© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partnerl ogo Dieses Projekt wird im Rahmen des ETZ Programms zur grenzüberschreitenden Kooperation ÖSTERREICH-UNGARN durch den Europäischen Fonds.
Advertisements

Passzívház.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Állóeszköz-gazdálkodás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
Változások a Számvitelben
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Energetikai folyamatok és berendezések
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
S OK SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK a VOGEL&NOOT újdonságai körében!
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
1 „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének eredményei.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Powerpoint TemplatesPage 1Powerpoint Templates A humánszféra hatása a fenntarthatóságra Belasics Edit.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Olcsóbb és több demokrácia II. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai a választások állami költségeinek csökkentésére.
Környezetjogi alapelvek
REMOPLAST KHT. Balázs Ildikó ügyvezető igazgató
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Mi fán terem az ételhulladék?
Energia és (levegő)környezet
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az alternatív energia felhasználása
Város energetikai ellátásának elemzése
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
0 Tervezési folyamatban megjelenő trendek, tendenciák. ( Felület hűtő-fűtő rendszerek ) „Koncepció választás”, a kiviteli terv készítése előtt döntés előkészítés.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos

© 2007 GKIeNET Kft. 2 Miért kell beszélnünk a Green IT-ről?  Minden tevékenység nyomot hagy a környezeten. Az, hogy mikor figyelünk fel a hatásokra – függ az érintettség közvetlenségétől – a kritikus értéktől és – a növekedési dinamikától.  Néhány tevékenység, ahol már lefutott az első hullám – fosszilis fűtőanyagok felhasználása, – CFC-gázok.  Az IT-nek a gazdaságban betöltött szerepe meghaladta a kritikus tömeget, és további komoly növekedés várható. – mintegy 1,5 milliárd ember használja az internetet, ami a 2000-ben használók létszámának 3-szorosa, – a személyi számítógépek száma meghaladta az 1 milliárdot és 2014-re megduplázódik, – 30 millió szerver működik a világban, – ezeknél kritikus az energiaellátás megoldása (biztonsági szempontok és energiavesztés), – Működés közben rengeteg hőt termelnek, így a hűtés is külön energiát igényel.

© 2007 GKIeNET Kft. 3 Melyek a legfontosabb kérdések a témában?  Környezetbarát IT-eszközök – 2004-ben elkészült az első ólommentes adatlap – szigorú szabályozás az összes eszközre vonatkozóan (monitorok)  Felhasznált energia mennyisége – a világ energiafelhasználása évente 139 eTWh – ennek alig 1%-a származik megújuló energiaforrásokból – ennek több, mint 0,3%-át felemésztik a szerverparkok  Elektronikus hulladék – évente 186 millió PC-t selejteznek le – évente millió tonna számítástechnikai hulladék keletkezik – Magyarország összes szilárd hulladéka 4-5 millió tonna

© 2007 GKIeNET Kft. 4 Kik a legfontosabb érintettek?  Új megoldásokat keres a szerverfarmok üzemeltetésére  Konszolidálja a szerverparkját, virtualizációs megoldásokat használ  Energiatakarékos szerverekkel vásárol  Ügyel a PC-k kikapcsolására, gondoskodik a hulladék megfelelő kezeléséről Ez miben nyilvánul meg?  A Sun Microsystemssel együttműködésben 2007-ben indítottunk kutatássorozatot  Eddig két vizsgálat készült – Eco-tudatosság a banki szektorban – Eco tudatosság a középvállalatoknál  A harmadik kutatás előkészítés alatt Hazai kutatások a témában?

© 2007 GKIeNET Kft. 5 Néhány eredmény a banki kutatásból  Környezetbarát IT-eszközök – passzív szemlélet jellemző (az új eszközök biztosan ilyenek)  Felhasznált energia mennyisége – Nem célzott tevékenység – A konszolidáció mindenütt jellemző, és a virtualizáció is gyakori – DE a többség véleménye szerint az üzemeltetési költségek arányában nem jelentős az energiaköltség – Az informatikai vezető teljesítményének mérési szempontjai között nem szerepelnek az üzemeltetési költségek  Elektronikus hulladék – Részben aktív magatartás – Szakszerű tárolás, – Szakértő cégnek történő eljuttatás – Kedvezményes értékesítés

© 2007 GKIeNET Kft. 6 A környezet-tudatosság szerepe a beruházási döntésekben  47% csupán azonos árkategóriák esetén vásárolná a környezetileg kevésbé káros terméket.  7%-a jelentős árkülönbség esetén is a környezetileg kevésbé káros terméket veszi,  12%-a csak környezetvédelmileg minősített terméket vásárol. Igen – 68 % Beruházási döntéseik során figyelembe veszik-e az adott termék / eszköz / jószág környezeti ártalmi hatásait? (a törvényi/szabályi kötelezettségeken túlmenően) Ez miben nyilvánul meg? Nem tudja – 13 % Nem – 19 % Milyen árkedvezmény esetén hajlandó ilyet vásárolni? Miért nem veszik figyelembe ezeket a szempontokat?  A cégek 40%-a már 5%-nál kisebb árkedvezmény esetén is a „zöldebb” terméket választaná.

© 2007 GKIeNET Kft. Köszönöm figyelmüket!