MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Advertisements

Radioaktivitás mérése
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Sajtótájékoztató január 16. A Paksi Atomerőmű Rt évi működése, évi tervei Dr. Kocsis István vezérigazgató.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Energia – történelem - társadalom
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
TRAMPUS Consultancy Atomerőművek élettartam gazdálkodásának motiváló tényezői Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
A környezetvédelem intézményrendszere
Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A környezeti radioaktivitás összetevői
Lenkei István vezérigazgatói tanácsadó
Az Atomenergia.
Energiatermelés külső költségei
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Súlyos üzemzavar Pakson
Energetikai folyamatok és berendezések
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladékok elhelyezésének távlatai
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az atomenergia jelene és jövője a magyar villamosenergia ellátásban
DÓZISFOGALMAK ELNYELT DÓZIS: D
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában
Környezetmérnök képzés nukleáris vonatkozásai a jelenben és a jövőben a PTE Pollack Mihály Műszaki Karán Dolgosné Kovács Anita – Szűcs István – Várhegyi.
A sugárvédelem alapjai
A sugárvédelem alapjai
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
MVM Trade portfoliója 2009-ben
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 15. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos hazai feladatok Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető igazgató, RHK.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Roncsolásmentes vizsgálat az atomerőmű életciklusa különböző szakaszaiban Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 7. AGY, Kecskemét,
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Dozimetria, sugárvédelem
HAZAI JOGSZABÁLYI HÁTTÉR ÉS ATOMERŐMŰ ENGEDÉLYEZÉS ÖRDÖGH MIKLÓS SOM SYSTEM KFT. TÁVLATOK AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN ETE KONFERENCIA, PÉCS, NOVEMBER.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Készítette: Szabó Bálint
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
A maghasadás és a magfúzió
MVM Paksi Atomerőmű Zrt.| április 23.
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN Cserkutiné Illyés Ágnes Vezető tanácsadó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2009. február 26.

Hozzárendelt feladatkompeteciák: Radiológiai jellemzőket mér, értékel Hozzárendelt szakmai ismeretalkalmazások: B típus Radioaktivitás a környezetben C típus Radiológiai jellemzők mérése 1214-06-2 Általános környezetvédelmi feladatok Környezet - és természetvédelmi alapfogalmak és a környezeti elemek ismertetése 20. Ön sugárveszélyes környezetben végzi napi munkáját. Fejtse ki a radioaktivitás alapfogalmait, mutassa be a sugárzás élettani hatásait! Információtartalom vázlata: Radioaktivitás alapfogalmai Radioaktív sugárzás forrásai A nukleáris energia felhasználásának lehetőségei A radioaktív hulladékok

1242-06-1 Települési környezetvédelemi technikus és természet- és környezetvédelmi technikus feladatok Települési alapfogalmak, települési környezetet terhelő hatások. Környezetvédelmi technológiák ismertetése 16. Egy illegális lerakón sugárzó anyagra utaló jelzéssel ellátott hordókat találtak. Hogyan oldaná meg a lakosság sugárvédelmét? Melyek a sugárvédelem alapvető elvei és módszerei? Információtartalom vázlata: Az emberi szervezet sugárterhelése A sugárzás élettani hatásai Az ionizáló sugarak biológiai hatását befolyásoló tényezők Dózismennyiségek (sugárterhelés, elnyelt dózis, egyenérték dózis, sugárártalom, sugársérülés dózisegyenérték, effektív egyenértékdózis) A sugárvédelem alapelvei Az ember sugárterhelésének csökkentési lehetőségei Balesetvédelem módszerei (jódprofilaxis, egyéni balesetelhárítási intézkedések) Megoldási javaslat

Magyarország villamosenergia termelése Import: 3 914 GWh Hazai termelés: 39 886 GWh Atomerőmű részaránya a hazai termelésben: 37,2 %

Energiahordozók százalékos részesedése Forrásszerkezet Energiahordozók százalékos részesedése Magyarországon Teljes felhasználás Villamos energia forrás összetétel A teljes felhasználást tekintve figyelemre méltó, hogy a szénhidrogének aránya 71%!! A villamosenergia-termelésre történő felhasználást tekintve az atomenergia részaránya 33,5%, mivel ezen összesítésnek az import is része. 2007 évi adatok, források: BME adatsor, MVM statisztika 5 5

A fosszilis- és atomerőmű kapcsolási rajza

Üzemanyag-pasztilla

Zóna-kép

Maghasadás

Láncreakció

A reaktor elvi működése

Az atomerőmű kapcsolási sémája

A reaktor tartálya

A rácshiba keletkezése

A próbatestek elhelyezkedése a reaktortartályban

Ellenőrző kapszulák

A 11. kampány után tapasztalt változás (Ak -T)

A neutronsugárzás eredménye!

Üzemidő

A hazai áramtermelők villamos-energia egységköltségei

Bátaapáti - a hordók elhelyezkedése

Bátaapáti - beágyazás

Bátaapáti - lejtősakna

Paks-KKÁT

Az új energiapolitikáról 40/2008. (IV.17.) OGY határozat A Parlament elfogadta az új energiapolitikai koncepciót*, mely szerint a Kormány: ... f) kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé; gondoskodjon a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére irányuló programok megfelelő végrehajtásáról és megvalósításáról;

Köszönöm a megtisztelő figyelmet