A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Matematika kompetencia
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Szociális kompetencia
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Kompetenciák fejlesztése a képességfejlesztő iskolában november Szakmai napok HEFOP
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
"Legyen az esély egyenlő ..."
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
„ÚT A JÖVŐBE” „EGY HULLÁMHOSSZON” Projektzáró rendezvény.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Tervezési folyamat.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Regionális konferencia
Regionális konferencia
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo.
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

A Mályi-projekt

Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan kérdésekkel való foglalkozás, amely nem fér bele az iskolai keretbe Olyan kérdésekkel való foglalkozás, amely nem fér bele az iskolai keretbe Szociális kompetencia („Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák”) fejlesztés Szociális kompetencia („Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák”) fejlesztés Közösségélmény Közösségélmény Csapatépítés Csapatépítés Konfliktuskezelés Konfliktuskezelés

Helyszín: Mécses Központ, Mályi

Keretek Évfolyamonként egy-egy téma jegyében: Évfolyamonként egy-egy téma jegyében: 7: Kapcsolatok az osztályban, osztályközösség 7: Kapcsolatok az osztályban, osztályközösség 8: Barátság 8: Barátság 9: Generációk közti kapcsolat (szülők, feljebbvalók, idősek, stb.) 9: Generációk közti kapcsolat (szülők, feljebbvalók, idősek, stb.) 10: Párkapcsolat 10: Párkapcsolat 11: Önmagunkkal való kapcsolat 11: Önmagunkkal való kapcsolat 12: Pályaválasztás 12: Pályaválasztás Megvalósítók: vallástanárok, osztályfőnökök, külső szakemberek Megvalósítók: vallástanárok, osztályfőnökök, külső szakemberek Egy-egy hét ősszel és tavasszal Egy-egy hét ősszel és tavasszal

Időbeosztás A projekt három része: A projekt három része: A vallástanárok 3 órája (első este) A vallástanárok 3 órája (első este) Osztályfőnöki foglalkozások a Lévay által elkészített foglalozások alapján Osztályfőnöki foglalkozások a Lévay által elkészített foglalozások alapján Konfliktuskezelő kiscsoportos foglalkozások szakemberek vezetésével az adott témákban (másnap délután) Konfliktuskezelő kiscsoportos foglalkozások szakemberek vezetésével az adott témákban (másnap délután)

Az első este tartalma A kint lévő évfolyamok közösen vesznek részt A kint lévő évfolyamok közösen vesznek részt Áhítat, közös éneklés (témában kapcsolódó történet választásával) Áhítat, közös éneklés (témában kapcsolódó történet választásával) Meditációk, gondolatébresztő zenés prezentációk Meditációk, gondolatébresztő zenés prezentációk Elgondolkodtató filmrészletek, beszélgetés Elgondolkodtató filmrészletek, beszélgetés

Osztályfőnöki foglalkozások a „Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák” programcsomag feladataival Az osztályfőnökökkel egy délelőtt állt a rendelkezésre a programcsomag feladataiból, tárgyköréből együtt dolgozni Az osztályfőnökökkel egy délelőtt állt a rendelkezésre a programcsomag feladataiból, tárgyköréből együtt dolgozni Hasznos és hatékony foglalkozásokra nyílt lehetőség nem csak a bejövő osztályok esetében Hasznos és hatékony foglalkozásokra nyílt lehetőség nem csak a bejövő osztályok esetében

Konfliktuskezelő kiscsoportos foglalkozások szakemberek vezetésével az adott témákban Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) munkatársai (közös pályázat): Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) munkatársai (közös pályázat): Pszichológus Pszichológus Szociális munkás Szociális munkás Szupervízor Szupervízor Csoportfoglalkozások, konfliktuskezelő gyakorlatok, konfliktushelyzet szimulációk, kreatív megoldási lehetőségek modellezése Csoportfoglalkozások, konfliktuskezelő gyakorlatok, konfliktushelyzet szimulációk, kreatív megoldási lehetőségek modellezése

Konfliktuskezelő foglalkozások céljai Téma-specifikus csoportfoglalkozás megvalósítása, mely önismereti hozadékkal járhat Téma-specifikus csoportfoglalkozás megvalósítása, mely önismereti hozadékkal járhat Közösségépítés, közösségi élmény Közösségépítés, közösségi élmény Készség, képesség kialakítása Készség, képesség kialakítása Önismeret fejlesztése Önismeret fejlesztése Sajátélmény nyújtása Sajátélmény nyújtása Tipikus korosztályra jellemzőkonfliktusok felszínre hozatala Tipikus korosztályra jellemzőkonfliktusok felszínre hozatala

Konfliktuskezelő foglalkozások tapasztalatai Jól felszínre hozta a főbb problémákat Jól felszínre hozta a főbb problémákat Sikerült közös megoldási módszereket, stratégiákat megfogalmazni Sikerült közös megoldási módszereket, stratégiákat megfogalmazni A tanulók élvezték a kiscsoportos munkát A tanulók élvezték a kiscsoportos munkát Erősödött bennük az igény a további hasonló munkára Erősödött bennük az igény a további hasonló munkára Az egymásra figyelés, csoportmunka kultúrájának fejlődése Az egymásra figyelés, csoportmunka kultúrájának fejlődése