoz, mint a nőknél.

A házassághoz fontosnak tartott tényezők megítélésé életkori csoportok szerint

A házassághoz fontosnak tartott tényezők megítélésé iskolai végzettség szerint

Az empirikus kutatás eredményei II. Mi szükséges a gyermekvállaláshoz?

Ahhoz, hogy egy nő gyermeket vállaljon, mennyire fontosak a következő dolgok? MINISSA modell

Ahhoz, hogy egy férfi gyermeket vállaljon, mennyire fontosak a következő dolgok? MINISSA modell

A gyermekvállalás terének struktúrája Ugyanazok a klaszterek rajzolódtak ki az apává és az anyává válás terében, vagyis anyává válás esetében is van egy olyan csoport, amely az anyagi, munkaerő-piaci dimenzió meglétét tartja fontosnak. Ezzel szemben helyezkednek el azok, akik a család és a szülők támogatását tartják fontosnak a gyermekvállaláshoz. Szintén a belső tér részén foglalnak helyek, akik a szülői szerep vállalásához stabil párkapcsolatot és a házasságot tartják fontosnak.

A gyermekvállaláshoz fontosnak tartott tényezők megítélésé életkori csoportok szerint

A házassághoz fontosnak tartott tényezők megítélésé iskolai végzettség szerint

Összegzés I. Az emberek a munkaerő-piaci helyzet stabilitását (a biztos állást, a teljes munkaidejű állást, azt, hogy az illető ne legyen munkanélküli) tekintik a házasságkötés és a szülővé válás legfontosabb előfeltételének. A gyermekvállaláshoz ezen kívül elengedhetetlenek bizonyult a stabil párkapcsolat megléte, amelynek azonban nem szükségszerűen kell házasságnak lennie. A szülővé váláshoz egyedül az idősebb korosztály gondolja fontosnak a házasságot. Találtunk némi bizonyítékot arra, hogy a családban elsősorban a férfinak kell a kenyérkeresőnek lennie. Nem találtunk bizonyítékot a harmadik hipotézisünkre, nevezetesen, hogy ezt a kettős mércét csupán a nők tartanák fenn.

Összegzés II. A fiatalabb generáció azonban továbbra is elvárja a szülői támogatást. Az iskolai végzettséget tekintve a diplomások a házasságkötéshez fontosabbnak találják a család támogatását és az iskola befejezését, a környezeti elvárások és a saját lakás viszont az ő körükben a legkevésbé fontos. A gyermekvállaláshoz azonban már az anyagi dimenziót (a saját lakást, az anyagi függetlenséget) vélik fontosnak. Iskolai végzettség tekintetében részben igazolást nyert hipotézisünk: a diplomásokkal szemben éppenséggel az alacsonyabb iskolai végzettségűek számára fontosabb, hogy ne legyenek munkanélküliek és teljes munkaidős állásuk legyen.

Köszönöm a figyelmet!