Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Osteoporosis A néma járvány.
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Car Warner angol fotográfus az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Táplálkozási ismeretek II.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Car Warner angol fotográfus készítette a képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19.

Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Kiemelt szerep a csont- és fogképzésben, illetve erősítésben (99% extraellurális) Kiemelt szerep az ideg- és izomműködésben Fontos szerep a véralvadásban Napi kalciumszükséglet: 8-10 éves korban: 800-1200 mg Felnőtteknek: 800-1000 mg Várandósoknak: 1000-1200 mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: 1200-1500 mg

Legfontosabb kalciumforrások Tej, tejtermékek Zöld leveles zöldségek Gyümölcsök (banán, bogyós gyümölcsök) Halak, olajos hal konzervek Olajos magvak (szezámmag, dió)

Kiegyensúlyozott táplálkozás Táplálkozási piramis: 2011- es ajánlás napi 0,5 liter tej vagy tejtermék (alacsony zsírtartalmú is lehet)

Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők I. Élelmiszerek Só Koffein Szénsavas üdítőitalok Alkohol Oxálsavat tartalmazó élelmiszerek (Pl.: rebarbara, csokoládé, spenót, sóska) Fitinsavban gazdag élelmiszerek (Pl.: búzakorpa, barna rizs, sárgaborsó, szója)

Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők II. D vitamin hiány Mozgás szegény életmód Dohányzás Táplálkozási zavarok (anorexia) Felszívódási zavarok

Néhány élelmiszer kalcium tartalma 100 grammban Tehéntej, teljes 148 mg Tehéntej, fölözött 160 mg Trappista sajt 109 mg Bakonyi barna kenyér 30 mg Petrezselyem zöld 1000mg Burgonya téli 9 mg nyári 7 mg Karfiol 26 mg Banán 110 mg Körte 15,7 mg Szilva 16 mg Csirkemell 5 mg Sertés hús közepes zsírtartalmú 13,2 mg Napi ajánlás: 8-10 éves korban: 800-1200 mg Felnőtteknek: 800-1000 mg Várandósoknak: 1000-1200 mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: 1200-1500 mg

Milyen tejet igyunk? A kalcium tartalmat nem befolyásolja a tej zsírtartalma. Hőkezelés nem változtatja meg a kalcium tartalmat.

Köszönöm figyelmüket!