Aszexuális, szimpatrikus speciáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

ÉRDEKES PONTOK KINYERÉSE DIGITÁLIS KÉPEKEN. BEVEZETÉS  ALAPPROBLÉMA  Jellemzőpontok detektálása mindkét képen  Kinyert pontok megfeleltetése  Megfeleltetések.
Preferenciák, rendezések, reprezentálhatóság
Stacionárius és instacionárius áramlás
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.
Kvantitatív Módszerek
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Műveletek logaritmussal
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Új klasszikus makroökonómia
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A projekttervezés első lépései
Ideális kontinuumok kinematikája
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Játékelméleti alapfogalmak előadás
1 Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal 4. előadás Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák:
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Függvények.
Katz és Fodor '63 egy fogalom jelentése vonások halmaza
Szünbiológiai alapfogalmak
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
Adaptív fajképződés Pásztor Erzsébet 2008.
Alapmodell + HIV-ellenes effektorsejtek Alapmodell: Folyamatfüggvények.
Az alacsony egyensúlyi szint problémája Callaway és Perelson Bull Math Biol 64: (2002) nyomán Hogyan magyarázható az alacsony egyensúlyi (?) vírusszint.
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Molekuláris rátermettség tájképek Kun Ádám. Rátermettség tájkép  Minden genotípushoz rendeljünk egy fenotípust  Minden fenotípushoz rendeljünk egy valósz.
Történeti-e ez a genetika?. Régész létemre hogy jövök ahhoz, hogy genetikusokat bíráljak?
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Differenciálszámítás
Populáció genetika Farkas János
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
előadások, konzultációk
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Együttélés fluktuáló környezetben II. Elméleti ökológia szeminárium.
PPKE ITK 2008/09 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás 4.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Struktúra predikció Struktúra lehet Felügyelt tanulási probléma
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Intraspecifikus verseny
ÖKOLÓGIA.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Adaptív fenotipikus plaszticitás és adaptív evolúció ---- egymás ellen/helyett, egymás mellett, vagy együttműködnek?
Előadás másolata:

Aszexuális, szimpatrikus speciáció Adaptív dinamika Aszexuális, szimpatrikus speciáció

A fajkeletkezés két típusa Allopatrikus speciáció A faj egyedeinek térbeli szeparációja vezet a speciációhoz („katasztrófaelmélet”) Szimpatrikus speciáció Azonos helyen lévő egyedekből álló faj válik szét két külön fajra

A szimpatrikus speciáció Régebben nem gondolták lehetségesnek (populációgenetika, ivaros szaporodás) Egyre több a kísérleti evidencia (pl. Chiclid-speciáció a Victoria- és a kameruni Barombi Mbo-tóban)

Ökológia és speciáció Konklúzió: olyan elmélet kell, ami magyarázza, nem pedig elveti a szimpatrikus speciációt Ökológiai kép: új faj  üres niche Feltevés: aszexuális organizmusokat vizsgálunk, így a rekombináció és a genetikai részletek érdektelenek

Ökológiai gyorstalpaló Alaptörvény: exponenciális szaporodás Fajok rendszerére: ni: i-dik faj denzitása L: fajok száma r: növekedési ráta Együttélés akkor, ha egy visszacsatolás egyenlővé teszi a növekedési rátákat

Fitnesz Fitnesz: a populáció (stacionárius fluktuációkra kiátlagolt) növekedési rátája rögzített paraméterek mellett Gyakoriságfüggés: ha a fitnesz függ attól, hogy melyik populáció milyen létszámban van jelen Inváziós fitnesz: ritka populáció fitnesze

Miért létezik egynél több faj? Az evolúció gyakoriságfüggés nélkül triviális lenne De: nem lesz így túl bonyolult? Azért nem, mert az evolúció kis lépésekben zajlik

A folytonossági elv Folytonossági elv: hasonló fenotípusok relatív létszáma csak kis mértékben hat vissza az adaptív tájképre

Következmények I. Direkcionális evolúció Rezidenshez nagyon hasonló mutáns kiszorítja a rezidenst A populáció a fitnesz gradiens irányába evolválódik (lehet szexuális is!) Meglepetés: a gyakoriságfüggés miatt nem feltétlenül maximumba konvergálunk!

Következmények II. Szinguláris pont: ahol a fitnesz gradiense eltűnik Fitnesz függvény minimumában evolúciós szétágazás!

Fajkeletkezés Ez az adaptív dinamikai válasz a szimpatrikus fajkeletkezésre Nyilván teljesen általánosan nem lehet leírni a dinamikát, de a fixpont-elemzés végrehajtható

Az invázió sztochaszticitása Inváziós fitneszre jelölés: Időnként mutációk: kis létszámban vannak jelen Ha kihal: olyan, mintha létre sem jött volna Az adott mutáns létrejöttének rátája arányos az inváziós fitnesszel

Konvergencia stabilitás I. Az x’ pont konvergencia stabil, ha a direkcionális evolúció ide vezet Egydimenziós esetben a konvergencia stabilitás feltétele:

Konvergencia stabilitás II. Az első tag: Pozitív: fitnesz minimum esetén Negatív: fitnesz maximum esetén A második tag: gyakoriságfüggés erőssége Lehet, hogy a gradiens negatív annak ellenére, hogy az első tag pozitív!

ESS stratégiák Evolúciósan Stabil Stratégia: rezidensként egyetlen mutáns sem tudja megtámadni (fitnesz-függvény maximuma) Azaz: gyakoriságfüggő esetben az ESS- és a konvergencia-stabilitás nem egyenértékű

Jó-e ez a kép? Allopatrikus speciáció: intuitív; nem kell hozzá matematika Szimpatrikus speciáció: az adaptív dinamika felől nézve szintén intuitív Kellenek kvantitatív vizsgálatok is: vannak eredmények

Köszönöm a figyelmet!