Széchenyi István Egyetem 5. Környezettudományi Tanácskozás 2004. november 5. Dr. Horváth Lajos Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, Győr Gyulai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
A környezetszennyezés forrásai
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Felszíni vízminősítés gyakorlatának változása Magyarországon
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A dunai hőterhelés vizsgálatai az atomerőműtől Mohácsig terjedő Duna-szakaszon az időszakban PA Rt. Külső technológiai Osztály: Racskó Imre.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Biológiai monitoring és mintavétel
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Vízminőségi jellemzők
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Hidrológiai monitoringrendszerek
MONITORINGRENDSZEREK
A vízszennyezés mérése, értékelése
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Cretin Bettina és Simon Lilla
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
A KHT-k gyakorlata A Paksi Atomerőmű élettartam hosszabbításának és teljesítménynövelésének hatásai a Duna hőterhelésére.
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek minősítése
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Felszíni vizek minősége
Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
A hulladékok fajtái és jellemzői
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM OPERATÍV MONITORING AZ IPARBAN TÓTH GYÖRGY.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Széchenyi István Egyetem 5. Környezettudományi Tanácskozás november 5. Dr. Horváth Lajos Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, Győr Gyulai István Széchenyi István Egyetem Szigetközi vízminőség monitorozása

Felső-Duna Környezetállapot Megfigyelő Rendszer Kiépítve: között „Duna Monitoring” Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Az észleléseket a területi vízügyi igazgatóság és környezetvédelmi felügyelőség, egyetemek, kutató intézetek végzik. A forrásadatokhoz az egyes megfigyelőrendszer adatgazdáinál, és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban lehet hozzáférni.

Célkitűzés A Vízerőmű hatásterületén a környezeti elemek állapotváltozásának megfigyelése A Vízerőmű hatásterületén a környezeti elemek állapotváltozásának megfigyelése Egyes műszaki beavatkozások hatásának nyomon követése Egyes műszaki beavatkozások hatásának nyomon követése Hatáselemzésekhez, tervezésekhez adatszolgáltatás (Visszacsatolás) Hatáselemzésekhez, tervezésekhez adatszolgáltatás (Visszacsatolás)

Vízminőségi Monitoring Üzemeltetve: 1992-től : Felszíni vízterületek a hatásterületen: Mintavételi helyek száma: Duna főág Szivárgó csatorna Szigetközi hullámtér Szigetközi mentett oldal Mosoni-Duna Mintavételi gyakoriság: 12–26/év, egyes speciális paraméter esetében 4-6/év (szerves mikroszennyezők, biológiai mutatók)

A mérőhálózat integrálja az országos törzshálózati felszíni vízminőségi hálózat mintavételi helyeit és a Duna főágon létesített „Fenékküszöb”, a szigetközi hullámtéri vízellátás és a Mosoni-Duna vízpótlás érdekében létrejött kormányközi Megállapodás szerinti közös szlovák-magyar monitoringban kijelölt 11 mintavételi helyet.

Szigetköz: Felszíni vízminőség monitorozása - Mintavételi helyek

A vízminőségi mérések kiterjednek a felszíni vizek és mederüledékek fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak meghatározására. Komponenskör: Fizikai-kémiai állapot Általános mutatók Só, oxigén-, és tápanyagháztartás Különleges mutatók Szervetlen és szerves mikroszennyezők Biológiai állapot Fitoplankton Makrogerinctelenek Zooplankton Minőségi és mennyiségiMinőségi meghatározás Mikrobiológiai állapot Coliszám, Fekál Coli, Fekál Streptococcus és Baktérium szám 20 °C-on Mederüledék vizsgálatok Tápanyagok (nitrogén és foszfor) Szervetlen és szerves mikroszennyezők

Felszín alatti vizek minősége Üzemeltetve: 1989-től Talajvízfigyelő kutak száma: Szigetközben: 100 db, amely integrálja a szlovák-magyar közös monitoringban kijelölt 16 db figyelőkutat is Gönyű-Dömös hatásterületen: 32 db

Szigetköz: Felszín alatti vízminőség monitorozása - Mintavételi helyek

Komponenskör szervetlen (fémek) és szerves mikroszennyezők (PAH) Mérés gyakoriság: 4/év Különleges mutatók: Általános fizikai, kémiai mutatók

A mérési adatok feldolgozása: A vizsgálati adatok feldolgozásával jellemezhetők a felszíni vízterek só- tápanyag és oxigénháztartási viszonyai, megállapítható a szervetlen- és szerves mikroszennyező anyag szennyezettség mértéke, a mikrobiológiai- és biológiai mutatók értékelésével a vízterek bakteriológiai szennyezettsége és biológiai állapotuk. A mederüledék vizsgálatok eredményei a szennyezőanyagok akkumulálódásának mértékéről adnak felvilágosítást. A felszín alatti vízminőségi monitoring a Duna menti területsáv, a Szigetközi hullámtér és mentett oldal felszín alatti vízminőségi jellemzőinek megfigyelésére és alakulásának nyomon követésére szolgál.

Megállapítások Hullámtér hullámtéri A bősi vízerőmű októberi üzembe helyezését követően kiépülő hullámtéri vízpótló rendszerben végzett hosszú idejű vízminőség vizsgálatok azt mutatják, hogy a vízterületek minősége a vízpótlás nélküli Alsó-szigetközi szakasz kivételével összességében jelenleg nagy hasonlóságot mutat az Öreg-Dunából betáplált víz minőségével és a vízterületek korábbi mozaikossága megszűnt. A biológiai vizsgálatok eredményei szerint az utóbbi években a hullámtéri vízpótló rendszerben biztosított vízhozam változatos, fokozatosan gazdagodó élőhelyek- és élőlény együttesek kialakulását eredményezte, annak ellenére, hogy a műszaki lehetőségek figyelembevételével szimulált vízdinamika elmarad a korábbi természetes állapottól.

Baktérium szennyezettség változása Oxigéntelítettség változása Hullámtér minősége

Duna főág, RajkaÁsványráró Helena H1H1 H2H2 H3H3 H4H4 Z- 6 Z- 8 H5H5 H6H6 H8H8 H9H9 H1 0Z-11Z-12Öntési tóH12H13 H1 4 H1 5 pH IIIII III II vez.kép. IIIIIIIIIIIIIIIIIII O2 IIIIIIIIIIIIIIIIIIII O2 % III IIIIIIIIIIII IIII BOI5 II IIII I III III KOIp IIIIIIIIIIIIIIIIIII KOId II I NH4 IIIIIIIIIIIIIIIIIII NO2 III IIIII II IIIII NO3 II PO4 IIIII II IIIII III öP III II Kl-a III IIIII II Coliform III IIIII II Hullámtér vízminősítése az MSZ 12749:1993 szerint Kék: I. osztály – Zöld: II. osztály – Sárga: III. osztály – Üres mező: Nincs adat

A hullámtéri vízterek vízminősítési mintázata jól mutatja, hogy a vízbetáplálás hatására a vízterek korábbi mozaikossága megszűnőben van: a só- és szerves anyag szennyezettség, oxigén háztartás: kiváló, jó a tápanyag szennyezettség: nitrát - jó, foszfát - tűrhető, ennek megfelelően a vizek eutrofikusak a klorofill-a tartalom alapján a vegetációs szakaszban - tűrhető és a bakteriális szennyezettség szempontjából is tűrhető minőségűek általában. Duna főág Az „elhagyott” Duna főág vízminősége az elterelést követő időszakban labilisabbá vált, ami lényegében a fenékküszöb üzembe helyezéséig elsősorban a víz kedvezőtlen oxigénellátottságában mutatkozott meg. A folyószakasz monitorozására a fenékküszöb üzembe helyezését követően került sor.

Helyek RajkaFküszöb felettFküszöb alattDremeteMedveKomáromEsztergomgom pHIIIII II III vez.kép.IIIIIII O2IIIIIII O2 %IIIIIIII III BOI5III I I KOIpIIIIIII KOIdII NH4IIIIIIII NO2III NO3II PO4II öPII Kl-aIII ColiformIII A Duna főág vízminősítése Rajka – Esztergom között, Az „Öreg Duna” oldott oxigén- változása a fenékküszöb térségében

Lipóti tó A vezetőképesség lecsökkent és szűk intervallumban ingadozik. Hasonlóan kiegyenlítetté vált a tó szerves anyag szennyezettsége, de növekedett a nitrátosodás és a foszfor források szintje. A makrovegetáció árnyékoló hatása mellett esetenként planktonikus eutrofizáció is fellép, és számos korábban itt élő védett faj már nem találja meg életfeltételeit. A Lipóti tó vízminőség vizsgálatai rámutattak, hogy a morotva fennmaradása érdekében mesterségesen betáplált felszíni víz mindenkori minősége lett a meghatározó a védett élőhely vízminőségének alakulásában a természetes viszonyok háttérbe szorítása miatt.

Lipóti tó vízminőség-változása 1990 – 2003 között

Mosoni-Duna A Mosoni-Duna vízminőségi szempontból három, jól elkülöníthető szakaszra osztható: - a Dunából a tározó felőli vízbetáplálástól a Lajta betorkolásáig tartó felső szakaszra, - a Mosonmagyaróvár-Győr közötti középső szakaszra és - az alsó, Rábca torkolattól a Dunába kitorkolás közötti szakaszra. A torkolat felé haladva lassú, de határozott romlás mutatható ki, elsősorban az emberi tevékenységek következményeként. Míg a felső szakaszon a jó-tűrhető,- a középső szakaszon a tűrhető, - az alsó győri szennyvíz bevezetés alatti szakaszon már a tűrhető-erősen szennyezett állapot jellemző.

A Mosoni-Duna vízminősítése évben az MSZ 12749:1993 szerint MOSONI-DUNAMinősítés HelyekFeketeerdőMecsérVének pHIIIIIII kiváló vez.kép.III O2III O2 %II III jó BOI5II KOIpIIII KOIdIII tűrhető NH4IIIII NO2III NO3II szennyezett PO4IIIII öPII III Kl-aIII IV erősen ColiformIII V szennyezett

A felszín alatti vízminőségi monitoring adatai alapján megállapítható, hogy a szigetközi kutak jelentős részében nagy a vas és mangán szennyezettség különösen a főág mentén és a régi ágak feltöltődött helyein. Több helyen - elsősorban a települések környezetében - jellemző a magas ammónia és esetenként a nitrát tartalom is. Megfigyelhető azonban a Duna elterelését követően a megváltozott talajvíz áramlási irányok miatt a szennyezett területek alóli talajvíztest elmozdulását jelző vízminőség romlás is. Felszín alatti vizek minősége

A talajvizek szennyezettségének megoszlása

Köszönöm a figyelmet!