Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Kiemelt szerep a csont- és fogképzésben, illetve erősítésben (99% extraellurális) Kiemelt szerep az ideg- és izomműködésben Fontos szerep a véralvadásban Napi kalciumszükséglet: 8-10 éves korban: 800-1200 mg Felnőtteknek: 800-1000 mg Várandósoknak: 1000-1200 mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: 1200-1500 mg
Legfontosabb kalciumforrások Tej, tejtermékek Zöld leveles zöldségek Gyümölcsök (banán, bogyós gyümölcsök) Halak, olajos hal konzervek Olajos magvak (szezámmag, dió)
Kiegyensúlyozott táplálkozás Táplálkozási piramis: 2011- es ajánlás napi 0,5 liter tej vagy tejtermék (alacsony zsírtartalmú is lehet)
Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők I. Élelmiszerek Só Koffein Szénsavas üdítőitalok Alkohol Oxálsavat tartalmazó élelmiszerek (Pl.: rebarbara, csokoládé, spenót, sóska) Fitinsavban gazdag élelmiszerek (Pl.: búzakorpa, barna rizs, sárgaborsó, szója)
Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők II. D vitamin hiány Mozgás szegény életmód Dohányzás Táplálkozási zavarok (anorexia) Felszívódási zavarok
Néhány élelmiszer kalcium tartalma 100 grammban Tehéntej, teljes 148 mg Tehéntej, fölözött 160 mg Trappista sajt 109 mg Bakonyi barna kenyér 30 mg Petrezselyem zöld 1000mg Burgonya téli 9 mg nyári 7 mg Karfiol 26 mg Banán 110 mg Körte 15,7 mg Szilva 16 mg Csirkemell 5 mg Sertés hús közepes zsírtartalmú 13,2 mg Napi ajánlás: 8-10 éves korban: 800-1200 mg Felnőtteknek: 800-1000 mg Várandósoknak: 1000-1200 mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: 1200-1500 mg
Milyen tejet igyunk? A kalcium tartalmat nem befolyásolja a tej zsírtartalma. Hőkezelés nem változtatja meg a kalcium tartalmat.
Köszönöm figyelmüket!