Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop 2009. január 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
A papír hulladékként is érték
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Civilek szerepe a környezettudatos társadalomban
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
a hulladékgazdálkodásról
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
A termékdíjas szabályozás új iránya Vámosi Oszkár ügyvezető Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség április 25.
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
I.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Erdős Péterné dr február 03. A Termékdíj munkacsoport 4. ülésére AZ EGYUTAS ITALCSOMAGOLÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÖSZTÖNZÉSE ÁRUHÁZI VISSZAVÉTELI RENDSZEREK.
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
Zalaegerszeg december 13.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
Huba Bence igazgató Szombathely,
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Civil Kezdeményezések Programja
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
CSEBER Kht évi gyűjtés eredménye január.
Környezetgazdálkodás 1.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
A hulladékok környezeti problémái
Illegális szemétlerakatok és egyéb elhagyott hulladék felszámolása Készítette: Türelmi Zóna csapat Polgár az Európai Demokráciában OTV.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.

** alapvető cél, hogy csökkenjen a környezet terhelése * a gyártás és forgalmazás során * a visszagyűjtés és a feldolgozás folyamán * csökkenjen a szétdobált hulladék mennyisége ** előnyben kell részesíteni a megelőzési és újrahasználati rendszereket ** nagy mértékben növelni kell a visszagyűjtési hatékonyságot ** nem a begyűjtést, hanem a hasznosítást kell előtérbe helyezni ** alapvető cél, hogy a fogyasztók jogai ne sérüljenek, ne hárítsák át rájuk teljes mértékben a csomagolás és a hulladékkezelés költségeit ** Motiválni kell a fogyasztókat az együttműködésre Célok, elvek

1) Kötelező betétdíj 2) Hasznosítási díj (gyártó+kereskedő --> koord. szervezet)‏ 3) Differenciált hulladékdíj (fogyasztó --> közszolgáltató)‏ 4) Ártalmatlanítási díj (landfill tax) v. környezetterhelési díj (gyártó+kereskedő --> állam) (közszolgáltató --> állam)‏ Négyféle díj

Az újratöltő rendszerek megmentése Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása a közterületek mentesítése a fogyasztói jogok érvényesítése 1) Betétdíj

2) hasznosítási díj az uniós kvóta alacsony, nem lehet egyedüli rendező elv jelenleg a rendszer alulfinanszírozott el kell választani a begyűjtést a hasznosítástól a hasznosítást kell támogatni tartalék alapot kell képezni a koordináló szervezetek jogállását rendezni kell többet kell fordítani szemléletformálásra ki kell terjeszteni visszagyűjtési kötelezettséget

egy eszköz a vegyes hulladék csökkentésére a szelektálás segítésére a komposztálás segítésére a tudatos vásárlásra 3) Differenciált szemétdíj A mi kukánk A szomszédé

A kommunális adóként kivetett hulladékdíjról mindenhol át kell térni a Ptk.-án alapuló díjfizetési rendszerre. Kívánatosnak tartjuk az egyes háztartásokkal, írásban megkötött szolgáltatói szerződések gyakorlatát Arányos, kétkomponensű díjat javasolunk. Javasoljuk felülvizsgálni a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM rendeletet. A szerveshulladék háztartási komposztálását vagy elkülönített gyűjtését ki kell terjeszteni Differenciált díjfizetést javasolunk: különböző díj bevezetését a különböző hulladékáramokra Meg kell teremteni és kötelezővé tenni a háztartásonkénti mérés és nyilvántartás valamilyen formáját. A gyűjtőszolgáltatók között erősíteni kell a piaci versenyt. Aktív szemléletformálási tevékenységgel kell segíteni, hogy az emberek minél több hulladékot elkülönítetten gyűjtsenek, a szerves hulladékot pedig komposztálják. Javaslataink

4) Ártalmatlanítási díj a lerakókapacitás közvagyon! lerakási tilalom! landfill tax? környezetterhelési díj? égetésre is! áthárítják majd a szemétdíjon keresztül, de ez a lényeg legyen drága a vegyes hulladék ártalmatlanítás, és legyen olcsó a szelektálás! Ott a legnagyobb fokú a szelektálás, ahol nincs saját lerakó...

Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dőlnek be a begyűjtő cégek, a másodnyersanyagok ára gyakorlatilag nulla. Hasznosítási kapacitások alig épülnek, a begyűjtött hulladékokból mások gazdagodnak. Csomagolási boom-ot élünk, becslésünk szerint jóval túl vagyunk az 1 millió tonna évi kibocsátáson Erős a gyanúnk, hogy a hasznosítási kötelezettségek nem teljesülnek. Az újrahasználati rendszerek jórészt összeomlottak. A lakosság fogyasztási attitűdjei aggasztóak, környezeti ismereteik felszínesek. Mi lenne a megoldás? Nulla nulladék!

Köszönöm figyelmet! Szilágyi László