Északi-Sark Déli – Sark prezentáció a 7.o. földrajz tananyaghoz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szitakötő Totó.
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
A Föld, időjárás, éghajlat
A négy évszak Horváth Betti Felkészítő tanár: Nevem: Hetrovicz Máté
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
A légnyomás és a szél.
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
9. A zónaidő felosztása Földünkön
A Föld, mint égitest.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
A Föld pályája a Nap körül
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Szakál Dorottya Mars március 2..
A tundrától a trópusokig
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Leíró éghajlattan.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Négy évszak Nagy Ferenc 7.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
FÖLDRÉSZEK.
A Balaton földrajza.
Budapest turisztikai marketingje
David Livingstone.
A klímaváltozások és okaik
Sarkvidéki öv.
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
Benkovics László, február 2013
A SZÁRAZFÖLDI JÉG 11. előadás
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Időjárási és éghajlati elemek:
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Nagy földi légkörzés.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország.
Issac Newton Gravitáció
Füves puszták.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Zimbabwe-ban, Afrikában található a csodálatos, 128 méter magas Viktória-vízesés. A helyet úgy is ismerik, mint „Az Ördög úszómedencéje”. Szeptemberben.
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Készítette: Karácsony Péter
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Sarkvidékek.
Készítette: Koleszár Gábor
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
Amerika éghajlata.
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Északi-Sark Déli – Sark prezentáció a 7.o. földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu

Északi-Sark alapfogalmak A Földrajzi Északi-sark a lehető legközelebbi pont a Föld forgástengelyének és a felszínének a találkozásánál. Fix pontnak tekintjük, de a csillagászok rámutattak, hogy a forgástengely nem mozdulatlan, 435 napos ciklusokban folyamatosan mozog, és ezt a kis mozgást felfedezője után Chandler - ingásnak (Chandler-wobble) nevezték el. A Földrajzi Északi-sark egyben az északi 90°-os hosszúsági kör. Ebből a pontból bármerre indul az ember, déli irányba fog haladni. Ez a pont a Jeges-tengeren található, mely ezen a ponton 4087 méter mély. A Föld koordinátáit (szélesség , hosszúság , magasságok) mindenképpen fix pontokhoz kellene rögzíteni,de mivel nincs ilyen pont a Földön , ez nem lehetséges ! Illesszen be egy térképet az országról.

Északi-Sark alapfogalmak - elhelyezkedés A nemzetközi szervezetek egyelőre a Földrajzi Északi-sarkhoz igazítják a földrajzi koordinátákat, és nem számítják bele ennek elmozdulását. Az Északi-sark jelenleg nemzetközi területnek számít, bár Kanada és az Egyesült Államok már többször megpróbálta sajátjaként elismertetni, pedig szárazföld nincs a területen, csak jégpáncéllal borított víz. Illesszen be egy térképet az országról.

Északi-Sark expedíciók Az első eltervezett expedíció a sarkponthoz Robert Edwin Peary mérnök-tengerész és alkalmazottja, az afro-amerikai Matthew Henson nevéhez fűződik. Négy Inuit segéddel indultak neki az útnak (Ootah, Seegloo, Egingway,és Ooqueah) 1909. április 6-án. Peary azt hitte, hogy elérte az Északi-sarkot, de a legújabb kutatások alapján úgy tűnik csak 40 km-re közelítette meg azt. Illesszen be egy térképet az országról. Robert Edwin Peary

Az Északi-sark a világűrből Északi-Sark további expedíciók 1926-ban megtörtént a sarkpont első vitathatatlan elérése, mely Roald Amundsen norvég felfedező nevéhez köthető. 1952. május 3-án az amerikai légierő főhadnagy-ezredese Joseph O. Fletcher és William P. Benedict főhadnagy repülővel leszálltak a sarkponton. Velük együtt leszállt Albert P. Crary tudós. 1958. augusztus 3-án egy amerikai tengeralattjáró (USS Nautilus (SSN-571)) keresztülhaladt a sarkponton alatt. 1959. március 17-én a USS Skate (SSN-578) felszínre emelkedett az Északi-sarkon áttörve a jégtakarót, így ez az első hadihajó mely elérte azt. 1968. április 19-én Ralph Plaisted először jutott el bizonyítottan légi segíség nélkül a sarkpontig. 1977. augusztus 17.: Az Arktika nevű szovjet atomjégtörő végrehajtotta az első felszíni hajós sarkpont elérést. 1992. április 6.: Robert Schumann lett a legfiatalabb ember, aki elérte az Északi-sarkot Illesszen be egy térképet az országról. Az Északi-sark a világűrből

Déli –sark alapfogalmak - elhelyezkedés A Déli-sark vagy Déli-pólus kifejezés a földrajzi értelmembe vett Déli-pólust, azaz a Föld felületének legdélibb pontját jelöli, mely pontosan a Föld Északi-sarkának ellentétes oldalán van. Jelenleg a Déli-sark fölött az Antarktisz , az ötödik legnagyobb kontinens terül el , azonban ez nem volt mindig így, a korábbi földtörténeti korokban a földkéreg lemezeinek vándorlása miatt. A Déli-sarknál a föld (a szikla) tengerszint közeli magasságú, azonban a jégsapka rajta átlagosan 3 kilométer vastag, ezért a jelenlegi felszíne nagy magasságban (2835 m) van. A sarki jégtábla durván 10 méter/év sebességgel mozog, így a Déli-sark pontos pozícióját, a jég felületéhez és a ráépített épületekhez képest időről-időre fokozatosan elmozdítják. Ennek megfelelően a Déli-sark helyét jelző tábla és cövek is áthelyezésre kerül minden évben. Illesszen be egy térképet az országról.

Déli –sark expedíciók Roald Amundsen Az első ember, aki elérte a Déli-sarkot a norvég Roald Amundsen és társai 1911 december 14 -én. Amundsen táborát Polheim-nek (szó szerint a Pólus otthonának) és a Déli-sarkot körülvevő egész fennsíkot a norvég VII. Haakon király tiszteletére VII. Haakon fennsíknak nevezte el. Amundsen versenytársa Robert Falcon Scott egy hónappal később érte el a pólust. A visszaúton Scott és négy társa éhen halt a rendkívüli hidegben. 1914-ben Ernest Shackleton brit felfedező Imperial Trans-Antarctic Expediciójának feltett célja keresztülszelni az Antarktiszon a Déli-sark érintésével, de balszerencsében ért véget. Az Endurance hajó befagyott az úszó jégtáblák közé és 11 hónappal később elsüllyedt a Weddell-tengerben. A témához kapcsolódó könyvajánlat : Könyv címe:  Scott és Amundsen Szerző:  Roland Huntford Fordító:  Széky János ISBN kód: 9635306385 kiadja : PARK Könyvkiadó Illesszen be egy térképet az országról. Roald Amundsen

Déli –sark expedíciók Richard Byrd, admirális (USA) lett az első ember, aki Bernt Balchen első-pilótájának segítségével, átrepült a Déli-sark fölött 1929 november 29-én. Ekkortól nem tette ember a lábát a Déli-sarkra egészen 1956 október 31-ig, amikor egy amerikai haditengerész különítmény George Dufek admirális vezetésével landolt az R4D Skytrain (Douglas DC-3) repülőgépével. Amundsen és társai Déli-sark, 1911 december. Illesszen be egy térképet az országról. Az amerikai Amundsen-Scott Déli-sarki Kutatóállomást a Nemzetközi Geofizikai Évre (1956-1957) légi-úton létesítették és az állomás azóta, folyamatosan ellátott kutató- és kiszolgáló személyzettel. Amundsen-Scott Déli-sark Kutatóállomás, 2006 január.

Az Anktartisz a világűrből Déli –sark éghajlat A Déli-sark a déli féltekei tél folyamán napfényt egyáltalán nem kap. Nyáron a nap folyamatosan a horizont felett van, de csak alacsonyan. A felszínt elérő napsugárzás legna-gyobb részét a fehér hó veri vissza. A nap melegségének a hiánya, kombinálva a magas tengerszintfeletti magassággal (kb. 3200 méter) eredményezi azt, hogy a Déli-sarké a Föld leghidegebb éghajlata. A Déli-sarknál sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint az Északi-sarknál, elsődlegesen azért, mert a Déli-sark nagy magasságban, a kontinentális száraz-föld belsejében helyezkedik el, míg az Északi-sark a tenger-szintnél az óceán közepén. (amely óceán hőtárolóként is viselkedik) A déli félteke nyarának közepén (január) a Nap eléri pályája legmagasabb pontját kb. 23,5˚, az átlagos hőmérséklet −25˚C körüli. Ahogy az év-hosszúságú „nap” a lenyugváshoz közeledik, a hőmérséklet szintén süllyedni kezd. Napnyugta (március végén) és napkelte (szeptember végén) időszakában a hőmérséklet −45˚C, télen hőmérséklet folyamatosan −65˚C marad Illesszen be egy térképet az országról. Az Anktartisz a világűrből

Ceremoniális Déli-sark A Déli-sarkon Az Amundsen-Scott Déli-sark Kutatóállomáson a Ceremoniális Déli-sark területét fényképezési célból állították fel. Egy oszloptalpból és a rajta álló fém gömbből áll, melyet körülvesznek az antarktisz egyezményt aláíró országok zászlói. A terület csak néhány méterre van az igazi Földrajzi Déli-sark pontjától, melyet csak egy kis tábla és egy cölöp jelez. Mivel a jégsapka mozgásban van, (kb. 10 méter/év) a cölöpöt minden évben Újév napján áthelyezik. Illesszen be egy térképet az országról. A képen látható kupolát a hóviharok részben eltemették, ezért a kupola bejáratát rendszeresen dózerrel kell megtisztítani. A legújabb épületek oszlopokra épültek így nem kell attól tartani, hogy a hó felhalmozódik az oldaluk mentén.

Ceremoniális Déli-sark Illesszen be egy térképet az országról. A ceremoniális Déli-sark. Az antarktisz egyezményt aláíró országok zászlói veszik körbe, és a háttérben a régi sarki állomás kupolája.

Földrajzi Déli-sark A földrajzi Déli-sark A legáltalánosabb definíció szerint, a földrajzi Déli-sark, a Föld forgástengelyének a Föld felszínét metsző két metszéspontja közül az egyik. (A másik metszéspontja az Északi-sark) Azonban a Föld forgástengelye a valóságban egy picit (néhány méterrel) mozog, ingadozik („lötyög”). Illesszen be egy térképet az országról. A földrajzi Déli-sark

WEBKAMERÁK Webkamera elérés az Északi sarkhoz : Klikk a képre ! Illesszen be egy térképet az országról. Webkamera elérés az Déli - sarkhoz : Klikk a képre !

FORRÁSOK http://djp.tvn.hu/HTM/Scien/Foldrajz/Hely/Eszaki-sark.php http://worldbuddy.com/globe.cgi?-9000+00000 http://members.chello.nl/~a.horlings/geo-arc.html http://www.cmdl.noaa.gov/obop/spo/livecamera.html http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Kertiati/D%C3%A9li-sark http://antarktisz.lap.hu/ http://eszaki-sark.lap.hu/ http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szaki-sark Illesszen be egy térképet az országról.