1 OST 2. munkabizottság ülése KSH 2011. november 18. Dr. Laczka Éva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE
Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
EKOP Elektronikus levéltár
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
1 Anonimizálási és adathozzáférési eljárások a hivatalos statisztika gyakorlatában Szép Katalin – Gadácsi Katalin KSH Fényes Elek Műhely május 26.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
A 2014-ben esedékes szakértői vizsgálat Országos Statisztikai Tanács 
Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe Az elveknek való megfelelés 2013–2014-ben esedékes átfogó európai felülvizsgálata Pál Tamara, Elnöki főosztály.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A statisztikai adatokhoz való hozzáférés módjai  Vereczkei Zoltán Módszertani főosztály MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Az energiapiac liberalizálásának aktuális kérdései, a teljes liberalizálás folyamatának tükrében dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A rendészet szervei.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldása és platformja
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Országos Statisztikai Tanács
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
A Q2016 – Quality in Official Statistics európai konferencia legfontosabb üzenetei Dr. Kárpáti József Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
(SWHPN) The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Előadás másolata:

1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva

2 Napirend Tájékoztató az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználásának terén végzett eddigi munkáról A KSH felhatalmazása az adminisztratív adatok átvételére és az aktuális törvényalkotás/módosítás során A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól érkezett észrevétel megbeszélése Hogyan tovább?

3 Adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználásával foglalkozó fórumok Adminisztratív adatok munkacsoport (2006) KSH és hivatalos statisztikai szolgálat közötti megbeszélések (2011. június-augusztus) KIM által kezdeményezett, a hivatalos statisztikai szolgálat szerveivel folytatott egyeztetések (2011. június-augusztus) OST 1., 2., 3., 4., 5. számú munkabizottságok Nemzetgazdasági Minisztériumban folytatott egyeztetések KSH - IPOSZ egyeztetések Nemzetközi projektek

4 AdminData ESSnet project (Use of Admin and Account Data for Business Statistics) CENEX ISAD project (Integration of surveys and admin data) Neighboring Countries Cooperation workshop on Admin data examination and measurement of AD-quality Task Force on the Revision of Regulation (EC) No. 223/2009 and on Commitments on Confidence in Statistics

5 Statisztikai függetlenség az Európai Statisztikai Rendszerben Az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználása A nemzeti statisztikai hivatalok koordinációs szerepe Nyilatkozat kidolgozása

6 Az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználása Legfontosabb üzenetek: A felülvizsgált 223/2009 regulációnak meg kell erősíteni a jogot az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználásához Statisztikai célra az adminisztratív adatforrásokat ingyenesen kell átadni A nemzeti statisztikai hivatalokat be kell vonni az adminisztratív nyilvántartások tervezésébe, módosításába A nemzeti statisztikai hivataloknak ellenőrizni kell az adminisztratív adatforrások stabilitását, az adatok minőségét

7 Az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználása ( folytatás) Az adminisztratív nyilvántartások működtetőinek a meta- adatokat statisztikai célokra át kell adni Adatvédelmi okokra hivatkozva nem szabad korlátozni az adminisztratív adatforrások átadását A statisztikai ás adminisztratív adatforrások összekapcsolásakor standardokat kell alkalmazni, a standardizálás folyamatát a nemzeti statisztikai hivataloknak kell koordinálni

8 Az adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználása ( folytatás) Az adminisztratív nyilvántartások azon működtetői, akik nem tagjai a statisztikai szolgálatnak nem esnek a nemzeti statisztikai hivatalok koordinálása alá, de a kapcsolatot, együttműködést erősíteni kell A 223/2009-es regulációnak – a tagországok sajátosságaira való tekintettel – csak az általános elveket kell rögzíteni

9 Következő lépés A legfontosabb üzenet alapelveit érvényesíteni kell a 223/2009-es reguláció revíziójában

10 Köszönöm a figyelmet!