Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

A természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Radioaktivitás és atomenergia
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Speciális erők, erőtörvények
Radioaktivitás, izotópok
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
A termeszétes radioaktivitás
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
Orvosi képfeldolgozás
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
Microsoft Excel 2010 Gyakoriság.
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mindent a radioaktivitásról
Mérnöki Fizika II előadás
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
Az atommag.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Töltött részecskesugárzások kölcsönhatása az anyaggal.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Energia Energia: Munkavégző képesség Különböző energiafajták átalakulhatnak Energiamegmaradás: zárt rendszer energiája állandó (energia nem vész el csak.
A test belső energiájának változása a hőcsere során
Sugárvédelem és jogi alapjai
Gáztöltésű detektorok Szcintillátorok Félvezetők
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Rutherford kísérletei
█ Stable █ EC+β+ █β- █α █P █N █SF █Unknown Atommagok stabilitása - II.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Rádióaktivitás Illusztráció.
A termeszétes radioaktivitás
A radioaktív sugárzás biológiai hatása
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
Környezetkémia-környezetfizika
Üledékes sorozatok tagolás - agyagindikátorok
Dozimetria, sugárvédelem
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Természetes radioaktív sugárzás
Részecskenyom analízis és osztályozás Pálfalvi József MSc, Intelligens Rendszerek, Önálló labor 1. Egyetemi konzulens: dr. Dobrowiecki Tadeusz (BME MIT)
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 6. Sugárvédelem a szuperlézernél Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Atomenergia.
Radioaktív lakótársunk, a radon
A maghasadás és a magfúzió
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Előadás másolata:

Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, 2010. november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Dr. Gálai Antal, Dr. Győrfi Tamás Eötvös József Főiskola, Baja Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet, Matematika és informatikai szakcsoport

I. Bevezetés A radioaktivitás és az ennek kapcsán fellépő ionizáló sugárzások a természet részét képezik. Az élet kialakulását, az emberi egyedfejlődést végigkísérte a sugárzások jelenléte. Az ionizáló sugárzások az élet velejárói. Célunk a diffúziós ködkamra webkamerafelvételeinek kiértékelése volt. Ehhez olyan képfeldolgozó programot fejlesztettünk ki, amelynek segítségével a felvételek a demonstráción kívül alkalmassá váltak a radioaktív sugárzások jellemzőinek meghatározására.

1. ábra: Háttérsugárzás nyomai a ködkamrában Mialatt ezt a pár soros szöveget elolvassuk, testünkön több tízezer töltéssel rendelkező részecske, és hárommilliónál is több neutrínó halad át. 1. ábra: Háttérsugárzás nyomai a ködkamrában

5. ábra: Mérési elrendezés II. Képfeldolgozás A diffúziós ködkamrában megjelenő háttérsugárzás és különféle radioaktív sugárzások nyomait egy webkamera segítségével figyeltük és rögzítettük. 5. ábra: Mérési elrendezés

6. ábra: Képfeldolgozó program kezelőfelülete A nyomvonalak hosszúsága függ a részecskék energiájától és irányától. A vastagságból a részecskék ionizációs képességére lehet következtetni. A felvételek kiértékelésére egy a VisualBasic fejlesztői környezetben készített képfeldolgozó programot hoztunk létre. 6. ábra: Képfeldolgozó program kezelőfelülete

7. ábra: Maximális hossz kiválasztása: több képen látható részecskenyomok adatai közti párosítással történt

8. ábra: A kijelölt részen belül található részecskenyomok területének számítása

Felezési idő meghatározás Manapság 2830 fajta atommag ismeretes. Ebből csak kb. 260 a stabil. Ezekből épül fel az összes létező anyag. Az atommagoknak a nagyobb része instabil. Képes átalakulni más részecskévé, akár bármilyen külső hatás nélkül is, miközben részecske kibocsátás, vagy sugárzás formájában energia szabadul fel. Ezt a spontán átalakulást nevezzük radioaktivitásnak. Az elsőként megismert radioaktív sugárzásokat a görög ábécé első betűivel nevezték el. Alfa- (α), béta- (β), gamma-sugárzást (γ) különböztetünk meg. A radioaktivitás karakterisztikus idejére a felezési időt használjuk, ez az az idő, ami alatt az el nem bomlott magok száma a felére csökken, jele T1/2. A felezési idő befolyásolhatatlan, megváltoztathatatlan anyagi jellemző, értéke igen széles határok között változhat.

A felezési idő meghatározására a Tórium (B+C) forrásból kilépő alfa-részecskenyomok számának az idő függvényében való változását használtuk fel. 10. ábra: Tórium (B+C) forrásból kilépő alfa-részecskék nyomai

9. ábra: Exponenciális bomlásgörbe A képfeldolgozó programunk segítségével megszámoltuk minden órában, hogy az adott frame-en hány alfa-részecskenyom látható, majd a kapott eredményeket az idő függvényében ábrázoltuk az excel programban. A kapott vonaldiagramhoz exponenciális trendvonalat illesztettünk. A trendvonal egyenletéből pedig az alábbi összefüggések segítségével meghatároztuk a felezési időt: 9. ábra: Exponenciális bomlásgörbe

IV. Összefoglalás Az általunk készített képfeldolgozó program alkalmas a diffúziós ködkamra segítségével megfigyelhető radioaktív sugárzások webkamerafelvételeinek kiértékelésére.  A programot felhasználhatjuk a felezési idő meghatározására.  A nyomhosszúság méréséből ismert forrás alkalmazása esetén a részecskék energiája meghatározható.  Energia-eloszlás, hatótávolság-energia függés számolható az adatokból.  A részecskenyomok vastagságából a részecskék ionizációs képességre lehet következtetni.  Az informatika fakultáción belül a képfeldolgozás bevezetésének illusztrációjaként a mozgóképállományok hozzáférését, a képenkénti szakaszdetektálást, a képek közti szakaszpárosítást és egyéb kisebb programozási fogást ismerhetik meg és gyakorolhatják a hallgatók.